Lodeweges geniet, maar vergeet PEC niet

| 24-12-2018

Als er in Zwolle en omstreken wordt gesproken over het verval van PEC Zwolle in 2018, dan valt er al gauw één naam: Dwight Lodeweges. Het vertrek van de huidige assistent-bondscoach van Oranje wordt gezien als een kantelpunt, maar zelf wil hij daar niets van weten. “Ik was er nog bij toen we al dik in de problemen zaten”, vertelt hij.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het is een druilerige donderdagmorgen, een dag nadat in Zwolle het besluit is genomen om per direct afscheid te nemen van trainer John van ’t Schip. Over alles wat in het gesprek met Lodeweges voorbij komt, praat hij vol overgave, met enthousiasme en vaak de lach. Maar op dit punt is de voetbaltrainer bloedserieus. “Ik vind het echt heel jammer voor PEC en ik vind het ook heel jammer voor John”, staart hij wat in de rondte. “Maar de waarheid gebiedt mij te zeggen dat het natuurlijk niet zo goed ging en dan krijg je dit. Het is hoe de voetbalwereld werkt, hoe vervelend ook. Ik heb hem een appje gestuurd en zal hem, als de hectiek een beetje voorbij is, nog wel bellen. Ik weet dat John alles gegeven heeft.”

Lodeweges trekt als rechterhand een seizoen lang op met Van ’t Schip. Hij maakt in de eerste helft van het seizoen 2017-2018 de successen mee, waardoor PEC in de winterstop de nummer vier van Nederland is. Daarna treedt het verval in, want na de winterstop loopt het voor geen meter meer. Lodeweges ziet het met lede ogen aan. “Daar word ik dan wel verdrietig van, het gaat aan je knagen”, weet de coach. “We hebben daar een fantastische speelwijze neergezet, maar de tegenstanders kregen daar grip op. We konden daardoor de opbouw van achteruit niet meer doen en dan moet je diepte zoeken. Ik vind dat we in dat jaar diepte misten, waardoor het niet meer lukte. Het verval heeft niets met mijn vertrek te maken. Die gedachte is niet terecht.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het seizoen resulteert uiteindelijk in een negende plaats, waardoor PEC Zwolle de play-offs om Europees voetbal mist. Toch houdt Lodeweges daar geen nare smaak aan over. “Als je vooraf zegt dat PEC negende wordt, dan vindt iedereen dat geweldig. Het was ook een mooie prestatie. Maar je had het misschien graag andersom gezien: iets minder beginnen en goed eindigen”, zegt Lodeweges, die halverwege de tweede seizoenhelft ineens wat anders voor zijn kiezen krijgt. De KNVB heeft Ronald Koeman op het oog voor de positie van bondscoach en hij zoekt naar een ervaren assistent. Een terugreis naar Voorthuizen, de woonplaats van Lodeweges, verandert alles.

Appje van Koeman
“Ik kwam van een training bij PEC en was bijna thuis. Ene Ronald stuurde mij een appje en vroeg wanneer hij mij kon spreken. Ik zat toch in de auto, dus antwoordde: nu. Ik nam de telefoon op en hoorde iemand zich voorstellen als Ronald Koeman. ‘Dat zeggen er wel meer’, lachte ik wat. Ik dacht echt dat ik door iemand in de maling werd genomen, maar dat was niet zo. Uiteindelijk hebben we een gesprek gehad, ook met Nico-Jan Hoogma erbij. We hebben anderhalf uur met elkaar gepraat en de deal was done. Ik was zeer vereerd. Op mijn leeftijd (61) bij Oranje zijn… Dat vind ik prachtig, echt hartstikke mooi.”

Het houdt in dat Lodeweges zijn trainerschap bij PEC Zwolle vaarwel moet zeggen. In de zomer van dit kalenderjaar neemt hij afscheid, al is hij op dat moment al actief rond interlands van Oranje. “PEC zit wel in mijn hart, want het is daar fantastisch. Maar zo’n kans krijg je maar één keer. Gert Peter de Gunst zei ook gelijk: daar moet je niet over nadenken”, vertelt de trainer, die geen moment spijt heeft van die keuze. Hij werkt inmiddels met de beste spelers van het land en het spat er aan alle kanten vanaf: hij vindt het fantastisch.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Briefje van Dwight
Na de interland bij Duitsland merkt de coach in wat voor een wereld hij inmiddels zit. De serene rust van het MAC3Park Stadion maakt plaats voor een massahysterie. Lodeweges weet er alles van, omdat hij in Duitsland een briefje schrijft. Er staat een noodgreep op, waarmee de staf hoopt de 2-2 te forceren. Het briefje gaat van Kenny Tete naar Matthijs de Ligt en van De Ligt naar Virgil van Dijk. De rest is geschiedenis. “Ik heb tegenwoordig altijd briefjes bij me”, lacht hij. “Het heeft 35.000 euro opgeleverd voor de Johan Cruijff Foundation, waar Ronald Koeman ambassadeur van is. Dat is toch wel bijzonder. Mijn hele boekhouding ging over het veld, wat een ophef leverde dat op. Een paar dagen later heb ik het teruggekregen.”

Het speelt zich allemaal af kort na het hoogtepunt van het jaar. Want als het over de thuiswedstrijd tegen Frankrijk gaat, die Nederland met 2-0 wint, komt Dwight Lodeweges superlatieven tekort. “We zaten op de bank echt te genieten. We zijn niet één keer in het mes van de wereldkampioen gelopen. De wereldkampioen he… We kregen steeds meer de controle over de wedstrijd. Ja, dat is het hoogtepunt van mijn jaar. Absoluut een geweldige wedstrijd.”

2019
Het jaar 2019 moet het jaar worden waarin Nederland zich eindelijk weer plaatst voor een eindtoernooi. Door de groepswinst in de Nations League zit Oranje in een zetel, maar het moet nog wel even gebeuren. “Er worden andere dingen gevraagd, dus het wordt interessant om te kijken hoe we gegroeid zijn”, stelt de assistent-trainer, die hoopt dat PEC het voor elkaar krijgt om in de eredivisie te blijven. “Ze zitten nu even in een dip, maar voor de lange termijn hebben ze het volgens mij goed voor elkaar. Ik denk ook dat ze het gaan redden, want ze hebben teveel kwaliteit om te degraderen. Ik hoop echt dat PEC lekker in de eredivisie blijft.”

Meer Kerstinterviews:
- Arne en Sarah-Lynn: Sportkoppel van 2018!
- Mieke van der Sloot is nog niet klaar bij Swol
- Nieuwe start voor Bas Tietema na zwaar jaar
- Hilarius en Van Noorden: ‘Tobias hoort bij ons’
- Kirsten Wild: ‘Dit is mijn beste jaar ooit’
- Van Bergen: ‘Alle indicatoren staan op groen’

Voetbal, KNVB, Oranje, Eredivisie, PEC Zwolle, Dwight Lodeweges, Kerstinterviews 2018

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws