Lotte van Beek mist podium op 1.500 meter

| 12-02-2018

Lotte van Beek is er maandag tijdens de Olympische 1.500 meter in Pyeongchang niet in geslaagd om het podium te halen. De 26-jarige Zwolse kwam in haar rit tot een tijd van 1.55,27 en daarmee miste zij op slechts één honderdste een bronzen medaille. De zege ging naar Ireen Wüst, terwijl Miho Takagi zilver won. Brons was er voor Marrit Leenstra.

© Annet van Raalten

Van Beek won in 2014 brons op de 1.500 meter, maar daarna volgde er een periode van ongeluk. Drie jaar lang kampte ze met veel fysiek ongemak, maar in Pyeongchang was de Zwolse weer terug op het allerhoogste niveau. Ze zag Brittany Bowe voor de dweilpauze een goede tijd (1.55,54) noteren, maar die tijd bleek niet voldoende voor het podium. Al snel na de dweil ging Ireen Wüst onder die tijd door, want zij snelde naar 1.54,35. Vervolgens kwam Marrit Leenstra tot 1.55,26 en dat was op dat moment de tweede tijd.

Lotte van Beek kwam in rit dertien op het ijs en reed een sterke rit. De Zwolse kwam vooral in het middenstuk goed voor de dag en daardoor finishte ze in 1.55,27. Het was op dat moment de derde tijd, waardoor een horrorscenario dreigde. In de laatste rit kwam topfavoriete Miho Takagi nog in actie en als zij sneller was, zou Van Beek op een fractie een medaille missen. Dat bleek waarheid, want Takagi werd uiteindelijk tweede en daardoor miste Van Beek op één honderdste een bronzen medaille. Wüst werd Olympisch kampioene, terwijl Leenstra als nummer drie eindigde.

Van Beek reageerde na afloop van de race nuchter op haar vierde plaats. “Ik heb niet de race van mijn leven gereden en dat moest wel”, zegt ze bij de NOS. “Ik heb het in de laatste ronde laten liggen en dat is normaal mijn kracht. Mijn benen liepen vol en ik kwam de buitenbocht niet door. Dan laat je het zelf liggen.” De Zwolse feliciteerde dan ook haar landgenoten, die wel een medaille pakten. “Ja natuurlijk, die hebben goed gereden. Ik heb zelf het gevoel dat het nog niet klaar is. Ik wil een gouden plak op een individuele afstand en dat is nu niet gelukt. Over vier jaar dan maar.”

Schaatsen, Olympische Spelen, Lotte van Beek

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws