Lotte van Beek verbaast vooral zichzelf

| 18-11-2012

Lotte van Beek heeft de smaak te pakken. De vraag of de twee zilveren medailles vorige week bij de NK Afstanden (op de 1.000 en 1.500 meter) toevalstreffers waren, beantwoordde de 20-jarige Zwolse dit weekend bij de Essent ISU World Cup direct met een duidelijke ‘nee’. “Met twee derde plaatsen verbaas ik me zeker.”

© Annet van Raalten

In haar eerste wereldbekerwedstrijd werd Van Beek zaterdag in Thialf derde op de 1.500 meter, achter wereldkampioene Christine Nesbitt en ploeggenote Marrit Leenstra. Bovendien reed ze wederom een persoonlijk record. Met 1.57,42 was ze vier honderdsten van een seconde sneller dan bij het NK Afstanden. En een dag later flikte de Zwolse hetzelfde kunstje opnieuw. Met een dik persoonlijke record van 1.15,83 snelde Lotte van Beek zondag naar de derde plaats op de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Thialf. Met haar tweede podiumplek in evenveel dagen verraste de rijdster van het sponsorloze team van Jan van Veen vooral zichzelf.

“Dit was voor mij echt een superrace”, zegt Van Beek tegen Schaatsen.nl, na afloop van haar race op de 1.000 meter. “Het was ook fijn dat ik tegen Marrit Leenstra reed. Ik zag haar voor me rijden en wist dat ik de laatste binnenbocht had. Dat gaf me een enorm voordeel. Ik ging erna toe en dat geeft je het gevoel: ik moet winnen. Dan komt het killerinstinct wel in me naar boven en dat helpt je door de vermoeidheid heen. Met twee derde plaatsen verbaas ik me zeker. Ik wil nu laten zien dat dit niet eenmalig is. Bij de komende wereldbekerwedstrijden wil ik stabiel blijven rijden en langzaam stappen vooruit blijven maken.”

© Annet van Raalten

Daarbij richt Van Beek zich voorlopig vooral op de 1.000 en de 1.500 meter. “Ik weet dat ik ook een drie kilometer aan kan. Maar daar is het niveau nu zo hoog dat ik nog een paar extra stappen moet maken. Daarom focus ik me nu op deze twee afstanden.”

In tegenstelling tot Lotte van Beek kenden Ronald en Michel Mulder een minder succesvol weekend. Michel sprintte zaterdag op de eerste 500 meter nog wel naar een zesde plaats. Met 35,09 kwam hij slechts drie honderdsten tekort voor het podium. “Je weet dat je niet kan verslappen. Mijn race was een beetje rommelig, want bij de eerste pas liep ik al achter en vervolgens reed ik ook een slechte eerste bocht. Gelukkig kon ik hem daarna wel goed doortrekken”, aldus Michel Mulder, die zondag op de tweede 500 meter ten val kwam. Broer Ronald kon eveneens niet imponeren. De Zwollenaar werd met 35,44 en 35,60 respectievelijk dertiende en veertiende.

Schaatsen, Ronald Mulder, Lotte van Beek, Michel Mulder

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws