Landstede/ZAC heeft lange adem nodig

| 09-11-2015

Damesbasketbal in de regio Zwolle heeft het zwaar. Aanwas was er de laatste jaren amper tot niet en daardoor is het elk jaar weer een uitdaging om alle teams op de been te brengen. Dit geldt ook voor Landstede Basketbal/ZAC. De Zwolse ploeg heeft het op dit moment op orde, maar gevaar ligt constant op de loer. “Het is pas november. Toch ben je stiekem al bezig met het volgende seizoen”, vertelt hoofdtrainer Mark Roethof.

De komst van Pleuni de Boer werd afgelopen zomer met veel blijheid aangekondigd. Het leek, zeker qua personele problemen, een lastig jaar te worden voor ZAC. De selectie was smal en juist daarom was men zo blij met de toezegging van De Boer. Het gaf weer een beetje extra lucht. “Het is enorm lastig om de ploeg rond te krijgen. Zeker in de regio Zwolle is het damesbasketbal gewoon heel klein. Daardoor is het moeilijk om speelsters van buitenaf te vinden, want daar zijn er simpelweg niet zoveel van”, weet Roethoef, die zijn ploeg in de tweede divisie aardig zag starten. Op bezoek bij torenhoog titelfavoriet Groningen leed ZAC een kleine nederlaag en daarnaast wist het al drie keer te winnen. Het zorgt op dit moment voor een vijfde plaats.

Maar de stand op de ranglijst is één, de toekomst van het damesbasketbal in Zwolle twee. Het is voor coach Roethoef een bekende spagaat. “Dat maakt het wel lastig hoor. We zijn met een eerste team bezig, waarmee je ook moet presteren. Daardoor denk en train je vaak aan de hand van de korte termijn. Maar toch ben je op andere vlakken ook al bezig met de lange termijn. Dat is soms niet makkelijk, al is het ook wel weer een uitdaging”, zegt hij. Het voorbeeld ligt voor het oprapen. Het eerste damesteam krijgt zo nu en dan, vooral tijdens trainingen, al aanvulling van jeugdspelers die eigenlijk veel te jong zijn. “Dat is allemaal voor het volgende seizoen of misschien wel het seizoen daarna. Zo proberen we de doorstroming op gang te krijgen.”

Ondanks de moeilijkheden ziet Roethof het positief in. Hij ziet een strijdend en hardwerkend team en een club die groeit. Er zijn al vier damesteams en ook vier meisjesteams. “De kwantiteit neemt toe, de kwaliteit nog niet. Als de club zo doorgaat, dan moeten we nog een jaar of twee overbruggen. Over doorstroming en aanwas hoeven we ons dan geen zorgen meer te maken”, denkt de trainer hardop over een lange adem. Roethof en zijn dames gaan op het prestatieve vlak voor een plaats in de top drie. “Normaal gesproken wordt Groningen kampioen, dat zijn ze al drie keer geworden. Als wij in de top drie eindigen, dan hebben we het keurig gedaan. Voor nu mogen we dan tevreden zijn.”

Basketbal, ZAC Basketbal, Mark Roethof

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws