Landstede Basketbal wint in Amsterdam

| 13-04-2019

Landstede Basketbal zegeviert zaterdag op bezoek bij Apollo in Amsterdam met duidelijke cijfers. In een spaarzaam bezette Apollohal kan de gehandicapte thuisploeg geen vuist maken tegen de Zwolse ploeg van coach Herman van den Belt. Ondanks een mager openingskwart van The Hammers winnen de Zwollenaren eenvoudig met 63-87.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De Amsterdammers missen al geruime tijd Max van Schaik, maar met Aron Royé en Dimeo van der Horst heeft het nog enige klasbakken in huis. Als deze mannen kiezen voor het 3x3-basketbal, is het Amsterdamse vijftal wel ernstig verzwakt. Het biedt ex-Zwollenaar Lenno Witteveen gelegenheid zijn kunnen te demonstreren, maar het Zwolse collectief is gewoonweg veel te sterk.

Daar lijkt het in het openingskwart nog niet op. Landstede Basketbal start wat hautain en de schoten willen na de openingstreffer van Kaza Kajami-Keane niet vallen. De Amsterdammers zijn feller en schieten beter. Via onder meer driepunters van Berend Weijs en Mack Bruining staat het in geen tijd 8-2. De Zwollenaren lijken niet onder de indruk en blijven rustig aanvallen. Nigel van Oostrum zorgt voor de eerste Zwolse driepunter, maar de achterstand wordt ingelopen als Olaf Schaftenaar, Kayel Locke en Mike Schilder het veld betreden.

Lenno Witteveen schiet middels een driepunter 17-9 op het bord, maar dan gaat de Zwolse turbo aan. De strakkere verdediging leidt tot twee achtereenvolgende schotklokovertredingen en aanvallend zorgt Ralf de Pagter met een buffelende twee- en zuivere buzzerbeatende driepunter voor de 19-18 tussenstand na tien minuten.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Hernieuwde Zwolse driepunters van Olaf Schaftenaar en Mike Schilder zorgen voor de eerste voorsprong die Mack Bruining eigenhandig nivelleert. Het tempo gaat omhoog en is te hoog voor de Amsterdamse verdediging. Apollo-coach Patrick Faijdherbe poogt - via afwisselend een zoneverdediging en man-to-man - het Zwolse ritme te breken, maar het lukt slechts mondjesmaat.

Sherron Dorsey-Walker bedient Kaza Kajami-Keane prachtig, Kayel Locke heeft een fraaie spinmove en na een steal kan Kajami-Keane op de break 27-34 aantekenen. Als Berend Weijs eindelijk even mag uitblazen, mist Apollo lengte maar verkrijgt het jeugdig elan. De jonge Malevy Leon bedient jongeling Keyshawn Bottelier en Apollo haakt hijgend aan. De Landstede-routiniers Noah Dahlman en Ralf de Pagter zorgen voor een 38-45 ruststand.

Na de thee is de spanning heel snel uit de wedstrijd. Na een score van een verdienstelijke Matthew van Tongeren volgt een 0-10 Zwolse run. Mike Schilder en Ralf de Pagter schieten driepunters en de mooiste score komt op naam van diezelfde De Pagter, die goed afrondt na een pass door de benen van Nigel van Oostrum. Het is 40-55. Met een time-out probeert Patrick Faijdherbe opnieuw het ritme te breken, wat enigszins lukt. Het kwart kabbelt naar het eind met een aantal scores van Noah Dahlman en een hernieuwde driepunter van Lenno Witteveen. Het is 49-65.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Binnen twintig seconden incasseert de Amsterdamse bank een technische fout, waarvan Sherron Dorsey-Walker profiteert. Met aanvullende scores van Noah Dahlman en een driepunter van Kaza Kajami-Keane loopt de voorsprong flink op. Als Olaf Schaftenaar ook nog eens twee afstandsschoten aan zijn totaal toevoegt en Kayel Locke na een verdedigingsrebound coast-to-coast afrondt, staat de maximale voorsprong van 53-85 op het bord. Door laks verdedigen en goed Amsterdams schutterswerk loopt de voorsprong in de slotminuten wat terug. Tweemaal Berend Weijs en Dexter Hope treffen van achter de driepuntlijn, tot ongenoegen van Zwolle-coach Herman van den Belt. Het 11-2-slotrunnetje zorgt voor de 63-87 eindstand.

Punten:
Ralf de Pagter 18; Olaf Schaftenaar 15; Kaza Kajami-Keane 13; Noah Dahlman en Kayel Locke 12; Mike Schilder en Sherron Dorsey-Walker 6; Nigel van Oostrum 3; Freek Vos 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws