Landstede verslaat Donar voor vierde keer

| 06-04-2019

Landstede Basketbal wint zaterdagavond in een uitstekend gevuld Theater van de Sport met 101-96 van titelverdediger Donar uit Groningen. In een waar schuttersfestijn behalen de Zwollenaren voor het eerst een ‘clean sweep’ tegen de Groningers. Het gevolg van deze 4-0 is dat Donar een harde strijd om de vierde plaats wacht en The Hammers hun tweede plaats behouden.

© André Rump
© André Rump

Beide ploegen missen een speler die normaal de nodige minuten maakt. Aan Zwolse zijde is Kevin Bleeker onvoldoende hersteld, terwijl Shane Hammink in trainingskledij plaatsneemt op de bank bij Donar. Desondanks vermaken beide ploegen het aanwezige publiek met een waanzinnig hoog tempo en ijzingwekkende schotpercentages.

Donar-coach Erik Braal erkent na afloop dat zijn ploeg geen recht had op de overwinning: “We zijn verslagen op een regen van driepunters. Wel verdedigden we nu goed bij de basket. Het was een mooie wedstrijd voor de fans. Het loopt niet zo vloeiend bij ons dit jaar en we moeten er hard voor werken. Nu moeten we op de vierde plaats blijven en beter worden.” Landstede-coach Herman van den Belt vult aan: “Vandaag maken we aanvallend de scores. De ballen vielen en het energieniveau was goed. Sherron is met 33 punten belangrijk, maar het is en blijft een collectieve overwinning.”

De eerste twee aanvallen beloven nog niet veel goeds: Thomas Koenis mist moederziel alleen een score en de driepunter van Kaza Kajmai-Keane komt lengte te kort. Daarna lijken beide ploegen moeilijk te kunnen missen. Rienk Mast opent met één van zijn vier driepunters, maar de Zwollenaren blikken of blozen niet. Een hoekje van Ralf de Pagter, een eerste van zes driepunters van Sherron Dorsey-Walker en Kaza Kajami-Keane blijkt volledig los. Hij krijgt een prima assist van Noah Dahlman, heeft een keurig schotje en vervolgens een ringloze driepunter.

© André Rump
© André Rump

Thomas Koenis compenseert zijn eerste misser met enkele fijne inside scores. De Zwollenaren slaan een eerste gaatje als Jason Dourisseau een vrije lay-up op de break mist en Thomas Koenis de aanvallende rebound ook niet verzilvert. De snelle Zwolse tegenaanval leidt tot een forse dunk van Kayel Locke.

Donar countert met de ingebrachte Drago Pasalic, die in de eerste helft zes op zes scoort. Driepunters van Sherron Dorsey-Walker en Olaf Schaftenaar zorgen voor een 28-22 kwartstand. Langzaam lopen de Zwollenaren uit in kwart twee. Vanaf de vrijeworplijn loopt het verschil op als Erik Braal een technische fout krijgt. Als dan Olaf Schaftenaar - ook goed voor zes driepunters - een succesvolle floater loslaat, is het 36-24. Good old Teddy Gipson krijgt vervolgens tweemaal vrije doortocht naar de basket, wat zorgt voor een time-out van een boze Herman van den Belt.

Donar poogt de Zwolse aanvalsdrift te bezweren met een zoneverdediging, maar echt succesvol is deze strategie niet. Er mist even een streepje energie, waardoor Kayel Locke tussen afwachtende Groningers een bal verovert en Sherron Dorsey-Walker voor 50-37 zorgt. De laatste minuten zijn voor Donar en met name voor Grant Sitton. Er volgt een 0-11 run met zeven punten van de Amerikaanse spijker. Daardoor is het rust bij 53-50.

© André Rump
© André Rump

Weliswaar is na de onderbreking het eerste balbezit voor Donar, maar ijskonijn Olaf Schaftenaar ragt de eerste driepunter binnen. Even later zorgt een buzzerbeatende driepunter van Lance Jeter toch voor een gelijke stand: 57-57. Aan de leiding komen de Noorderlingen niet; Sherron Dorsey-Walker schiet een twee- en een driepunter. Weer zorgt Grant Sitton voor een respons, maar als hij een driepunter mist en Dorsey-Walker drie vrijeworpen krijgt in de slotseconde is het toch 74-66 na dertig minuten.

Het slotkwart geeft een zeer hoge score van 27-30. Tegenover driepunters van Schaftenaar en tweemaal Kajami-Keane staan vele tweepuntscores van Donar. Als Lance Jeter met een driepunter voor 86-78 zorgt, schakelt Landstede Basketbal over op de zone. Tegenover een airbal van Arvin Slagter staan driepunters van Schaftenaar en Dorsey-Walker. Het is 93-78 en het lijkt gespeeld.

Na een Groninger time-out recht Donar de rug en blijft knokken voor een beter resultaat. Dat leidt tot enkele drives van Lance Jeter en twee driepunters van Rienk Mast. Het is 99-93. Dan gaat de thuisploeg de tijd melken en speelt de wedstrijd uit. Sherron Dorsey-Walker is verantwoordelijk voor het honderdste punt. De driepunter van Arvin Slagter in de slotbuzzer is voor de statistieken.

© André Rump
© André Rump

Punten:
Sherron Dorsey-Walker 33; Olaf Schaftenaar 25; Kaza Kajami-Keane 22; Noah Dahlman, Kayel Locke en Ralf de Pagter 6; Mike Schilder 3

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws