Landstede Volleybal pakt beker na thriller

| 23-02-2014

Landstede Volleybal heeft zondagmiddag in een sfeervol Landstede Sportcentrum de nationale beker in de wacht gesleept. De formatie van coach Redbad Strikwerda kwam tegen Kootfin Taurus uit Houten met 1-2 achter, maar zegevierde uiteindelijk in vijf sets. “Deze prijs had ik persoonlijk nog niet gewonnen, dus ik wilde heel graag winnen”, zegt een dolgelukkige Steven Eertman na afloop van de spannende finale. “Dit is héél fijn.”

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

De beginfase van de eerste set was een gelijkopgaande race tussen Landstede Volleybal en Kootfin Taurus. Het eerste gat in het voordeel van de Zwolse ploeg werd geslagen door een servicepunt van Steven Eertman en een ferme klap van Willem-Maarten Heins (14-11). De Houtense formatie bleef scherp en scoorde drie punten op een rij, met als gevolg dat Strikwerda zijn ploeg kort bij elkaar riep. Landstede Volleybal pakte direct de voorsprong, maar dit was niet van lange duur. Na twee strakke services van Theo Kranenborg was de stand weer gelijk (21-21). Een waar volleybalgevecht ontstond met luidde ondersteuning van beide supporterskoren, waarin de thuisploeg aan het langste eind trok (25-23).

De ruime marge die Kootfin Taurus bij aanvang van de tweede set wist te creëren (2-5) werd punt voor punt weggewerkt door de Zwollenaren en daarna omgezet in een voorsprong (14-13). Heins stuitte een paar keer op de goede blokkering van de ploeg uit Houten, maar dit verhinderde Landstede Volleybal niet het eerste setpoint te pakken (24-22). De relatief onervaren Houtense ploeg bleef bij de les en werkte knap drie setpoints van Landstede Volleybal weg en wist daarna het eerste eigen setpoint direct te verzilveren (28-26). De setwinst gaf de mannen van Kootfin Taurus vertrouwen. Zij gingen dan ook voortvarend van start in de derde set (11-14). Het verschil werd vergroot naar vijf punten en zowel de spelers als supporters uit Houten werden steeds fanatieker en enthousiaster (16-21). De foute service van Ramon Martinez (in het net) beëindigde de set (25-21) en leverde een 1-2 voorsprong op voor de bezoekers.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

De Zwolse formatie gaf zich in eigen huis echter niet gewonnen en vocht zich in de vierde set terug in de wedstrijd. Passer-loper Jake Wiens kwam regelmatig tot scoren en een duidelijke klap van middenman Eertman zorgde er voor dat er een vijfde beslissende set aan te pas moest komen (25-18). Beide teams gingen er vol voor in de vijfde set. Taurus-speler Bert Sturkenboom vloog zelfs over de boarding om een bal te redden (5-7). De beslissende punten werden echter gescoord door de mannen uit Zwolle. Het was Tijmen Laane die het laatste punt maakte (15-12) en daarmee een einde maakte aan de bloedstollend spannende finale. “Ondanks het feit dat wij met 1-2 achter kwamen, heb ik geen moment het gevoel gehad dat wij gingen verliezen. En gelukkig de rest van de ploeg ook niet”, aldus Eertman.

Net als Steven Eertman was ook spelverdeler Roland Rademaker zeer blij met de overwinning. Kort na de prijsuitreiking maakte hij, met de beker in zijn hand, allereerst een ronde over de tribune. “Een vijfde set blijft altijd een loterij. Wij kwamen eerst met 0-2 achter, vervolgens 5-2 voor en daarna werd het geloof ik weer 5-7. Het kan in zo’n vijfde set alle kanten op, maar gelukkig sloegen wij op het juiste moment een gaatje”, zegt Rademaker, die ook Kootfin Taurus complimenteerde met het vertoonde spel. “Zij hebben het geweldig gedaan. En er waren heel veel supporters uit Houten, dat maakte de finale nog mooier. Hoe meer publiek, hoe beter.”

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
Landstede Volleybal, Volleybal, Landstede Sportcentrum, Steven Eertman, Roland Rademaker

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws