Landstede en Donar opnieuw in evenwicht

| 28-05-2019

Landstede Basketbal en Donar houden de finaleserie om het landskampioenschap bloedstollend spannend. In MartiniPlaza wint Donar dinsdagavond dankzij een fabelachtig afstandsschot met 88-82. Het is daardoor weer gelijk in de serie: 2-2. Donderdag volgt een nieuwe kraker in een ongetwijfeld kolkend Theater van de Sport in Zwolle.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De voortekenen lijken gunstig voor The Hammers. Center Thomas Koenis ligt met griep te bed en jongeling Rienk Mast kan deze serie niet meer spelen. Ondanks de problematiek inside toont Donar karakter en met een hoog tempo creëert de ploeg open schoten die heel zuiver binnenvallen. Daarnaast pakken de Groningers de nodige aanvallende rebounds, die via een tweede kans alsnog tot treffer worden gepromoveerd.

Beide ploegen schieten uit de startblokken. Bijna elke aanval leidt tot een score. Grant Sitton begint met een drive en Kaza Kajami-Keane reageert weer met een driepunter. De Zwollenaren zijn net wat feller en zuiverder in het begin. Noah Dahlman profiteert van een mismatch tegen Teddy Gipson en driepunters van Sherron Dorsey-Walker en Kaza Kajami-Keane zorgen voor een 12-17 voorsprong na een krappe vijf minuten. Lance Jeter is veel meer een scorende leider vandaag. Eerst een assist op Teddy Gipson en vervolgens twee verre driepunters. Na een driepunter van Jason Dourisseau stoomt Lance Jeter door voor de gelijkmaker. Landstede Basketbal eindigt iets scherper en het is 21-25.

Kwart twee is onherroepelijk voor de thuisploeg. De kwartstand van 26-16 is een duidelijk bewijs. Vier driepunters van Teddy Gipson die bij het inschieten ook al geen bal miste, en twee van Grant Sitton zorgen voor euforische gebrul aan Groninger zijde. Van 32-35 wordt het 47-38, waarna Noah Dahlman met bonus de ruststand vastlegt op 47-41.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Na de rust stopt het driepuntschieten niet: na driepunters van Teddy Gipson en Drago Pasalic staan er tien punten verschil op het bord. Sherron Dorsey-Walker mist nu even de zuiverheid van zijn schot. De Groningers zijn nu scherper en het geluk is aan hun zijde. Lance Jeter schiet van heel ver raak. In de volgende aanval ontstaat een scrimmage om de bal en de Zwollenaren laten zich verrassen. Lance Jeter schiet een nieuwe driepunter en de maximale voorsprong van 65-51 is bereikt. Landstede Basketbal knokt zich terug in de wedstrijd. Daar helpt een zoneverdediging aan mee. Eindelijk volgen er stops. Het slotkwart breekt aan bij 72-65.

Weer geeft de Zwolse ploeg een onnodige aanvalsrebound weg en weer profiteert Donar. Nu is het Sean Cunningham met een driepunter. Weer is Landstede Basketbal gedwongen tot een achtervolging. Dom balverlies leidt tot een dunk van Shane Hammink op de break voor 79-67. The Hammers geven niet op en persen er een 0-7 run uit. Het Groninger publiek veert op als Lance Jeter Jason Dourisseau bedient en met dunk en verzilverde bonusvrijeworp weer afstand neemt. Na een tweede time-out van Landstede-coach Herman van den Belt volgt een 0-5 run en is het verschil nog slechts één aanval: 85-82.

Er staat nog anderhalve minuut op de klok. Lance Jeter wordt afgestopt, maar de Zwollenaren overtreden de maximale aanvalstijd. Na een block shot van Kevin Bleeker resteert nog anderhalve seconde. In de draai schiet Jason Dourisseau van ver raak. Het is 88-82 en gespeeld.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Erik Braal is dolenthousiast na afloop: “Ik ben supertrots op de groep. We moesten improviseren en hebben een enorme vechtlust getoond. Deze efficiency is haast niet meer haalbaar. We schoten heel goed.” Herman van den Belt is zuinig op zijn woorden: “Het was een leuke pot voor het publiek en het is gewoon 2-2.” Het vervolg is donderdag.

Punten:
Kaza Kajami-Keane 28; Noah Dahlman 23; Sherron Dorsey-Walker 15; Kayel Locke 10; Ralf de Pagter 4; Kevin Bleeker 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws