Lotte van Beek hoopt op een vol Thialf

| 26-12-2011

De 20-jarige Lotte van Beek is één van de schaatstalenten die dit seizoen de aansluiting met de top wil maken. De Zwolse schaatsster uit Team Liga werd op de NK Afstanden zevende op zowel de 1.000 als de 1.500 meter. Tijdens de KNSB Schaatsweek wil ze weer een grote stap richting de wereldtop zetten.

© Annet van Raalten

“Ik schaatste eigenlijk al voor ik kon staan”, vertelt Lotte tegen Robin Wubben van de site Schaatsen.nl. “Mijn ouders zijn gek op natuurijs, dus ik werd als baby in de maxi-cosi op de slee meegetrokken over het ijs. Mijn eerste schaatsen kreeg ik toen ik twee, drie jaar was; van die dubbele ijzertjes. We woonden bij de IJssel in de buurt, ik heb toen heel veel geschaatst in de uiterwaarden en op de gracht in Zwolle.”

Niet veel later volgden de eerste echte schaatslessen, bij de Deventer IJsclub. “Ik deed in die tijd heel veel verschillende sporten, maar ik had meteen een klik met schaatsen”, zegt ze. “Wat dat was? De snelheid, het gevoel op het ijs. En als lid van de Deventer IJsclub mocht ik meteen op de 400 meterbaan trainen, dat was een groot voordeel. Natuurijs blijft iets magisch hebben, al schaats ik nu vooral op kunstijs. Ik ben dol op bochten, die heb je weinig op natuurijs. Dus vind ik schaatsen op kunstijs ook prachtig.”

© Annet van Raalten

De nieuwe opzet van het seizoen, met de KNSB Schaatsweek als belangrijk piekmoment, heeft zo zijn voordelen. Lotte: “Vorig seizoen vielen het NK Allround en het NK Sprint in één weekend, dat was voor mij vervelend. Ik ben goed op de middellange afstanden, vooral de 1.000 en 1.500 meter. Dat was toen niet te combineren. Nu rijd ik het NK Sprint én de 1.500 meter in de kwalificatiewedstrijden. Dat is een mooi programma.”

Het idee achter de KNSB Schaatsweek is om de schaatsers in de laatste week van het jaar standaard een belangrijk piekmoment te laten hebben. Normaal gebeurt dat alleen in het Olympische seizoen, wanneer eind december het Olympisch kwalificatietoernooi plaatsvindt. “Het is goed dat je nu jaarlijks zo’n moment krijgt”, zegt Lotte. “Je raakt gewend aan die seizoensopbouw, als je het eens in de vier jaar omgooit, werkt dat niet goed.”

Thialf moet tijdens die wedstrijden wel vol zitten. “Ik sluit me normaal goed af voor het geluid”, zegt Lotte. Maar een vol Thialf, dat geeft zo’n enorme kick. Alle fans zijn zo enthousiast. Ik hoop dat tijdens de KNSB Schaatsweek veel fans komen kijken. Een vol Thialf heeft iets magisch, je wordt door het geluid echt over het ijs gezogen.”

Schaatsen, Lotte van Beek, Team Liga

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws