Landstede Basketbal wint in slotseconde

| 07-04-2018

In een adembenemende wedstrijd heeft Landstede Basketbal zaterdagavond een uiterst belangrijke overwinning behaald op concurrent Zorg en Zekerheid Leiden. In de allerlaatste seconde zorgt Noah Dahlman voor 82-81 en voor een ongelooflijke vreugde-explosie in het Landstede Sportcentrum.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Terwijl Leiden-coach Paul Vervaeck in de kleedkamer probeert te evalueren waar het fout ging in de slotminuten, zit Landstede-coach Herman van den Belt vol ongeloof te stralen op de persconferentie. Het ene na het andere compliment strooit hij uit over zijn ploeg. “Dit is er één waar je over een paar jaar nog over praat. De gedachte was ‘ga voor een steal en maak eventueel een fout’. Dan pakt Noah Dahlman de bal af en geeft Ralf de Pagter nog een goede pass en scoort Noah in de buzzer.”

ZZ Leiden ziet zo een overwinning aan zich voorbijgaan en Landstede Basketbal doet tijdens ‘Ladies Night’ zeer goede zaken. De Zwolse ploeg aast op plek twee in de competitie en niemand wil plaats vier in de eindstand, wat leidt tot een confrontatie met Donar uit Groningen in de halve finale van de play-offs. Maar Herman van den Belt doet openlijk niet aan scorebordjournalistiek. “Donderdag wacht Apollo Amsterdam. Daarna hebben we nog twee wedstrijden.”

Beide ploegen hebben in de aanvangsfase wat last van zenuwen. Clayton Vette mist namens ZZ Leiden en Franko House namens de thuisploeg. Sergio de Randamie verliest de bal, waarna Noah Dahlman hetzelfde overkomt. Uiteindelijk is het Jordan Gregory die de thuisploeg op voorsprong schiet, maar daarna gaat het accuraat en zeer snel. Jordan Gregory schiet de eerste van zijn vier driepunters, maar Sergio de Randamie treft zelfs tweemaal van ver. Het is de energieke Franko House die doorduwt, maar tot zijn ongenoegen krijgt hij een persoonlijke fout toegewezen waar Jordan Gregory de dader is. House moet naar de bank. Gelukkig is daar Olaf Schaftenaar die het scorend vermogen overneemt en 21-14 op het bord zet.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Dan breekt een goede Leidse periode aan. Een time-out heeft een ongelooflijk effect. Na de onderbreking volgt een 4-23 run van de Leidenaren. De eerste wissels aan Leidse zijde pakken positief uit. Worthy de Jong krijgt de geest en guard Carrington Love is een ware plaag voor de Zwolse defensie. Razendsnel passeert hij tegenstanders, die slechts een schim voorbij zien flitsen voordat Love eenvoudig afrondt.

Na de 21-22 kwartstand is de eerste score voor Sherron Dorsey-Walker, maar daarna is het Leiden voor, tijdens en na. Herman van den Belt probeert het momentum te breken met twee time-outs binnen de minuut, maar Leiden is ‘hot’. Carrington Love schiet twee driepunters, maar de afstandsraket van Worthy de Jong in de slotseconde is nog secuurder en fraaier. Aan Zwolse zijde kan alleen Franko House aanvallend reageren. De maximale Leidse voorsprong bedraagt bij 25-37 twaalf punten. Landstede Basketbal zoekt het vervolgens dichtbij de ring en heeft succes. Deze scores hebben een hoger schotpercentage en vanaf de vrijeworplijn komen de Zwollenaren puntje voor puntje terug. Het is dan ook geen verrassing dat Jordan Gregory vanaf de vrijeworplijn de 44-44 ruststand vastlegt.

Na de pauze is de verdediging aan beide kanten aangescherpt. De scores moeten worden verdiend. De foutenlast neemt toe. Dat is met name voor de Leidse ploeg een probleem. Doordat de geblesseerde Jessey Voorn aan de kant moet blijven, is de rotatie smal. Uiteindelijk halen sterhouders Mohamed Kherrazi en Worthy de Jong het einde niet. Dat neemt niet weg dat beide ploegen een ongelooflijke energie op de speelmat leggen. Franko House en Jordan Gregory zijn voltrekkers in het derde kwart, maar het is Carlington Love die de beste aanvaller blijkt. Zijn assist op Clayton Vette is prachtig, maar zijn drive langs drie Zwolse verdedigers is weergaloos.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Nadat Landstede Basketbal op kousenvoeten is weggeslopen naar 54-50, volgt een 0-8 run. Sherron Dorsey-Walker en Noah Dahlman zorgen voor een 58-58 stand, maar dan volgt een pijnlijke periode. Waar Olaf Schaftenaar tweemaal mist voor de gelijkmaker, is het Carrington Love met een hele lelijke driepunter via het bord in de slotseconde die voor 58-63 zorgt.

Er resteren nog tien minuten. Weer knokken de Zwollenaren zich met een bluffende Sherron Dorsey-Walker naast ZZ Leiden. Weer is het Worthy de Jong die Leiden naar de overwinning lijkt te leiden: een driepunter en een block shot op Noah Dahlman. Met twee mooie assists van Love op respectievelijk Clayton Vette en Alexandru Olah is het 67-72. Landstede Basketbal vecht en komt boven. Ralf de Pagter en de onvermoeibare Sherron Dorsey-Walker zorgen na een driepunter van Love voor 76-75. Clayton Vette met een driepunter, een blockshot van Olah op Dorsey-Walker en een aanvullende score van Carrington Love zorgen met een dikke minuut speeltijd voor 76-81.

Dan gaat het allemaal mis aan Leidse zijde. Worthy de Jong maakt een domme aanvallende vijfde fout, Dorsey-Walker dendert door de Leidse defensie, Kherrazi maakt zijn vijfde fout en Franko House verzilvert slechts één vrijeworp voor 80-81. De Leidenaren missen hun aanval, maar Franko House ziet zijn schotpoging tergend langzaam uit de ring draaien. Met nog zeven seconden en balbezit op de Zwolse helft lijkt ZZ Leiden op rozen te zitten. Dan geschiedt de Zwolse droom en Leidse nachtmerrie. Sergio de Randamie geeft een matige pass, Alexandru Olah laat zich de bal afsnoepen en de Zwolse geluksvogel Noah Dahlman voltrekt het vonnis in deze sleutelwedstrijd. Leiden laat de overwinning glippen en Noah Dahlman juicht met zijn ploeggenoten nog lang door na het eindsignaal.

Punten:
Jordan Gregory en Sherron Dorsey-Walker 21; Franko House 18; Ralf de Pagter en Noah Dahlman 8; Olaf Schaftenaar 5; Mike Schilder 1.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws