Landstede forse maat te klein voor Donar

| 16-05-2017

“We kunnen analyseren wat we willen, maar laten we dat maar niet doen. We hebben gewoon basketballes gehad. De statistieken spreken boekdelen”, stelt een teleurgestelde Herman van den Belt, coach van Landstede Basketbal. Het Groningse Donar blijkt geen maatje, maar een forse maat te groot in deze tot dusverre eenzijdige finale. De ontluisterende eindstand bedraagt 51-96.

© André Rump
© André Rump

Voordat de competitie begon, meenden analisten dat de Groninger doelstelling een ongeslagen kampioenschap moest zijn. New Heroes Den Bosch en Landstede Basketbal overwonnen de Groningers in de reguliere competitie elk een keer. In de play-offs is het verschil tussen alle DBL-teams en Donar alleen maar gegroeid. New Heroes moest met 4-0 het onderspit delven en Landstede Basketbal wacht eenzelfde lot als het tij niet enigszins kan worden gekeerd. Donar-coach Erik Braal poogt de spanning te handhaven: “We hebben nog niets; we staan 2-0 voor. Vanavond hadden we het verdedigend heel goed staan. Het derde kwart was aanvallend ongelooflijk van onze kant. We speelden erg goed. Toch valt er aanvallend nog wel iets te verbeteren naar de volgende wedstrijd toe.”

In ieder geval laten The Hammers zich niet zo overdonderen als in de eerste wedstrijd. Nick Oudendag toont zijn spierballen voor de openingsscore, die zijn directe opponent Drago Pasalic direct countert met een bescheiden zuiver schot. Beide J.T.’s zorgen voor 6-2 en na een snelle driepunter van Jason Dourisseau zorgt Clayton Vette voor 8-5 en de laatste voorsprong. Als Chase Fieler zich naar het scorebord begeeft, moet Landstede Basketbal passen. Weliswaar schiet Olaf Schaftenaar een driepunter, maar het slot van het kwart verloopt desastreus. Eerst krijgt Pasalic alle ruimte voor zijn driepunter, waarna J.T. Yoho te snel zijn mislukte driepunter loslaat zodat in de slotaanval ook Arvin Slagter van ver treft. Het is 12-21.

© André Rump
© André Rump

In het tweede kwart lukt het de Zwollenaren niet de stugge Groninger verdediging te slijten. Regelmatig overtreden ze de 24-secondeklok wat Herman van den Belt noopt tot het nemen van time-outs. De Zwolse aanval blijft besluiteloos en het gevolg is een turn over of een moeizaam schot. De noordelijke transitie blijft dodelijk: Lance Jeter en Jason Dourisseau ronden gemakkelijk af. Als Dourisseau een persoonlijke fout maakt en schuldbewust zijn hand opsteekt, fluit het arbitrale trio niet. Dourisseau sprint naar voren en scoort met bonus opnieuw. Het gat begint te groeien en met 24-42 breekt de rust aan.

De Zwollenaren hebben de opdracht meegekregen hun scores meer inside te bewerkstellingen. Het driepuntschot werkt opnieuw niet: ook vanavond zijn het slechts twee rake schoten op 22 pogingen. Met een zone probeert Landstede Basketbal het tempo uit de wedstrijd te krijgen. Beide doelstellingen slagen niet. Er volgt een ware exercitie. Vanaf 28-49 is het een demonstratiewedstrijd. Een drivende Tjoe de Paula, een dunkende Drew Smith, een scherp schietende Sean Cunningham: het is gewoonweg teveel voor de Zwollenaren. Twee geslaagde vrijeworpen van Mike Schilder staan er tegen de 29 Groninger punten die zorgen voor een 30-78 tussenstand.

© André Rump
© André Rump

In het slotkwart stroomt de Donar-bank leeg en mag Landstede Basketbal tegenspel bieden. Er staan gelijkwaardige teams op het veld. Aan Zwolse zijde onderscheidt Keegan Hyland zich. Allen hij al voegt elf punten toe aan het schaarse totaal. Als pleister op de wonde winnen The Hammers het laatste kwart met 21-18 en haalt Donar de honderd niet. Donderdag verplaatst het circus zich weer naar MartiniPlaza. Hopelijk slaagt Landstede Basketbal er in het eigen teambasketbal te spelen en een resultaat neer te zetten dat tot eigen tevredenheid stemt.

Punten:
Keegan Hyland 11; Nick Oudendag 10; Clayton Vette 8; Olaf Schaftenaar 7; Mike Schilder 4; J.T. Yoho 3; J.T. Tiller, Lenno Witteveen, Nigel van Oostrum en Freek Vos 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws