Landstede een maat te klein voor Donar

| 15-02-2018

Voor de tweede maal deze week heeft Landstede Basketbal donderdagavond verloren van het schijnbaar ongenaakbare Donar. Dit keer is de nederlaag wel wat milder voor de ploeg van coach Herman van den Belt, maar de 55-86 eindstand laat aan duidelijk niets te wensen over.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Donar begint gefocust aan de wedstrijd. De driepunters vliegen de Zwollenaren om de oren. Cunningham, Dourisseau, Koenis, opnieuw Cunningham en Pasalic schieten haarzuiver van afstand binnen in het eerste kwart. Daar staat slechts een enkele misser tegenover. Landstede Basketbal knokt tegen zichzelf, tegen een intense verdediging en knokt voor een beter resultaat. Het is vechten tegen de bierkaai. Met een schotpercentage van 73 procent ontstijgen de Groningers het Nederlandse niveau. “De wedstrijden in de vaderlandse competitie hebben we nodig om ritme te houden. We hebben de ervaring van de Europese wedstrijden en we willen door in Europa”, stelt een uitermate tevreden Donar-coach Erik Braal. Landstede-coach Herman van den Belt is nuchter: “Ik heb geen wedstrijd gezien vandaag. Wel hebben we meer geknokt. Er is meer nodig naar de toekomst.”

Kwalitatief is het genieten. De pass-snelheid aan Groninger zijde is verbluffend, de accuratesse is on-Nederlands. Uitermate intens verdedigend krijgt de Groninger muur statuur. Teleurstelling en onmacht druipt door in het Zwolse spel. Wedstrijden als deze vergen veel van het team. Plezierig is het te zien dat Mike Schilder en Nigel van Oostrum ook driepunters binnenschieten. Opvallend is het feit dat topscoorder Noah Dahlman net voor het verstrijken van de eerste helft zijn eerste inside-actie heeft. Drago Pasalic en Thomas Koenis houden hem van de basket. Het Zwolse spel is hierdoor ontregeld.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Na het eerste kwart is de wedstrijd al gespeeld. Het is 11-24. Het verschil in beleving van de wedstrijd toont zich als Erik Braal zich danig opwindt als de Groningers onnodig balverlies hebben. Dezelfde onvrede zie je later terug als Jason Dourisseau een vrijeworp mist: zijn woordkeus en mimiek tonen de onvrede. Na twee opeenvolgende driepunters van nieuweling Bradford Burgess tonen The Hammers echt karakter. Noah Dahlman blockt Jason Dourisseau, Jordan Gregory heeft een slimme drive, Franko House powert zich voorbij Evan Bruinsma en Mike Schilder ramt een driepunter door de ring. Erik Braal pakt een time-out om de 7-0 run te kenteren. Dat lukt dan weer wel. Onder scorende leiding van Bruinsma volgt een 0-7 counter. Het is rust bij 26-41.

Na de pauze volgt een Groninger exercitie. House en Dahlman komen bij de basket en scoren, maar Donar vindt gaten en slaat genadeloos toe. Na een driepunter van Arvin Slagter die een 4-16 run completeert, is een nieuwe Zwolse time-out noodzakelijk. Er volgt een gelijkwaardig scoreverloop naar het eind van het kwart. Het is 38-59.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

De smalle Zwolse basis kan het niet bolwerken in het slotkwart. Olaf Schaftenaar speelt al niet en Mike Schilder zakt door zijn enkel. Donar rent gewoon harder. Op de break sprint de 34-jarige Dourisseau iedereen eruit en dat zelfs tweemaal achtereen. Verheugend is het optreden van Bart van Schaik. Net nadat hij zijn handtekening onder een vierjarig contract heeft gezet, toont hij zijn dankbaarheid met een geslaagde driepuntpoging die met luid gejuich wordt ontvangen. Het is uiteraard alleen maar voor de statistieken. Waar het dinsdag in MartiniPlaza -44 was, stokt de teller nu op -31. Zondag wacht om 14.00 uur de derde ontmoeting met Donar.

Punten:
Franko House en Noah Dahlman 10; Nigel van Oostrum, Mike Schilder en Sherron Dorsey-Walker 7; Jordan Gregory 6; Ralf de Pagter 5; Bart van Schaik 3.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws