Landstede verliest duel voor de statistieken

| 28-04-2019

Landstede Basketbal heeft zondag de laatste wedstrijd van de reguliere competitie verloren. In een ‘handremwedstrijd’ zegeviert Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle met 70-77. Voor de nummers één en twee van de Dutch Basketball League stond er niets meer op het spel. De winst van de Leidenaren bevestigt de claim op de eerste plaats.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Voor ZZ Leiden valt er nog enige statistische eer te behalen. De overwinning betekent dat het team dit seizoen alle uitwedstrijden in de reguliere competitie in winst heeft omgezet. Het aantal nederlagen blijft beperkt tot drie, wat een evenaring van het clubrecord is. Nooit blijkt dat deze eer aanleiding is tot het geven van vol gas. Alleen in het laatste kwart trapt de tandem Watson-Thompson even op het gaspedaal, wat voldoende is voor de winst.

Het voorkomen van blessures is een groter doel vandaag. Als Noah Dahlman in aanraking komt met de puntige knie van Worthy de Jong, verschijnt een grimas op het gezicht van de Zwolse Amerikaan. Hij trekt wat met zijn knie en wordt vervangen door een energieke Freek Vos, die zich niets aantrekt van de ‘handremwedstrijd’ die gaande is. Vos duikt op ballen, pakt aanvalsrebounds en geeft gas. Het publiek reageert enthousiast en benoemt hem direct en terecht tot de man van de wedstrijd.

De wedstrijd is dan inmiddels al enige tijd gevorderd. Voor de rust houden beide ploegen elkaar keurig in evenwicht. Wel zijn het The Hammers die steeds net hun neus ietsje verder vooruitsteken. Landstede-coach Herman van den Belt verrast met een basisplaats voor Kayel Locke ten faveure van Ralf de Pagter. Locke begint positief met een aanvalsrebound en score, waarna een assist op Noah Dahlman volgt. Inmiddels heeft Clayton Vette zijn eerste driepunter al binnen.

© André Rump
© André Rump

Het kabbelt qua scores wat heen en weer en er volgen leuke aanvallen. Het tempo is rustig. Noah Dahlman sprokkelt zijn punten bij elkaar en Olaf Schaftenaar schiet zijn eerste driepunter. Bij 17-10 is er een klein gaatje, maar Maurice Watson Jr. versnelt tweemaal en Sergio de Randamie demonstreert zijn afstandsschot, dat tegen Landstede Basketbal altijd wat scherper lijkt te staan afgesteld. Het is 19-19.

Ook in kwart twee ontlopen de ploegen elkaar weinig. Weer nemen de Zwollenaren via driepunters van Olaf Schaftenaar, Kaza Kajami-Keane en Mike Schilder een kleine voorsprong en weer reageert de Sleutelploeg rustig. Na pas zeventien minuten betreedt Ralf de Pagter voor het eerst het veld, maar zijn inbreng geeft eerder ZZ Leiden energie: van 33-27 wordt het 36-38. De slotscore van Kaza Kajami-Keane lijkt na de pauzebuzzer, maar telt toch. Het is 38-38.

De geschiedenis herhaalt zich in het derde kwart. Het is Landstede Basketbal dat een kleine voorsprong neemt. Onder aanvoering van Kaza Kajami-Keane - driepunter, assist op Noah Dahlman en onweerstaanbare drive - komen The Hammers op 50-44. Weer komt de Leidse ploeg rustig terug. Zeven punten van Worthy de Jong en driepunters van Marijn Ververs en Darius Thompson zorgen voor een 58-57 kwartstand.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

In het slotkwart opent Sergio de Randamie met een driepunter en ineens lijkt er zand in de Zwolse motor te zitten. De aanvallen vergen tijd en missen precisie. Op belangrijke momenten missen Kaza Kajami-Keane en Noah Dahlman eenvoudig ogende drives en schiet Olaf Schaftenaar twee driepunters tegen de ring in plaats van in het netje. Als Darius Thompson en Maurice Watson Jr. even de handrem eraf halen is het gebeurd. Dinsdag beginnen de play-offs en dan gaat het gas er vol op. Aris Leeuwarden is in een best-of-three de opponent. Het thuisduel van dinsdag begint om 19.00 uur.

Punten:
Noah Dahlman 19; Kaza Kajami-Keane 18; Olaf Schaftenaar en Sherron Dorsey-Walker 11; Mike Schilder 3; Nigel van Oostrum, Kayel Locke en Freek Vos 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws