Landstede Basketbal wint de supercup

| 05-10-2017

Landstede Basketbal heeft donderdag voor het eerst in de historie de supercup in de wacht gesleept. In een bloedstollend duel met Donar stonden de Zwollenaren bij rust nog met 39-31 achter, maar in de tweede helft draaide de Zwolse ploeg alles om. Mede dankzij sterke optredens van Noah Dahlman en Nigel van Oostrum werd het uiteindelijk 69-77. “Dit is heel speciaal, de eerste prijs in de historie. Prachtig”, stelt Landstede-forward Olaf Schaftenaar na afloop.

© Wouter Foppen

De wedstrijd in MartiniPlaza begint zoals je het verwacht. Een strijdend Landstede vol van intensiteit en Donar dat met scherp schiet. De eerste score is voor Drago Pasalic, maar hij krijgt direct antwoord van onder meer Olaf Schaftenaar. Hij produceert de eerste driepunter van de avond en zorgt daarmee voor een 2-5 voorsprong. Aan het einde van het eerste kwart lijkt Donar af te sluiten met een 17-14 voorsprong, maar dan is daar Sherron Dorsey-Walker. Hij zorgt met een bommetje voor 17-17 en dat is direct typerend voor het Landstede van deze avond. Strijdend, sleurend en nooit opgeven. “Bij rust staan we er acht achter en in de tweede helft maken we er zestien goed. Ik denk dat op voorhand niemand dit had verwacht, maar we hebben het laten zien”, glundert Schaftenaar.

Daarmee neemt hij een voorschot op dat wat er in de tweede helft op de vloer wordt gelegd. Donar is slordig, treft ook nog eens een defensief sterk Landstede en plotseling nemen de Zwollenaren de wedstrijd over. Het derde kwart start met een drietje van Dorsey-Walker en dat is de opmaat voor meer. Veel meer. Nigel van Oostrum volgt met een driepunter, Jordan Gregory is trefzeker en na een drietje van Schaftenaar vlucht Donar-coach Erik Braal in een time-out. Het is dan 51-49 en even later trekt Landstede de stand gelijk. Als Schaftenaar daarna wederom een driepunter benut, staat Landstede met 52-56 voor. Vanaf dat moment blijft de Zwolse formatie op voorsprong en haalt het de buit binnen.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Donar komt nog wel terug tot op een punt (63-64), maar komt nooit meer langzij. In de slotfase is het vooral schieten vanaf de vrijeworplijn en dat is voor onder andere Dorsey-Walker en Schaftenaar een koud kunstje. De beker gaat mee naar Zwolle, de eerste prijs in de clubhistorie. Een schitterende avond. “We hebben iets gedaan wat nog niemand heeft gedaan. Het is prachtig om voor een club de eerste prijs in de historie te winnen”, zegt Schaftenaar, die nog bijna vergeet om de beker mee te nemen. Hij gaat daarna gewoon mee de bus in naar Zwolle. Geen paniek.

Punten:
Noah Dahlman 20; Olaf Schaftenaar 18; Jordan Gregory 15; Sherron Dorsey-Walker 11; Nigel van Oostrum 7; Franko House 4; Ralf de Pagter 2.

Basketbal, Landstede Basketbal, Olaf Schaftenaar

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws