Landstede ontsnapt tegen Aris Leeuwarden

| 20-04-2019

Landstede Basketbal weet twee dagen na de thuiszege op Basketball Academie Limburg ook in eigen huis van Aris Leeuwarden te winnen. De bezoekers zorgen zaterdagavond echter bijna voor een sensatie in Zwolle. De Friese center Griffin Kinney ziet zijn laatste poging mislukken, waardoor Landstede Basketbal een moeizame 88-87 overwinning boekt.

© André Rump
© André Rump

Onder leiding van interim-coach Anne van Dijk toont Aris een fris agressief gezicht. De ploeg knokt, sleurt en strijdt en de bankspelers moedigen hun teamgenoten fel aan. Soms is de ploeg iets te fel, waardoor technische fouten voor de bank en Griffin Kinney Landstede Basketbal gratis punten bezorgen. Anne van Dijk is ondanks de nederlaag een tevreden man: “Vandaag hebben we enorme stappen gemaakt. We hebben ons dit seizoen te vaak de kaas van het brood laten eten. Het maakt me niet uit welke tegenstander we treffen in de play-offs: we gaan strijden.”

Landstede-coach Herman van den Belt is heel wat zuiniger: “We beginnen prima, maar laten het te gemakkelijk lopen. Nou ja, als je eenmaal in die positie komt, maak er dan maar het beste van. We zijn nu definitief tweede geworden en hebben nog kans op de eerste plaats. Maandag gaan we daaraan werken. Nu is het Pasen.”

De Zwollenaren beginnen inderdaad goed aan de wedstrijd. Nigel van Oostrum heeft een prima assist op Noah Dahlman, gevolgd door een driepunter van Sherron Dorsey-Walker. De scherpe Dahlman pakt een steal en scoort op de break 7-0. Het startende Friese vijftal toont karakter: Nick Masterson is ‘hot’, Craig Osaikhwuwuomwan dunkt de ring haast van het bord en de sluwe David Michaels elleboogt Nigel van Oostrum opzij.

© André Rump
© André Rump

Kaza Kajamai-Keane schiet wakker en verdeelt en scoort. Olaf Schaftenaar heeft twee machtige driepunters. Het geluk is een beetje aan Friese zijde: Deividas Kumelis wil passen op Kinney, maar scoort per ongeluk. “Dat was tovenarij”, meldt Herman van den Belt. De volgende driepunter en drive van Kumelis zijn echter toonbeelden van klasse. Het is 27-24 na tien minuten.

Na een driepunter van Sherron Dorsey-Walker brengt de energie de tegenstander succes. Als Sjoerd Koopmans voor 31-33 zorgt, is Zwolle in last en volgt een pauze. Vanuit de time-out volgt een Zwolse donderstorm, die leidt tot turn overs en een time-out aan Friese zijde als gevolg van punten van Mike Schilder, Sherron Dorsey-Walker en een puntgave driepunter van Kaza Kajami-Keane. Aris Leeuwarden bijt zich vast in de wedstrijd en spelverdeler Darian Anderson duikt achter ballen aan, schiet zuiver en bedient zijn ploeggenoten zorgvuldig. Het is 47-44 bij rust.

Scores wisselen wat in de aanvangsfase van het derde kwart, maar een driepunter van Mike Schilder is de start van een 10-0 run. Het publiek haalt opgelucht adem. Het wordt 62-49 en de voorsprong lijkt veilig. Dan mag Griffin Kinney wel zes punten op rij scoren, maar een driepunter van Olaf Schaftenaar en een tweetal snelle breaks compenseren. In de slotfase van het kwart brengen de Friese Amerikanen Aris terug in zicht en als na een 74-70 kwartstand Nathaniel Musters voor 74-72 zorgt, is het weer ademhalen aan de zijkant.

© André Rump
© André Rump

Opnieuw geven de Zwollenaren gas en opnieuw lijkt het gespeeld. Een 12-3 run zorgt voor 87-75. De afsluitende driepunter van Mike Schilder blijft heel lang de enige Zwolse score. Craig Osaikhwuwuomwan opent de inhaalrace, die bij 87-87 voltooid is. Het is dat Griffin Kinney de bonusvrijeworp mist. Er resteert nog een halve minuut. Sherron Dorsey-Walker mist een snel genomen driepunter. De Friese tegenaanval heeft ook geen succes. Erger nog: Nick Masterson maakt een fout waardoor met nog vijf secondes te spelen Mike Schilder naar de lijn mag. Hij schiet een enkele vrijeworp binnen, maar de laatste aanval brengt geen Fries succes. Landstede Basketbal haalt opgelucht adem.

Punten:
Kaza Kajami-Keane 22; Noah Dahlman 18; Olaf Schaftenaar 17; Sherron Dorsey-Walker 14; Mike Schilder 9; Ralf de Pagter en Kayel Locke 3; Nigel van Oostrum 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws