Lotte van Beek mist power bij WK-debuut

| 16-02-2013

Lotte van Beek staat na de eerste dag van het WK allround in het Noorse Hamar op plek negen in het algemeen klassement. De 21-jarige Zwolse begon het WK zaterdag met een derde plaats op de 500 meter. Op de kortste afstand kwam de debutante na 39,45 seconden over de streep. Later op de dag eindigde Van Beek als vijftiende op de 3.000 meter (4.17,17).

De 500 meter leek een goed begin voor Lotte van Beek. Ze werd op de eerste afstand van het WK allround derde achter Christine Nesbitt en Ireen Wüst. Die uitslag weerspiegelde toch niet helemaal haar vorm, want Van Beek is niet helemaal fit gestart in Hamar. “Ik ben inderdaad een beetje verkouden”, zegt Lotte van Beek met een verstopte neus tegen Erik van Lakerveld van Schaatsen.nl. “Maar het was niet ernstig genoeg om niet te rijden. Het lijkt meer een doorwerking van vorige week.” Toen, bij de World Cup in Inzell had Van Beek last van haar buik en startte ze niet. “Ik dacht gisteren nog dat ik wel fit genoeg was, dat ik de power had.”

Die power ontbrak voor Van Beeks gevoel al meteen op de 500 meter. “De 500 meter was niet zo goed. Ik was krachteloos. Ik word dan wel derde, maar ik kon eigenlijk veel beter. Ik reed bijvoorbeeld wel strak langs de blokjes in de laatste bocht, maar had de kracht niet om uit te versnellen en daar gaat het juist om. Dus dat was niet helemaal top.” De drie kilometer bevestigde Van Beek in haar bange vermoedens dat ze niet de WK-vorm bezit. “Als je zo zonder power en pit rijdt wordt het een vervelende drie kilometer.” Wat de Zwolse nog het meeste dwars zat, was dat ze bij de kwalificatiewedstrijd in Groningen juist een prima drie kilometer had gereden. “Ik heb in Groningen laten zien dat ik een drie kilometer goed kan rijden. Maar toen was ik goed en nu was ik powerloos en leeg.”

Op vrijdag had de pupil van Jan van Veen met haar coach besproken of ze zich wellicht terug zou trekken, maar die beslissing wilden ze niet nemen. Een complicerende factor was dat de reserve in de ploeg, Marije Joling, vrijdag ziek geworden was. Van Beek: “Ik heb het ook nog wel met Marije besproken, maar ik dacht dat ik fit genoeg was. Maar mijn optreden van vandaag valt me wel tegen van mezelf.” Toch wil Van Beek niet bij de pakken neerzitten. “Ik heb morgen nog een kans op de 1.500 meter om te laten zien dat ik hier niet voor niets meedoe.”

Schaatsen, Lotte van Beek

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws