Lodewijk de Vries: ‘Dit is echt wel zonde’

| 23-05-2017

“Dit is echt wel zonde.” Het zijn de woorden van Zwolsche Boys-spits Lodewijk de Vries, kort na het zenuwslopende nacompetitieduel tegen Olympia ‘28. Na de 2-1 thuiszege verloor de ploeg van trainer Jan Verheijen dinsdagavond met dezelfde cijfers in Hasselt. In de verlenging waren beide ploegen eenmaal trefzeker (3-2), waarna er een spannende strafschoppenserie volgde. Daarin werd Benjamin Wever de schlemiel.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Scoren en promoveren. Het zijn twee aspecten van het voetbal die de 36-jarige Lodewijk de Vries op het lijf zijn geschreven. Mede dankzij zijn grote hoeveelheid goals promoveerde De Vries met Dieze West in slechts één lustrum van de derde klasse naar de hoofdklasse van het zondagvoetbal. Maar ondanks de zeer succesvolle periode bij Dieze West besloot de goaltjesdief in de zomer van 2016 de overstap te maken naar het zaterdagvoetbal, naar vierdeklasser Zwolsche Boys. “Nog dertien treffers en dan heb ik 250 doelpunten in competitieverband”, zei De Vries in juni vorig jaar. Nou, die dertien goals had hij in het shirt van Zwolsche Boys al snel achter zijn naam staan. In de vierde klasse C bleef de teller steken op het gigantische aantal van 35 doelpunten en in de nacompetitie voor promotie naar de derde klasse bewijst De Vries opnieuw zijn waarde. Afgelopen zaterdag tekende hij in de thuiswedstrijd tegen Olympia ‘28 al voor de 1-0 (2-1 eindstand) en dinsdag leek hij in het uitduel bij Olympia het ‘goudhaantje’ van Zwolsche Boys te worden.

De geroutineerde Boys-spits maakte in Hasselt in de 74ste minuut de bevrijdende 0-1. Tot grote vreugde van alle meegereisde Zwolse fans, die zich na de treffer van Lodewijk de Vries al in de derde klasse waanden. “Wij dachten in het veld ook dat we er toen wel waren, inclusief de spelers van de tegenstander. Ik begreep dat zelfs de voorzitter van Olympia al bezig was om de bus voor zaterdag te regelen”, vertelt de doelpuntenmaker. “Zij hadden nog geen honderd procent kans gehad en moesten er in een kwartier twee maken om een verlenging uit het vuur te slepen.” Een paar minuten later keerde de spanning echter volledig terug, doordat de thuisploeg uit het niets op gelijke hoogte kwam. “Uit een corner werd het 1-1 en toen bloeide Olympia opeens weer op”, zegt De Vries, die kort daarna door Verheijen naar de kant werd gehaald. “Ik wilde eigenlijk wel door, want ik kreeg steeds meer ruimte.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Aan de zijlijn had De Vries moeite om te blijven kijken. “In de negentigste minuut kregen wij weer een corner tegen en ik had al een raar gevoel, dus ik heb helemaal niet gekeken.” Uit die hoekschop tekende Erik van der Kolk namens Olympia voor de 2-1, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen. Tot overmaat van ramp kwam Olympia ‘28 in dat extra half uur vrij snel op 3-1. Wesley Pestman zorgde met zijn goal voor euforie bij de thuisclub. “Na die goal dacht ik ook dat de wedstrijd was beslist, maar toen ging onze kleine rechtsback opeens op avontuur.” Boys-verdediger Edson Matatula maakte acht minuten voor het einde van de verlenging de 3-2, waardoor het na 120 minuten spelen aan kwam op het nemen van penalty’s. “Onnodig, want wij hadden het veel eerder af moeten maken. Wij kregen over de gehele wedstrijd gezien de beste kansen en zelfs in de laatste seconde had de 3-3 nog kunnen vallen”, aldus Lodewijk de Vries.

In de spannende strafschoppenreeks bleek de nummer elf van de derde klasse C de meest gelukkige. Olympia faalde niet vanaf elf meter en verzekerde zich daarmee van een nieuw jaar in de derde klasse. Aan Zwolse zijde wist alleen Benjamin Wever niet te scoren. “Zo’n penalty-serie blijft een loterij. Zonde”, stelt de teleurgestelde topscorer, die zich nu met zijn ploeggenoten kan gaan opmaken voor een herkansing om alsnog promotie af te dwingen. “Er volgt nu een tweeluik met PW 1885, de nummer vier van de vierde klasse D. Zaterdag spelen we eerst in Enschede en een week later thuis in Zwolle. Dat is denk ik wel een voordeel voor ons.”

Voetbal, Zwolsche Boys, Nacompetitie

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws