Leegloop dwingt Stofmeel weer tot bouwen

| 08-08-2016

Het is ieder jaar hetzelfde liedje. Speelsters van HC Zwolle besluiten na afloop van een seizoen steevast om hun heil elders te zoeken. Dit jaar is het verloop buitengewoon extreem. Van de bestaande selectie zijn slechts twee speelsters overgebleven, de overige dertien zijn gestopt of dragen een ander shirt. “Het is al jaren lastig om mensen te behouden. Al is dit wel heel extreem”, zegt trainer Roel Stofmeel.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De uittocht der hockeysters viel niet bij iedereen in goede aarde. Op de site van HC Zwolle verscheen een ingezonden brief van Ingeborg Evenblij, lid van de vereniging. “Natuurlijk begrijp ik dat talentvolle speelsters die keuze soms (moeten) maken. Zelf heb ik het Zwolse schip ook ooit om die reden verlaten. Ook snap ik dat het voor sommige speelsters vanwege hun (nieuwe) woonplaats beter uitkomt elders te gaan hockeyen. Maar zoveel vertrekkende speelsters tegelijk...Ik kan daar met mijn hoofd niet bij”, schrijft zij. Ook Stofmeel heeft het gelezen. “Kijk, ik snap die brief wel en ook de boodschap van het verhaal. Alleen zitten er altijd meerdere kanten aan een verhaal. Dat weet niet iedereen.”

De trainer kan de keuzes van zijn oud-speelsters namelijk helemaal begrijpen. De ene gaat vol voor haar maatschappelijke carrière, de ander heeft eindexamen gedaan en vertrekt naar een andere stad. “Het zijn allemaal begrijpelijke keuzes. Natuurlijk vind ik het als trainer hartstikke jammer, maar het is niet geheel verrassend. Zo gaat het in Zwolle altijd”, stelt Stofmeel. Samen met de rest van zijn staf besloot de coach om de nodige jeugd door te schuiven. A-junioren hebben zich bij de hoofdmacht gevoegd, maar ook enkele B-junioren. “We zoeken ook nog buiten de club, maar dat valt, zoals ieder jaar, niet mee. Zwolle ligt topografisch op een lastig punt. Daardoor is het moeilijk om mensen binnen te halen.”

Inmiddels heeft het nieuwe HC Zwolle drie trainingen achter de rug. Op 11 september wacht de competitiestart en dus is er nog voldoende tijd om te starten met bouwen. Het is Stofmeel inmiddels wel toevertrouwd, dat bouwen. “Bij HC Zwolle ben je ieder jaar aan het opleiden, dat weet je. Dat vind ik hartstikke leuk om te doen, dus het is geen probleem. We gaan nu eerst eens kijken waar we dit seizoen de focus moeten leggen.”

Hockey, HC Zwolle, Roel Stofmeel

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws