Landstede verliest wedstrijd ‘om niets’

| 08-04-2017

De slotavond van de reguliere basketbalcompetitie had zaterdagavond een hele mooie kunnen zijn, maar de werkelijkheid pakt anders uit. Alles blijkt vooraf vergeven en elke wedstrijd is om des keizers baard. In Zwolle verbruikt Zorg en Zekerheid Leiden tegen Landstede Basketbal iets meer energie en wint - voor wat het waard is - met 73-80.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Aan Zwolse zijde starten twee andere spelers dan gebruikelijk. J.T. Tiller blijft een tijdje en Nick Oudendag de gehele wedstrijd aan de kant. Keegan Hyland en Olaf Schaftenaar nemen hun posities in. De Leidse brigade start met de bekende vijf, maar dat kan niet verhinderen dat na de vlotte openingsscore van Daviyon Draper Landstede Basketbal de voorsprong pakt. In een rommelige fase demonstreert Olaf Schaftenaar zijn specialiteit en laat Clayton Vette zien hoe je steals pakt, rommelt, frommelt, scoort en lekker dunkt als Nigel van Oostrum één van zijn negen assists geeft. Het is 7-2.

De normaal zo hermetisch gesloten Zwolse verdediging toont vanaf de start wat tekenen van verval. Jonathan Lee kan gemakkelijk lay-ups verzorgen en vanaf de kop bucket is de rode loper uitgerold. Met een schijnbeweging schiet Draper langs J.T. Yoho en kan ongestoord doorlopen. In de slotsecondes schiet Vette een driepunter die bijdraagt aan zijn 32 punten deze avond. Het is 19-18. Yoho start het tweede kwart met een driepunter, pakt er naast Olaf Schaftenaar nog eentje mee, maar de verdedigende ‘intensiteit’ zorgt er voor dat Mohamed Kherrazi vrijuit driemaal op rij kan scoren. Als dan ook ex-Zwollenaar Jessey Voorn het vizier op scherp heeft, volgt een 0-11 run. Het is 24-31, maar The Hammers komen terug mede doordat Keegan Hyland loepzuiver treft van ver. Het scheidsrechtelijk trio ziet er slechts een tweepunter in, zodat de ruststand 36-36 wordt.

In het derde kwart wordt de score flink opgevoerd. De guards krijgen alle gelegenheid fraaie assists te geven en profiteren hier naar hartenlust van. Thomas Koenis beklaagt zich omdat Clayton Vette een fout tegen hem begaat die niet gefloten wordt. De scheidsrechters halen hun schouders op en kijken vervolgens de andere kant op als Koenis ellebogend, duwend en trekkend zich meerdere malen vrijspeelt en netjes afrondt of dunkt. De tot dan toe onzichtbare J.T. Tiller zet zichzelf op het scoresheet, maar driepunters van Floris Versteeg en Jonathan Lee gevolgd door een slotdunk van Thomas Koenis zorgen voor een 60-59 tussenstand.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

De thuisploeg krijgt in het laatste kwart de bal niet meer door het ringetje, terwijl de Leidse brigade wat feller en harder gaat spelen en wel weet hoe te scoren. Een time-out van Landstede-coach Herman van den Belt onderbreekt een 0-7 run, maar het gat is geslagen: 60-66. Nog even komen de Zwollenaren binnen bereik, maar Keegan Hyland en Olaf Schaftenaar missen de driepunters om de stand gelijk te trekken. Een fout maken op Rogier Jansen om na de vrijeworpen balbezit te verkrijgen is zinloos en dat bewijst Jansen. Als je dan het schot mist, mag Mohamed Kherrazi dunkend de eindstand van 73-80 op het bord zetten.

Beide coaches weten de wedstrijd op waarde te schatten. Belgische Leidenaar Paul Vervaeck is blij met de terechte overwinning. “We leven naar de play-offs. De overwinning is mooi daarbij. Fraaier is dat we slechts vier aanvallende rebounds weggeven. Hopelijk zien we Landstede Basketbal straks weer. De ploeg die af en toe dan steken laat vallen, gaat niet winnen.” Herman van den Belt moppert wat: “Er had meer in gezeten. Het was slordig. In de tweede helft moeten we de bal dichter naar de basket brengen. Nu ja, we hebben een goed programma liggen tot aan de play-offs.” De eerste ronde heeft de Zwolse brigade vrijaf, maar op zondag 23 april start de halve finale. Als ZZ Leiden dan weer de tegenstander is, start een hele mooie reeks.

Punten:
Clayton Vette 32 (11 rebounds); J.T. Yoho 21; J.T. Tiller 8; Olaf Schaftenaar en Keegan Hyland 6.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws