Landstede controleert en wint in Leiden

| 03-03-2018

In een kolkende Vijf Meihal in Leiden heeft Landstede Basketbal zaterdagavond Zorg en Zekerheid Leiden op haar eerste thuisnederlaag van het seizoen getrakteerd. Vanaf de sprongbal controleren The Hammers de wedstrijd en winnen verdiend met 64-71. “Dit voelt goed. Ik geloof dat ik hier nog nooit heb gewonnen”, glundert een trotse Jordan Gregory.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De eerste score van de energieke wedstrijd is voor Mohamed Kherrazi, maar het is tegelijkertijd de laatste voorsprong van de Leidenaren. Driepuntpogingen lukken voor de pauze niet en het tempo wordt bepaald door de Zwollenaren. In de eerste helft krijgt de uitploeg veel fouten tegen zich gefloten, waardoor de mager schietende Sleutelingen aansluiting houden. De Zwolse Amerikanen manifesteren zich goed. Franko House drivet zelfverzekerd en doelbewust richting basket. Noah Dahlman wendt en draait als vanouds. En als Jordan Gregory in de eerste helft nog zijn schot zoekt, pakt Sherron Dorsey-Walker de aanvalsrebound en ragt een driepunter door de ring. Het staat 2-7.

Dunks van Clayton Vette en Mohamed Kherrazi houden het vuur in de veel te hete zaal, maar Landstede Basketbal verdedigt intensief en is zuinig in de aanval. Franko House schiet netjes over ex-Zwollenaar Clayton Vette heen en Noah Dahlman doet hetzelfde bij Kherrazi. Even hebben The Hammers het lastig als mastodont Alexandru Olah het veld betreedt. Snel vinden de Zwollenaren een wijze om de vele extra centimeters en kilo’s te verdedigen. Waar in de vorige wedstrijd in Leiden de thuisploeg de Zwolse formatie wegblies, staat het nu gewoon 12-22 na het eerste kwart.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De blauwe Leidse brigade is stil. Waar normaal gesproken een orkaan van geluid de Leidenaren inspireert tot grootse daden, zijn het nu de weinige Zwolse supporters die de stille hal vullen met hun aanmoedigingen. Als Floris Versteeg opent met een driepunter, reageert Franko House soortgelijk. Als Kherrazi en Vette ZZ Leiden naar 25-29 schieten, krijgen Sherron Dorsey-Walker en Ralf de Pagter de zaal weer stil. Door een fraai afstandsschot van Jessey Voorn is de Zwolse voorsprong bij rust geslonken tot vijf punten. Het is 33-38.

Na de ijsthee pakken de Zwollenaren de draad weer op. Dahlman en House vergroten de voorsprong. Een snelle driepunter van Carington Love is een gepaste reactie, maar na een licht gefloten opzettelijke fout tegen Kherrazi vergroten de Zwollenaren via House en Dahlman naar 36-47. Even raakt Landstede Basketbal de controle over het tempo van de wedstrijd kwijt. Een buzzer beatende driepunter van Jessey Voorn en een coast-to-coast van Worthy de Jong zorgen voor twee snelle time-outs van Herman van den Belt. Weer volgt de reactie via twee gortdroge scores van Jordan Gregory. Na dertig minuten is de voorsprong nog steeds vijf: 49-54.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De speaker belooft dat er nog genoeg tijd resteert om de overwinning te behalen. Als Worthy de Jong en Carrington Love met drives scoren, lijkt een ommekeer in de maak: 53-54. Het is een herhaling, maar weer counteren de Zwollenaren. Noah Dahlman schiet vrijeworpen binnen. En Franko House heeft een blockshot op Worthy de Jong, waarna Jordan Gregory extra zout in de wond strooit met een driepunter. Als De Jong wil dunken op de break en mist, schieten Dahlman, Gregory en House met een buzzerdriepunter de Zwollenaren naar een ogenschijnlijk veilige 55-66 voorsprong, met een dikke drie minuten speeltijd. Dan volgt een Leidse windvlaag, die terug doet denken aan de ongelooflijke inhaalrace tegen New Heroes. Binnen een minuut schieten Voorn, Vette en Love van ver binnen, waardoor het verschil nog maar twee is: 64-66.

Met enig scheidsrechtelijk fortuin en eigen koelte nemen de Zwollenaren de winst mee naar huis. Allereerst scoort Noah Dahlman met een rustige drive rechtdoor, waarna de scheidsrechters een Leidse aanval ten onrechte affluiten. Het schot van Vette raakte weldegelijk de ring. Vanaf de vrijeworplijn voegen de Zwollenaren nog drie punten aan hun totaal toe, terwijl Carrington Love opnieuw mist voor Leiden. De wedstrijd eindigt in 64-71.

Punten:
Noah Dahlman 23 (11 rebounds); Franko House 19; Jordan Gregory 11; Ralf de Pagter 9; Sherron Dorsey-Walker 6; Olaf Schaftenaar 3.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws