Landstede start play-offs met nederlaag

| 08-05-2018

Na een misser van Worthy de Jong heeft Landstede Basketbal opnieuw de mogelijkheid om in de laatste secondes de wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden te winnen. De bal van Franko House draait echter tweemaal langzaam op de ring en stuitert er dan uit. Leidenaar Clayton Vette legt vervolgens vanaf de vrijeworplijn de eindstand vast op 79-81. Daarmee neemt ZZ Leiden de leiding in de halve finale van de play-offs.

© Ivonne de Bruin

In een intense eerste wedstrijd is er dinsdagavond wederom veel strijd op het veld. Clayton Vette kleunt in de slotactie tegen Franko House aan en raakt het netje. Dat kan een score en/of vrijeworpen betekenen, maar die volgen niet. Dezelfde Vette scoort eerder in de wedstrijd keurig 54-53 en krijgt een bonus vrijeworp na een fout van dezelfde House. De vrijeworp verschijnt wel op het scoresheet, de score niet. Het arbitrale trio ziet niet dat Sergio de Randamie Ralf de Pagter innig omhelst, maar bestraft De Pagter met een onsportieve fout als hij zich losrukt. Het is rommelig en roestig, maar dat hoort klaarblijkelijk bij play-off-basketbal.

Tegen Aris Leeuwarden wilden de ballen aan Leidse zijde niet vallen. Dat is nu anders. Worthy de Jong drivet keurig de openingsscore binnen, Clayton Vette kan vanaf de zijkant van de basket zijn geliefde schotje loslaten en Carrington Love heeft enig geluk met zijn eerste driepuntpoging. In het eerste kwart kunnen de Zwollenaren van dichtbij via Franko House en Noah Dahlman scoren. Beide ploegen geven veel open schoten weg, waarvan de aanval driftig profiteert. Als de Zwollenaren vergeten de rebound op te pakken, scoort Worthy de Jong 13-17 en een driepunter van Love zorgt zelfs voor 13-20. Daarna volgt tot de zoemer een goede Zwolse run: driepunters van Olaf Schaftenaar en Mike Schilder alsmede twee inside scores van Ralf de Pagter zorgen voor een 10-0 run en een 23-20 kwartstand.

De kleine Leidse rotatie wisselt alleen Alexandru Olah, terwijl Landstede-coach Herman van den Belt drie verse krachten in het veld zet. Olah onderscheidt zich met een keurig hoekschot en een stevige dunk, terwijl Worthy de Jong twee driepunters binnenschiet. De Zwollenaren zijn wat passief, wat zich illustreert via een pass van Nigel van Oostrum op Franko House die direct uit het veld rolt. Noah Dahlman pakt de handdoek weer op en tovert een bal over de boomlange Olah heen en pakt vervolgens nog een aanvallende rebound voor een hernieuwde score en een hernieuwde voorsprong. Van 28-30 wordt het 46-36 bij de rust. Jordan Gregory, Ralf de Pagter en Olaf Schaftenaar raggen driepunters door de ring, terwijl de Leidse aanval hapert doordat Worthy de Jong even adem verzamelt op de wisselbank.

© Ivonne de Bruin

Na de pauze volgt een rappe Leidse inhaalrace. Olaf Schaftenaar tekent - met onder meer twee driepunters - voor acht punten, maar ZZ Leiden is agressiever en accurater. Via drives en breaks komen snelle en gemakkelijke scores en Landstede Basketbal ondergaat. De voorsprong versmelt en bij 56-56 neemt Van den Belt een time-out. Dat leidt tot een opleving bij Jordan Gregory, die bijdraagt aan de 63-60 kwartstand.

Weer openen de Leidenaren scherper en als Worthy de Jong middels een steal en dunk op de break voor 63-64 zorgt, is het weer helemaal een puntje-puntje-wedstrijd. De Zwollenaren halen al hun punten van afstand binnen: Jordan Gregory, Olaf Schaftenaar en Sherron Dorsey-Walker produceren bommetjes, terwijl ZZ Leiden de kracht zoekt en vindt in het spel nabij de basket. Als de bal niet valt, volgt een persoonlijke fout en volgen de vrijeworpen. Deze tactiek werkt beter en als Ralf de Pagter zijn pass onderschept ziet door Carrington Love die de break snel loopt, lijkt het gebeurd. Het is 76-80 met minder dan een minuut te spelen. Clayton Vette begaat een fout op een driepuntpoging van Jordan Gregory die alle vrijeworpen benut: 79-80. Dan missen De Jong en House en is het 0-1 in de serie.

Beide coaches blijven rustig in hun commentaar. “Van twee kanten is hard geknokt. Het was wederom een close game en nu hadden wij het geluk. Het is 1-0”, stelt Leiden-coach Paul Vervaeck. “We krijgen te veel punten tegen en we maken te veel fouten. Zij heersen uiteindelijk bij de baskets. Hun overwinning is verdiend. Donderdag wacht wedstrijd twee”, meldt Landstede-coach Herman van den Belt.

© Ivonne de Bruin

Punten:
Olaf Schaftenaar 19; Jordan Gregory 16; Noah Dahlman 14; Franko House 10 (10 rebounds); Ralf de Pagter 7; Mike Schilder 6; Sherron Dorsey-Walker 5; Nigel van Oostrum 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws