Landstede Basketbal verliest van sterk Leiden

| 06-01-2019

Landstede Basketbal verliest zondagmiddag in een goed gevuld Theater van de Sport en voor het oog van sportminnend Nederland van Zorg en Zekerheid Leiden. Onder aanvoering van de sterkhouders Maurice Watson en Darius Thompson winnen de Leidenaren verdiend en gedecideerd met 71-81. De tweede nederlaag van de Zwolse formatie is daarmee een feit.

© André Rump
© André Rump

Voorafgaand aan de wedstrijd hebben beide ploegen slechts een enkele nederlaag geleden en beginnen scherp aan de warming-up. Als het duel start, is ZZ Leiden veel en veel scherper dan de thuisploeg. Landstede Basketbal probeert van afstand te treffen, maar het zijn en blijven gedurende de eerste helft losse flodders. Met 1 op 14 geslaagde driepuntpogingen kunnen de Leidenaren de verdediging klein houden om het gevreesde spel van nabij goed te pareren.

Leiden heeft een duidelijk wedstrijdplan: op de pass en inname van ballen wordt enorme druk gezet. Het gevolg is een enorm aantal turnovers in de eerste helft en onzorgvuldige passes op een hoogte waar een Nederlander van gemiddelde lengte al lang niet meer bij kan. Tot goed uitgespeelde aanvallen komen de Zwollenaren amper, zodat de scores ver achterblijven bij hun gemiddelden.

De Leidenaren spelen intensief en fysiek en hebben binnen no-time controle over de wedstrijd. Tegenover een drietal mislukte driepuntpogingen staan simpele scores van Clayton Vette en Mohamed Kherrazi. Als Vette vervolgens demonstreert hoe je een driepunter schiet, staat het binnen anderhalve minuut 0-7. Kaza Kajami-Keane schiet de enige succesvolle driepunter in de eerste helft en Noah Dahlman legt binnen, maar dan is de koek op.

© André Rump
© André Rump

Worthy de Jong demonstreert de Leidse suprematie met een behind-the-back-pass op Darius Thompson, die 5-11 aantekent. Landstede Basketbal blijft ploeteren en Leiden profiteert. Een slappe pass van Noah Dahlman leidt tot een turn over en een makkelijke score van Maurice Watson en een dunk in de buzzer van Kenneth Sims geeft een kille 12-23 tussenstand.

Het tweede kwart laat geen verbetering aan Zwolse zijde zien. Een steal en een dunk van Sherron Dorsey-Walker zorgen voor opleving, maar een driepunter gevolgd door een steal met dunk van Worthy de Jong betekenen een stille thuishal: 19-32. Terwijl Landstede Basketbal hard moet werken voor haar punten, schiet bankzitter Marijn Ververs nog maar eens een driepunter binnen. Een hernieuwde steal en dunk van Darius Thompson dragen bij aan een ontluisterende 24-43 ruststand.

Bezoekend coach Rolf Franke is erg in zijn nopjes met het vertoonde spel. “We hebben ons goed voorbereid op deze wedstrijd en het komt er allemaal uit vandaag. Het was een goede teamprestatie. Het was ook fijn dat Zwolle geen ballen raakte. We wisten dat dat niet bleef voortduren.” Landstede-coach Herman van den Belt vult aan: “Het was een wedstrijd van twee helften. We gooien die ballen er gewoon niet in en gingen zoeken. In de tweede helft deden we dingen veel beter. Het feit dat we na vijftien minuten pas twee persoonlijke fouten hebben, zegt ook iets over onze verdediging. Die was feller in de tweede helft en we dwongen toen wel stops af.”

© André Rump
© André Rump

Na de thee staat er een getergd Landstede Basketbal dat iets wil rechtzetten van de matige eerste helft. Al vroeg staat de ploeg op het speelveld en jast de ene na de andere bal door de ring. Onder aanvoering van een messcherpe Olaf Schaftenaar komen The Hammers terug. Schaftenaar schiet maar liefst vijf driepunters binnen in dit enkele kwart. Toch is het niet genoeg. Als de Zwollenaren maximale druk geven op de Leidse ploeg, staan daar de Amerikaanse klasbakken Darius Thompson en Maurice Watson die met onnavolgbare scores ZZ Leiden net uit zicht houden. Het is 49-57 na dertig minuten.

Beide ploegen wisselen de scores af in het slotkwart. Dat komt ZZ Leiden goed uit, want de tijd is de vriend van de Sleutelingen. Na zes punten op rij van Noah Dahlman is het 61-68. Dan haalt Thompson de overwinning binnen. Een prachtige driepunter onder grote verdedigende druk en een steal op Olaf Schaftenaar met dunk halen de spanning uit de wedstrijd, 61-73. De laatste drie minuten zijn feitelijk voor de statistieken.

Onder luid gejuich van de meegereisde supporters revancheert Zorg en Zekerheid Leiden zich voor de thuisnederlaag tegen Landstede Basketbal en behaalt de ploeg de tiende overwinning op rij. De Zwollenaren likken hun wonden en binden dinsdag in Den Bosch de strijd aan tegen New Heroes. Kan Landstede Basketbal - evenals ZZ Leiden - revanche nemen voor de geleden thuisnederlaag?

© André Rump
© André Rump

Punten:
Kaza Kajami-Keane 23; Olaf Schaftenaar en Noah Dahlman 17; Franko House 6; Ralf de Pagter en Sherron Dorsey-Walker 4

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws