Lieve Tollet: ‘Wil parcoursrecord aanvallen’

| 15-04-2015

“Ik loop zaterdag de 5 mijl, omdat de kortere afstanden mij beter liggen. Ik hoop in Zwolle-Zuid een nieuw parcoursrecord neer te kunnen zetten”, vertelt Lieve Tollet in aanloop naar de vijfde 10 Mijl van Zwolle-Zuid. De BB-loopster legt de halve afstand af en geldt als favoriet nummer één. “Maar zo wil ik het niet bestempelen. Straks staan er ineens tien snelle dames aan de start.”

© Annet van Raalten

Lieve Tollet en de 5 mijl in Zwolle-Zuid, het moet omschreven worden als een waar succesverhaal. De loopster uit de stal van Berthold Berger won in 2013 voor het eerst de 5 mijl en zette in dat jaar ook het huidige parcoursrecord neer. Ze liep destijds naar een tijd van 31:38 en was daarmee ruim sneller dan de concurrentie. Een jaar later was het opnieuw raak. Tollet kwam ook in 2014 als eerste over de meet, maar kwam niet tot een verbetering van het parcoursrecord: 31:41. Drie op een rij is inmiddels in de maak, want ook aankomende zaterdag is Tollet favoriet. “Het zou echt geweldig zijn om weer te winnen. Daar sta ik ook zeker voor aan de start.”

Maar alleen winnen is zaterdag eigenlijk niet voldoende. Uiteraard is de zege belangrijk, maar een nieuw parcoursrecord ook. Tollet vertrekt zaterdag op een schema van 31:38 en hoopt sneller te lopen. Tien seconden, dertig seconden of één seconde, dat maakt de atlete niet uit. “Nee, ik ben al tevreden wanneer ik het parcoursrecord verbeter. Het staat weliswaar op mijn eigen naam, toch blijft het leuk om een nieuwe tijd te lopen”, zegt Tollet over haar motivatie. Die motivatie hoeft ze waarschijnlijk niet te zoeken in het deelnemersveld van de 5 mijl. “Daarom is het ook lekker dat wij gewoon tussen de lopers van de 10 mijl lopen. Dan kan ik daar mijn uitdaging in zoeken.”

© Annet van Raalten

Als topfavoriete wil de Zwolse niet bestempeld worden, maar eigenlijk kan ze er niet omheen. De concurrentie lijkt op het eerste oog minimaal en haar voorgaande deelnames waren uiterst succesvol. Tollet: “Dat klopt allemaal wel, maar ik ben niet iemand die hoog van de toren gaat blazen. Dat past niet bij mij. Ik loop voor mezelf, want dat doe ik altijd.” De loopster hoopt opnieuw op de steun van veel publiek. “In Zwolle krijg ik altijd een boost van het publiek. Ze schreeuwen je bijna vooruit en dat is prachtig. De stad heeft een mooi aantal hardloopevenementen en daar is de 10 Mijl van Zwolle-Zuid er eentje van.”

Hardlopen, BB-lopers, Lieve Tollet, De 10 Mijl van Zwolle-Zuid

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws