Landstede verliest duel met twee gezichten

| 21-05-2017

In een uitverkocht Theater van de Sport ontwikkelt zich zondagmiddag een ware dag-/nachtwedstrijd. Voor de rust is het tempo van finalewedstrijd nummer vier traag en heeft Landstede Basketbal de overhand. Na de rust intensiveert Donar de defensie en verhoogt het tempo. Dat leidt tot een verdiende, maar geflatteerde 48-76 Groningse overwinning.

© André Rump
© André Rump

In een orkaan van geluid openen beide ploegen de wedstrijd. Het is onmogelijk in het veld iets van elkaar te horen. Beide supportersgroepen overschreeuwen elkaar en de spelers. Scorend wil de wedstrijd maar niet op gang komen. Over en weer wordt veel gemist. Het eerste gaatje slaan The Hammers. Na vrijeworpen van Clayton Vette scoort Nick Oudendag op assist van J.T. Yoho, draagt Nigel van Oostrum twee punten bij en als Drew Smith geblesseerd op de grond ligt volgt een gave driepunter van J.T. Yoho. Het is 11-4 en Donar-coach Erik Braal vlucht in een time-out. Die doet wonderen, want er volgt een 0-8 respons onder leiding van Lance Jeter. Aan het slot van het kwart is het driepunters schieten: J.T. Tiller, Arvin Slagter, J.T. Tiller, Lance Jeter en in de buzzer Keegan Hyland zorgen voor een 20-18 kwartstand.

Donar opent sterk in het tweede kwart en neemt een 20-24 voorsprong. De onverstoorbare Drago Pasalic, de onvermoeibare Sean Cunningham en de verkozen beste-zesde-man Arvin Slagter geven de Groningers een voorsprong. Vijf punten van Clayton Vette brengen Landstede Basketbal terug. Op de break geven Lance Jeter en Jason Dourisseau weer noordelijke lucht, maar het slot is voor de Zwollenaren. Keegan Hyland, J.T. Yoho en Mike Schilder vanaf de vrijeworplijn zorgen voor een nipte voorsprong: 33-30. Die voorsprong had door een driepunter van Keegan Hyland groter kunnen zijn als Joske Kuut zich niet verslikte in haar fluitje en per ongeluk blies waardoor de score werd geneutraliseerd.

© André Rump
© André Rump

Erik Braal licht een tipje op over de pauze: “We speelden een moeizame eerste helft. Dat kan de spanning van de verloren wedstrijd zijn. In de rust gesteld dat we niet ons basketbal spelen. In de tweede helft stond onze verdediging en vandaaruit konden we rennen. Onze verdedigende intensiteit bezorgt ons de overwinning.” Landstede-coach Herman van den Belt belicht het verschil tussen beide helften vanuit Zwols perspectief: “In de eerste helft spelen we ons basketbal. De tweede helft was van een ander kaliber. Voor één helft goed, voor één helft dramatisch.”

De tweede helt eindigt op 15-46. Dat enorme verschil wordt direct duidelijk. Jason Dourisseau valt de basket aan en pakt een afstandsraketje. Ook Nick Oudendag schiet een driepunter, maar dat is meer een ‘moetje’. Hij kan de bal niet meer kwijt en schiet van een afstand waarvan hij zelfs op training schuwt. Collega-center Drago Pasalic kan niet achterblijven en schiet van ver raak, waarna hij op zijn eigen terrein - onder de basket - opnieuw treft. Een time-out van Herman van den Belt heeft een driepunter van Lance Jeter als eerste resultaat, waarna Clayton Vette in de tegenaanval netjes afdunkt. Het gas gaat er bij de Groningers nog eens extra op. Een explosie volgt als een langs vliegende Drew Smith een driepuntpoging van Yoho verhindert. Jeter tankt zich door de defensie heen en Chase Fieler ramt er van afstand nog een driepunter overheen. Het is 44-56.

© André Rump
© André Rump

Het slotkwart is één en al Donar. Met 4-20 winnen de Groningers dit slotkwart. Enige opwinding ontstaat er wel. Jason Dourisseau drivet, mist, en Smith dunkt knetterhard door. Dourisseau krijgt de score bijgeschreven en verzilvert de bonusvrijeworp. Verder krijgt Nick Oudendag zijn tweede onsportieve fout en mag het veld verlaten. Eerder liep uit wanhoop ook Mike Schilder al tegen een opzettelijke fout aan. Met name Pasalic strooit wat extra zout in de Zwolse wonden. Op Hemelvaartsdag maakt Donar zich op om haar matchpoint te verzilveren. De aanvangstijd van de wedstrijd is vervroegd naar 16.00 uur. Grappend stellen supporters dat ze dan direct door kunnen naar de Grote Markt. Daar zal Erik Braal wel voor waken: “Onze grootste valkuil was de gedachte aan een clean sweep.” Je hoort hem denken. Een nieuwe valkuil of het kampioenschap? Donderdag volgt het antwoord.

Punten:
Clayton Vette en Nick Oudendag 9; J,T. Tiller 8; Keegan Hyland 7; Mike Schilder en J.T. Yoho 5; Nigel van Oostrum 4; Olaf Schaftenaar 1.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws