Landstede verliest van scherper Leiden

| 23-04-2017

In de eerste halve finalewedstrijd heeft Landstede Basketbal zondagmiddag direct het thuisvoordeel prijsgegeven. Zorg en Zekerheid Leiden opent en eindigt in play-off-modus, waar de Zwolse formatie scherpte mist op de beslissende momenten. Met 82-88 gaat de winst naar de bezoekers.

© André Rump

Leiden-coach Paul Vervaeck is na afloop nuchter in zijn commentaar: “We starten de play-offs slecht tegen Apollo, de tweede was redelijk en de derde was goed. Dit was een echte fysieke wedstrijd. Er is hard geknokt. En wij hebben gewonnen.” Landstede-coach Herman van den Belt is - als altijd - realistisch. “Ze waren scherper, alerter. Ze hebben verdiend gewonnen. Thomas Koenis schiet vijf op zes driepunters. Dat heeft hij waarschijnlijk zijn hele leven nog niet gedaan. Die 88 punten tegen is gewoon slecht.”

Weliswaar opent Clayton Vette op aangeven van J.T. Yoho de score, maar daarna is het ZZ Leiden dat de regie voert. Nick Oudendag verhindert met ‘mild’ geweld een score inside, maar ziet zijn directe opponent Thomas Koenis wel twee driepunters feilloos en redelijk onbedreigd binnenschieten. Dat inspireert driepuntspecialist Jessey Voorn en ook hij treft. Het is 6-13 en als Olaf Schaftenaar zijn enige rake afstandsschot loslaat, antwoordt Koenis soortgelijk. Onder scorende leiding van de goed ingevallen Keegan Hyland dichten de Zwollenaren het eerst ontstane gat. Clayton Vette dunkt stevig door, maar de voorsprong blijft bij de Leidenaren als Mohamed Kherrazi de 17-19 kwartstand vastlegt.

© André Rump

Na een driepunter van Floris Versteeg volgt een Zwolse tsunami. Nick Oudendag dunkt, Mike Schilder drivet en Clayton Vette en J.T. Yoho produceren driepunters voor een 13-0 run die leidt tot de maximale 32-22 voorsprong. Jessey Voorn breekt de run met een driepunter, waarna na wat vrijeworpen van J.T. Tiller een 0-10 reactie volgt. In de laatste minuten verschijnt Daviyon Draper met zes punten op het scoresheet. Zijn laatste score verhindert een Zwolse voorsprong bij rust: 40-41.

Na de pauze lijkt Rogier Jansen ontwaakt. Voor de pauze scoort de Leidenaar slechts een enkel puntje, maar na de rust voegt hij er zestien aan toe. Tegen zijn drives heeft de Zwolse verdediging geen goed antwoord. Sowieso starten The Hammers slap na rust. Koenis en Voorn jassen nog maar eens driepunters door de ring. In geen tijd staat het 42-54. Dan staat oudgediende J.T. Tiller op na een onzichtbare eerste helft. Vrijeworpen, drives met bonus, een driepunter en een wonderschone assist op Clayton Vette. De Zwollenaren hingen aan een touwtje, maar komen terug tot 56-57. Draper en Jansen vergroten het gat aan het eind van het kwart tot 57-62.

© André Rump

Rogier Jansen blijft een plaag voor de wankele Zwolse verdediging. Als hij even stilvalt, nemen Jessey Voorn en Mohamed Kherrazi het scorend stokje over. De twee punten achterstand (69-71) worden er weer zes (69-75). Weer dreigt het touwtje te knappen, maar weer komt Landstede Basketbal terug via steals en scores van J.T. Tiller en Mike Schilder: 73-75. Voorn mist zijn afstandsschot en de kans is daar, maar Vette mist een vrije score onder het bord. Als Yoho een opzettelijke fout tegen zich gefloten krijgt in de tegenaanval, kunnen de Zwollenaren bijna de vlag hijsen. Daviyon Draper verzilvert slechts een enkele vrijeworp en de aansluitende Leidse aanval strandt. J.T. Tiller forceert. Vanaf de vrijeworplijn zijn de Leidenaren vervolgens dodelijk. Ze verschijnen vijfmaal aan de lijn en scoren alle tien de vrijeworpen. Een driepunter van J.T, Yoho en een dunk van Nick Oudendag zijn slechts doekjes voor het bloeden. De eerste winst is voor ZZ Leiden.

Punten:
Clayton Vette 21 (11 rebounds); J.T. Tiller 19; J.T. Yoho 16; Nick Oudendag 12 (12 rebounds); Keegan Hyland 5; Nigel van Oostrum, Olaf Schaftenaar en Mike Schilder 3.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws