Landstede bedwingt aanvalslust Apollo

| 15-01-2017

Landstede Basketbal heeft zondagmiddag de tweede plaats in de Dutch Basketball League verstevigd. De ploeg van coach Herman van den Belt boekte in het Landstede Sportcentrum een gedegen overwinning op het Amsterdamse Apollo. De Zwollenaren wisten de aanvalslust van de Amsterdammers te bedwingen en zegevierden met 67-58.

© André Rump
© André Rump

Allereerst is er een gepaste minuut stilte ter nagedachtenis aan het plotse overlijden van een Nederlandse toparbiter: Frans Harryvan. Het arbitrale trio bewijst eerbied door een foutloze wedstrijd te fluiten. Onder het toeziend oog van ex-Zwollenaar Leon Williams beginnen The Hammers voortvarend. Beide J.T.’s (Tiller en Yoho) zetten hun naam op het scoresheet. Daar heeft Aron Royé moeite mee. Hij neemt de volgende acht punten voor zijn rekening, waaronder één van zijn maar liefst zes geslaagde driepuntpogingen.

De wedstrijd wil maar niet echt ontbranden. Scores wisselen elkaar af, maar een gat wil niet ontstaan en spectaculair basketbal is er ook niet. Bij 16-16 zit het eerste kwart erop. Naast Royé is het Stefan Mulder die het netje weet te vinden. Als Royé Mulder bedient, volgt een smetteloze driepunter. Mike Schilder sputtert nog even terug met een bom, maar als coach Herman van de Belt het veld in schreeuwt “Start playing”, staat het inmiddels 19-26. Deze wanhoopskreet is niet aan dovemans oren gericht. Er volgt een 15-0 run, onderbroken door de pauzezoemer. Onder leiding van man of the match J.T. Yoho is het een Zwols erop-en-erover. Met de rust is het 31-26.

© André Rump
© André Rump

In het derde kwart blijven de Amsterdammers zoeken naar het juiste schot. Apollo-coach Patrick Faydherbe zegt: “Ik ben niet ontevreden over de wedstrijd. Zwolle staat gewoon goed in de verdediging. Als we de open schoten krijgen, missen we wel te veel.” Landstede bouwt een indrukwekkend reboundoverwicht op. Dat leidt ertoe dat de voorsprong aan het eind van het kwart is opgelopen van vijf naar acht punten. De Zwollenaren schakelen snel over van verdediging naar aanval wat leidt tot scores van onder meer Clayton Vette en J.T. Tiller. Nigel van Oostrum demonstreert weer zijn assistkwaliteiten, waarvan topscoorder J.T. Yoho dankbaar profiteert. De mooiste actie bewaart Van Oostrum voor de slotseconde, waarin hij met een tijgersprong een geweldig block shot heeft waardoor de stand op 46-38 blijft steken.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst is een oude zegswijze. Freek Vos bewijst het gelijk van deze uitspraak door een puik optreden. Hij penetreert krachtig naar de basket, is verdedigend scherp en pakt drie steals op cruciale momenten. Daarnaast pakt hij een aanvalsrebound, waarna hij een assist geeft op J.T. Yoho. Herman van den Belt is vol lof over de jongeling: “Er was een goede bijdrage van Freek. In de slotfase pakken de wissels waaronder die van Freek goed uit. Daarnaast zijn er de vrijeworpen en de driepuntscore van Keegan Hyland.”

© André Rump
© André Rump

Waar de afstandsschoten bij Apollo lang niet vallen, is het ineens kassa. Weliswaar verzilvert Nick Oudendag tot zijn eigen verwondering beide vrijeworpen en scoren Vette en Tiller op de break, alleen schiet ook het Amsterdamse afstandskanon met scherp. Uiteraard is het Royé die treft, maar de vierde Amsterdamse driepunter - in dit geval van Stefan Mulder - zet beide partijen naast elkaar. Van 56-56 wordt het 67-56, omdat dezelfde driepunter niet langer succesvol blijkt. Achtereenvolgens missen Sergio de Randamie, Max van Schaik en opnieuw Van Schaik. Faydherbe is nuchter: “Ik leef op de driepunter. We schieten 9 op 32. Het verschil zit ook in de rebounds. Ze pakken er twintig meer. Zo win je geen wedstrijden. Aan het eind was de pijp gewoon leeg.” Van den Belt reageert: “Dat die pijp leeg was, is ook onze verdedigende verdienste.”

De Zwollenaren kunnen zich gaan opmaken voor een Groningse week. Woensdag wacht de kwartfinale bij BV Groningen en zaterdag komt de Groningse koploper Donar naar Zwolle. “Dan gaan we wat beleven”, belooft J.T. Tiller, die de vorige wedstrijd tegen de Groningers in de slotseconde besliste.

Punten:
J.T. Yoho 20; Clayton Vette 16; J.T. Tiller 11; Keegan Hyland 9; Nick Oudendag 6; Mike Schilder 3; Freek Vos 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws