Landstede moeiteloos naar halve finale

| 25-01-2018

Landstede Basketbal heeft donderdagavond weinig tegenstand gekregen van Den Helder Suns in de terugwedstrijd in de kwartfinale van het bekertoernooi. In een eenzijdig duel zegevieren de Zwollenaren in het eigen Landstede Sportcentrum met maar liefst 95-47 en plaatsen zich daarmee overtuigend voor de halve finale.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Vooraf wordt duidelijk dat een echte wedstrijd er niet gaat komen. Naast de al geblesseerde guard Lavonte Dority nemen ook Tom Koopman en de Luxemburgse international Alex Laurent in trainingspak plaats op de bank. Er blijven slechts acht Heldenaren over, die geen weerstand kunnen bieden aan de getergde Zwolse brigade. Al in de eerste minuten maakt een uiterst geconcentreerd Landstede Basketbal duidelijk wat het van plan is. Wie anders dan Noah Dahlman opent de score. Voor rust komt de meeste tegenstand van Boyd van de Vuurst de Vries, die direct reageert op de score van Dahlman. Verder zijn scores van de bezoekende partij schaars.

Dan gebeurt er iets wat afgelopen zondag tegen Donar niet lukte: een geslaagde driepunter van Jordan Gregory. Na de ‘nul op zestien’ voor de Zwolse ploeg van afgelopen zondag, geven de acht voltreffers op twaalf pogingen voor de thee een ander, zonniger beeld. Daarvan neemt Gregory er maar liefst vijf voor zijn rekening. De hele Zwolse brigade juicht elke geslaagde poging toe. Het lijkt alsof er voor The Hammers meer te winnen valt dan de plaats in de halve finale van de beker. Dat zie je ook terug in de intensieve verdediging van Lenno Witteveen, die twee steals pakt en op de break tweemaal lekker dunkt. Die dunks leveren hem de titel man of the match op.

Naast een mager schot helpen de vele turn overs niet mee om er een wedstrijd van te maken. Den Helder Suns staat 25 turn overs toe en die leiden tot vele gemakkelijke scores. Voor de pauze mag jongeling Elay Wirjo al zijn opwachting maken en ook hij deelt klappen uit aan de Helderse verdediging. Met een twee- en een driepunter draagt hij zijn steentje bij. Nu is de Noord-Hollandse muur vandaag eenvoudig te slachten: de zone geeft veel ruimte weg en de man-to-man-verdediging werkt niet vanwege het Zwolse surplus aan kwaliteit. Met een slotdriepunter in de buzzer bepaalt Mike Schilder de ruststand op 49-21.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Direct na rust volgt een 11-0 run. Jordan Gregory geeft een prima assist op Dahlman, Sherron Dorsey-Walker scoort meer na dan voor rust en begint zich te roeren met een twee- en een driepunter, terwijl Franko House gemakkelijk wegdraait en Gregory driepunter nummer zes produceert. Nick Thran stopt de run met een puntgave afstandsraket. Van de Vuurst de Vries draagt het stokje over aan Dyon Halman, die in de tweede helft twaalf punten aan zijn totaal toevoegt. De Zwollenaren blijven van afstand treffen: Gregory produceert nummer zeven en Dorsey-Walker schiet ook zijn tweede poging van afstand binnen. Freek Vos demonstreert een stuk krachts- en machtsverschil: met een ongelooflijk hard ‘killing block’ ontstaat grote commotie in de hal, zeker als Vos zijn spierballen even publiekelijk toont.

Het slotkwart lijkt een verplicht nummer. Scores worden braaf afgewisseld, totdat Landstede-coach Herman van den Belt in korte tijd twee time-outs neemt. Na de tweede pauze zie je ineens weer vuur in de Zwolse verdedigings-ogen. Het aantal steals en turn overs loopt snel op. De bezoekers komen in de laatste zes minuten slechts tot twee punten. De Zwolse time-out levert een 16-2 slotrun op. Mike Schilder drivet en schiet feilloos raak, Nigel van Oostrum pakt twee steals en veroorzaakt een turn over. Tevreden spelen The Hammers de laatste minuut rustig uit. Er is resultaat geboekt.

Punten:
Jordan Gregory 25; Sherron Dorsey-Walker 21; Noah Dahlman 13; Mike Schilder 12; Franko House 9; Elay Wirjo 5; Lenno Witteveen 4; Ralf de Pagter, Olaf Schaftenaar en Freek Vos 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws