Landstede Basketbal verliest op agressie

| 01-12-2016

In een goed gevuld Theater van de Sport heeft Landstede Basketbal donderdagavond sinds lange tijd weer eens een thuiswedstrijd in de reguliere competitie verloren. De ploeg van coach Herman van den Belt legde het af tegen het vernieuwde Den Bosch. Zo’n duizend toeschouwers zagen New Heroes er met de punten vandoor gaan: 71-75.

© André Rump
© André Rump

De Zwolse formatie mist ditmaal naast Mike Schilder en Keime Helfrich ook aanjager en tevens topscoorder J.T. Tiller. Daar staat tegenover dat Freek Vos weer wedstrijdfit is en Olaf Schaftenaar debuteert. The Hammers zullen enigszins verdwaasd naar de overzijde hebben gekeken, waar in vergelijking met de wedstrijd in Den Bosch Kees Akerboom en de ingevlogen Amerikanen Charles Mitchell, Justin Watts en de eerste nieuweling Antwan Scott meespelen. Mitchell blijkt een uitstekend rebounder en Scott brengt het tempo in de Bossche aanval. Het is echter de verder bleke Watts die in money time met negen punten op rij de overwinning naar Brabant brengt.

Beide ploegen hebben in de aanvangsfase moeite tot scoren te komen. Nadat Scott na dik twee minuten eindelijk als eerste scoort, gaat het hard. Aan Zwolse zijde is het wederom Clayton Vette die het scoresheet vult. Uiteindelijk staan er 26 punten achter zijn naam. Het is Bosschenaar Stefan Wessels die met twee driepunters de 9-5 start nivelleert. De bom van Keegan Hyland, die steeds beter in zijn spel komt, voorkomt niet dat New Heroes de leiding neemt en naar later blijkt niet meer afstaat. Als Maarten Bouwknecht ook nog van ver treft en een smerig alley-oopje op Wessels geeft, is het eerste gat geslagen: 15-21.

© André Rump
© André Rump

In het tweede kwart loopt de achterstand snel op tot tien punten. Fraaie assists van Hyland op Vette en de net ingebrachte Olaf Schaftenaar op J.T. Yoho bieden geen soelaas. De achterstand loopt op tot zestien punten. De slam dunk van Clayton Vette haalt de supporters uit hun deemoedigheid. Een fraaie lay-up van Nigel van Oostrum verkleint de achterstand tot dertien punten bij rust: 30-43. Landstede-coach Herman van den Belt is bepaald niet mild in zijn analyse. “Het was een bijzonder matige eerste helft. In de tweede helft hebben we geknokt. In totaal is slechts één man aan de vrijeworplijn geweest. Je mist agressiviteit. Het was een leerzame avond.”

Uiteraard is New Heroes-coach Sander van der Holst na afloop in zijn nopjes met de overwinning. “We zijn groeiende en kunnen nu van elke tegenstander winnen. In de tweede helft speelde Landstede Basketbal agressiever. Zo hebben we in het vierde kwart vier turn overs die leiden tot negen tegenpunten. Gelukkig schiet Antwan dan zijn drietje.” De Zwolse agressiviteit in de tweede helft zie je onder meer terug in de rebounding. Na de eerste helft hebben de Bosschenaren het dubbele aantal rebounds, terwijl na afloop de Zwollenaren er eentje meer hebben. Het is niet alleen de rebounding die zorgt voor een Zwolse terugkomst in de wedstrijd. De verdedigende intensiteit is enorm toegenomen. Een fraaie score van Vette, een driepunter en een score op de break van Yoho brengen het publiek in extase, maar Justin Watts reageert met een aanvallende rebound en een driepunter.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Landstede kan opnieuw beginnen en recht de rug. Aan het begin van het slotkwart volgt een 9-0 run. Ralf de Pagter scoort eenmaal, maar na een drietje van Vette en een score van Yoho staat het 61-62. Iedereen lijkt te geloven in een tweede wonderbaarlijke ontsnapping. In de eerste wedstrijd in Den Bosch kwamen de Zwollenaren ook terug van een grote achterstand om uiteindelijk de overwinning te stelen. Toen was Justin Watts nog niet van de partij en hij werkt niet mee aan een herhaling van dit scenario. Na een vrije driepunter voor Maarten Bouwknecht volgt het vrijeworpencircus. De Brabanders zijn niet perfect, maar wel goed genoeg vanaf de vrijeworplijn. In de buzzer schiet Olaf Schaftenaar zijn eerste driepunter voor Landstede Basketbal binnen. Goed voor hem, maar de nederlaag stond vast en is zoals Herman van den Belt ook beaamt, verdiend.

Punten:
Clayton Vette 26 (9 rebounds); Keegan Hyland 15; J.T. Yoho 13 (7 steals); Nigel van Oostrum 6 (8 assists); Nick Oudendag 6; Olaf Schaftenaar 3; Freek Vos 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws