Lotte van Beek geen topfavoriet op WK

| 23-02-2011

De omstandigheden waarin de Nederlandse junioren zich op het WK junioren in het Finse Seinäjoki voorbereiden zijn niet alledaags. De Zwolse Lotte van Beek twitterde deze week al een aantal indrukwekkende sneeuwfoto’s vanuit het hoge noorden. Van 25 tot 27 februari zal de Nederlandse ploeg zowel om mondiale afstandstitels als allroundtitels voor junioren strijden. En voor het eerst in lange tijd zijn de Nederlanders geen favoriet.

Dat is wel even wennen stelt Jong Oranje-coach Erik Bouwman: “Als Nederlanders hadden we vroeger altijd een favoriet voor de allroundtitel, maar nu is dat anders. De Noor Sverre Lunde Pedersen bij de heren en de Tsjechische Karolína Erbanová bij de dames steken er met kop en schouders bovenuit. Die hebben beiden al top tien gereden op het EK voor senioren.” Met het oog op een Nederlands juniorensucces is het jammer dat deze twee schaatsers zoveel sterker lijken dan de Nederlanders, maar voor de toekomst van de schaatssport is het goed nieuws. Bouwman: “Het is goed voor de senioren dat er vooral heel sterke Noren aankomen. Niet één of twee, maar meer dan dat. Dat zijn rijders die in Nederland ook zo bij de beste acht zouden horen.”

De verwachtingen zijn minder hooggespannen dan de vorige keer dat het WK voor junioren in Seinäjoki neerstreek. Toen wonnen een jonge Sven Kramer en Ireen Wüst beiden het toernooi. Dat was in 2005. Zes jaar later staan de zaken er anders voor met een Noor en Tsjechische als topfavorieten. Binnen het allroundtoernooi zullen de Nederlanders vanuit de underdogpositie voor een verrassing kunnen zorgen. Lotte van Beek verdedigt haar titel, maar ze kende dit seizoen een behoorlijke vormcrisis. Het is de vraag of ze met Erbanová echt de strijd aan kan om de allroundtitel. Bij de heren kunnen Frank Hermans en Maurice Vriend als het een beetje meezit het Pedersen wel lastig maken, maar de kansen voor de Nederlandse équipe liggen vooral bij de individuele afstanden. Pien Keulstra en Irene Schouten kunnen hoge ogen gooien op de 3000 meter.

Hoewel hij misschien zonder allroundkampioen weer terug zal keren is Erik Bouwman toch optimistisch. Zelfs over de weersomstandigheden: “Ons motto is: het kan ons niet koud genoeg zijn. Toch heb ik het zelden zo koud meegemaakt. De eerste dag trainden we met -30 en gisteren sneeuwde het zo hard dat de baan niet vrijgehouden kon worden. We trainden met zakjes om de schaatsen, tig laagjes aan en sneeuwbrillen op.” Bouwman denkt niet dat de barre omstandigheden in het nadeel van de Nederlandse junioren werkt. “Ja, we trainen bijna altijd in Thialf, maar ook op buitenbanen loopt het goed. Ik denk ook altijd: als je goed bent rijd je overal goed.”

Schaatsen, Lotte van Beek

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws