Lipke nu al in de eredivisie: ‘Niet spectaculair’

| 23-11-2018

Er zijn meerdere voorbeelden van grote sporttalenten die op zeer jonge leeftijd hun debuut op het hoogste niveau maakten. Neem Sepp van den Berg bij PEC Zwolle bijvoorbeeld, die op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal stond. Niels Lipke doet er wat dat betreft nog een schepje bovenop, want hij maakte afgelopen zaterdag als 15-jarige zijn debuut voor Coníche Topvolleybal Zwolle.

© Jolanda Boonstra

Helemaal onverwacht kwam zijn debuut niet, maar toch was het een bijzonder moment. De Elburger, die begon met volleyballen bij EVV, maar al op vrij jonge leeftijd naar Zwolle vertrok, zat al de nodige keren op de bank. “Sowieso bij thuiswedstrijden en als het even kan ook bij de uitwedstrijden. Ik speel mijn wedstrijden bij Heren 2, dus dan moet het allemaal passen. De eerdere keren zat ik op de bank als passer-loper, maar dit keer als libero. Vooraf zeiden ze al dat ik er zomaar in kon komen, dus ik hield er al wel een beetje rekening mee”, vertelt de jongeling, die in 4VWO van het CSE zit.

Het debuut kwam er, want in de thuiswedstijd tegen Orion maakte Lipke speelminuten. Daar sta je dan, als broekie tussen kanonnen als Thijs van Noorden en Jelle Hilarius. Jarenlange ervaring, prijzen gewonnen en alles meegemaakt. “Ach, zo spectaculair is het allemaal niet”, lacht Lipke. “In het begin had ik wel even wat spanning, want het is toch de eredivisie. Uiteindelijk is het ook gewoon een wedstrijd en ga je spelen. Passend ging het wel goed en verdedigend had ik een paar goede acties en een mooie duik. Uiteindelijk werd ik zelfs man of the match en dat was toch wel een beloning.”

Nederlands team
Of hij de komende periode nog meer speelminuten in de hoofdmacht gaat maken, is de vraag. Hij blijft in ieder geval trainen en zit bij zoveel mogelijk wedstrijden op de bank. “Ik moet hard blijven werken, het is niet zo dat ik er nu al ben of zo. Uiteindelijk wil ik vast in de eredivisie spelen en hoop ik ooit in het Nederlands team te komen”, droomt Lipke, die niet durft te zeggen waar zijn toekomst ligt. “Dat ligt ook aan school, omdat ik nu VWO doe en misschien wel naar de universiteit ga. Dat is lastig te combineren met topsport. Het heeft mijn voorkeur om in Zwolle te blijven, want het is een hele fijne club, met hele fijne mensen. Maar we gaan het zien.”

Coníche Topvolleybal Zwolle speelt zaterdag een uitwedstrijd bij Talent Team (14.30 uur) en daar is Lipke in ieder geval niet van de partij. “Nee, dat is niet te combineren met de wedstrijd van het tweede en dat duel gaat voor. Maar ik ga proberen om er zoveel mogelijk bij te zijn.”

Volleybal, Topvolleybal Zwolle, Niels Lipke

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws