Lotte van Beek leert van Marrit Leenstra

| 08-11-2012

Voor Lotte van Beek gaat vrijdag, net als voor de gebroeders Mulder, het seizoen echt van start. De 20-jarige Zwolse stapte afgelopen voorjaar, na een teleurstellend eerste jaar bij de senioren over van Team Liga naar Team Van Veen en is duidelijk in haar doel voor het seizoen dat komend weekend begint met het NK Afstanden. “Ik wil World Cups rijden.”

“Ik heb er heel veel zin in”, zegt Lotte van Beek tegen Daan de Ridder van Schaatsen.nl. “Ik houd gewoon van racen.” De pupil van Jan van Veen zal mogen ‘racen’ op de 500, 1.000 en 1.500 meter in Heerenveen. “Ik denk dat ik er goed voor sta, heb een hele goede zomer gedraaid. In de trainingswedstrijden gaat het ook goed. Maar nu moet je nog net iets meer power hebben, op het NK moet je pieken.” Vorig jaar kon Van Beek op het NK net niet voldoende pieken om zich te plaatsen voor Essent ISU World Cup. Zowel op de 1.000 als 1.500 meter werd de toenmalig rijdster van Team Liga zevende, waar een plek bij de eerste vijf was vereist. “Vorig jaar heb ik me niet kunnen kwalificeren voor de World Cups. Dit jaar wil ik die wedstrijden wél gaan rijden.”

Dat zal dan moeten gebeuren onder leiding van Van Veen, haar vierde coach in vier jaar tijd. De overstap van Team Liga naar het nog sponsorloze team is Van Beek goed bevallen. “Ik ben blij met mijn keuze. De belangrijkste reden was dat ik nu weer met jongens kan trainen. Mannen hebben een stabielere slag en meer snelheid. Bovendien is het ook goed voor de sfeer; zij hebben andere humor, het is allemaal net wat anders, meer ontspannen.” Bovendien zit de specialiste op de middellange afstand nu met één van de beste schaatssters van Nederland in één ploeg. “Ik kan heel veel leren van Marrit Leenstra, van hoe zij alles benadert. Zij heeft al zo veel ervaring, ook internationaal. En ik kende haar nog niet heel goed, maar het klikt prima tussen ons.”

Ook de samenwerking met haar nieuwe coach bevalt in de eerste maanden. “Jan is een heel goede technische trainer. Hij ziet alles en is heel direct; hij zegt het ook als het niet goed is.” Lotte van Beek heeft in de zomer samen met Van Veen veel aandacht besteed aan haar zwakke punt: het diep zitten. “Natuurlijk heb ik ook veel gedaan aan mijn basisconditie en kracht, maar het goed in de hoeken blijven zitten is altijd mijn grootste probleem geweest. Dat gaat nu al een stuk beter.”

Schaatsen, Lotte van Beek, Thialf

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws