Loes Gunnewijk hangt fiets aan de wilgen

| 19-02-2015

Wielrenster Loes Gunnewijk hangt aan het einde van het jaar haar fiets aan de wilgen. Donderdag heeft de 34-jarige Zwolse aangekondigd dat ze afscheid neemt van de wedstrijdsport. “Ik wil op het allerhoogste niveau stoppen en ik wil dat bij deze ploeg doen, waar ik het super naar mijn zin heb”, legt Gunnewijk haar keus uit. “Ik heb er nu veertien jaar op zitten in het peloton en kan terugkijken op een heel mooie carrière. Die wil ik graag afsluiten met nog een goed laatste seizoen.”

Aan het einde van haar vijftiende wedstrijdseizoen zit het er straks op en dus wil Gunnewijk er nog een bijzonder jaar van maken. “Ik wil gewoon nog laten zien wat ik in huis heb en dat ik er zeker niet alleen maar bij ben als pelotonvulling. De motivatie is groot om er een goed jaar van te maken. Voor mijzelf ben ik er nu achter dat dit mijn laatste jaar is. Daar wil ik, op het kantje, van genieten. Met mijn ploeg wil ik nog mooie resultaten neerzetten.” Doelen voor 2015 zijn er dus nog zeker. “Overwinningen blijven een bekroning en dat kan in iedere wedstrijd gebeuren. Maar een zege boeken is gewoon niet gemakkelijk. Dat lukt je niet zomaar. Het voorjaar is voor mij in ieder geval belangrijk en ook het NK blijft bijzonder. Verder hoop ik me nog te laten zien in wedstrijden als de Holland Ladies Tour en het WK vind ik natuurlijk heel mooi. Daar is de ploegentijdrit zeker een doel. Wellicht is dat ook de laatste wedstrijd, maar ik hoop dat ik me nog in de selectie kan rijden voor de WK wegwedstrijd.”

Dat ze nu stopt is een weloverwogen keus van de Zwolse. “Het is zeker geen beslissing van vandaag op morgen”, zegt ze daarover. “Je weet dat je een dagje ouder wordt en dan denk je er wel eens over na. Afgelopen zomer besefte ik me na die schouderbreuk ook dat het zomaar afgelopen kan zijn. Dat weet je altijd wel, maar nu kwam het wel heel dichtbij. Dan ben je vooral bezig met terugkomen en denk je er wel over wat je doelen dan zijn. Ik wil nu graag alles nog een keer meemaken.” Na haar deelname aan de Olympische Spelen van Londen komt er voor Gunnewijk dus ook geen nieuwe Spelen. “Die Spelen in Londen was mooi, maar er ook in Rio de Janeiro bij zijn wordt voor mij gewoon heel lastig. Dan zou ik nog een keer echt alles uit de kast moeten halen en of je er dan bij bent is de vraag. Wedstrijden rijden zal altijd mooi blijven, maar een keer is het tijd voor wat anders.”

Eén ding kan Loes Gunnewijk zeker en dat is nu al terugkijken op een mooie carrière. “Ik heb wel een aantal dalletjes meegemaakt, maar vooral mooie pieken. Dan denk ik aan mijn Nederlandse titels, deelname aan de Olympische Spelen en het behalen van medailles op de WK ploegentijdrit. Daarnaast heb ik ook mooie zeges geboekt, zoals bijvoorbeeld winst in de tijdrit van de Giro en etappezeges in de Tour de l'Aude en de Holland Ladies Tour. Het is ook speciaal dat ik in totaal bij negen WK's aan de start stond.” Wat ze gaat doen als ze de fiets aan de wilgen heeft gehangen weet Gunnewijk nog niet. “Ik heb natuurlijk voor sportmanager gestudeerd en blijf hoe dan ook actief in de sport. Dat vind ik gewoon het allermooist. Wat ik precies ga doen en hoe ik dat in ga kleden, dat weet ik nog niet. Eerst ga ik nu vol motivatie nog een jaar knallen.”

Wielrennen, Loes Gunnewijk, Orica-AIS

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws