Landstede Basketbal wint van strijdbaar BAL

| 16-12-2018

Landstede Basketbal heeft zondagmiddag de thuiswedstrijd tegen Basketball Academie Limburg (BAL) uit Weert met 84-69 gewonnen. De Limburgse jonge honden bieden lang verzet, maar het kwaliteitsverschil is uiteindelijk beslissend.

© André Rump
© André Rump

Verheugend voor de Zwollenaren is de terugkeer van Olaf Schaftenaar. Schaftenaar start direct in de basis en laat zich met zijn ‘signature dish’ direct gelden. Zijn eerste driepunter is direct raak. Niet voor niets belonen de supporters hem met de titel man of the match. De rest van de ploeg start wat moeizamer. Landstede-coach Herman van den Belt blijft roepen om tempo, maar los van de Limburgers komen The Hammers niet.

Aanvallend loopt het goed in de eerste helft bij Landstede Basketbal, getuige de vijftig punten. Voor rust is floorleader Kaza Kajami-Keane al goed voor twintig punten en het is dan ook niet verrassend dat hij de score opent en naast Olaf Schaftenaar een driepunter produceert. Verdedigend krijgen de Zwollenaren geen vat op lange man Tony Washington, die scoort, aanvallende rebounds pakt en scoort, en zijn bonusvrijeworpen ook verzilvert. Alleen de prima spelende Freek Vos is in staat de Limburgse Amerikaan van scoren af te houden, maar dan is daar ex-Zwollenaar Elay Wirjo. De Meppelaar schiet feilloze driepunters onder het oog van een trotse moeder en uit zijn vreugde met een gebalde vuist als weer een driepunter feilloos binnenvalt.

BAL-coach Radenko Varagic is na afloop in zijn nopjes met het vertoonde spel: “We missen vier geblesseerde spelers en zijn zo goed. We kunnen niet op tegen de kwaliteit van Landstede Basketbal. Dit was ons maximum.” Herman van den Belt kijkt iets anders naar de wedstrijd. “De terugkomst van Olaf Schaftenaar verheugt ons. We moeten voorzichtig zijn met zijn minuten. Het was geen goede wedstrijd, maar wel een goede uitslag. Het was niet lastig tegen de zone die BAL soms tegen ons speelde. We gooien die bal er gewoon niet in.”

© André Rump
© André Rump

In de eerste helft vallen nog zeven van de vijftien driepuntpogingen binnen aan Zwolse zijde. Kaza Kajami-Keane en Sherron Dorsey-Walker weten net als Olaf Schaftenaar van afstand het netje te vinden. Als in het tweede kwart Franko House van dichtbij ook op stoom komt, draait de scoremachine. Hoogtepunt is een spetterdunk van Sherron Dorsey-Walker. BAL geeft evenwel stevig repliek. Jules Schild heeft een mooi schot, Djofr van der Schans buffelt wat punten naar binnen. De terechte onvrede bij Herman van den Belt betaalt zich uit in een technische fout, die BAL terugbrengt op drie punten: 42-39. Een ongelooflijke toverbal van Kaza Kajami-Keane brengt de handen nog even op elkaar. Met 50-45 breekt de rust aan.

De Zwolse formatie blijft heel lang in de kleedkamer. Duidelijk is dat er flinke afspraken zijn gemaakt. Tony Washington krijgt dubbele dekking en de intensiteit van de verdediging neemt enorm toe. Dat blijkt ook bij de afrekening: voor rust 45 punten naar Limburg, na rust slechts 24. Na een driepunter van Olaf Schaftenaar is het heel lang wachten op een Zwolse veldscore. De vrijeworplijn is inmiddels afgesleten: bijna elke aanval belandt een Zwollenaar op de lijn, maar de ploeg laat daar de nodige punten liggen. Na afloop van het kwart is Landstede Basketbal wel weggeslopen van BAL: het is 70-59.

De Limburgers sputteren nog een keer tegen. Jules Schild schiet van ver raak en Tony Washington elleboogt zich in scorepositie onder de borden. Dan krijgt de ploeg uit Weert geen bal meer door de ring. The Hammers pakken links en rechts nog wel wat scores mee. Kajami-Keane pakt een zeldzame driepunter na rust en Kevin Bleeker sluipt door de Weertse defensie voor de nodige punten. Mike Schilder pakt de laatste rebound van de wedstrijd en laat vanaf de middenlijn de klok aflopen.

© André Rump
© André Rump

Punten:
Kaza Kajami-Keane 27; Franko House en Noah Dahlman 13; Sherron Dorsey-Walker 10; Olaf Schaftenaar 9; Kevin Bleeker 6; Nigel van Oostrum, Mike Schilder en Ralf de Pagter 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws