Landstede Basketbal verliest het hoofd

| 21-05-2019

Landstede Basketbal staat op een 0-1 achterstand in de finaleserie (best-of-seven) om de landstitel. In een meer spannend dan goede wedstrijd pakt Donar dinsdagavond in Zwolle de eerste overwinning. Het betere schot in de eindfase zorgt voor een 69-72 eindstand in een volstrekt evenwichtige wedstrijd.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Tijdens het inspelen weten beide ploegen het netje makkelijk te vinden, maar als de wedstrijd daadwerkelijk begint, verstarren de spelers. Er is een enthousiast publiek, de belangen zijn groot. Voor de rust schieten beide ploegen belabberd vanachter de driepuntlijn: beide schieten twee op twaalf. Uiteindelijk blijkt de stijging in schotpercentage bij Donar beslissend.

De eerste score valt nog snel als Kayel Locke met een hoekschot treft. Het is sprokkelen met een zeldzame driepunter van Lance Jeter en fraaie assists van Sherron Dorsey-Walker en Kaza Kajami-Keane. De Canadese guard heeft snel een drive in huis, maar blijft verder zonder score in de eerste helft. Hij is enigszins dizzy na per ongeluk contact met de ellenboog van Thomas Koenis. Verder wil hij zijn ploeg te graag naar de overwinning helpen. Noah Dahlman krijgt wel de ruimte onder de bucket, omdat de Groningers hun pijlen richten op Keane. De slimme Dahlman speelt een dijk van een eerste helft met maar liefst twintig punten achter zijn conto.

De Groningers vinden een steunpilaar in Thomas Koenis, die uiterst slim en effectief zijn kracht en lengte weet te benutten. Lance Jeter weet hem goed te vinden. Na een opzettelijke fout van Drago Pašalić legt Nigel van Oostrum de kwartstand vast op 18-13. Ook in het tweede kwart zijn het de Zwollenaren die hun neus aan het venster hebben. Koenis sputtert flink tegen, maar als Kevin Bleeker een losse flodder met een aanvallende rebound transformeert in een score, explodeert het publiek. Teddy Gipson krijgt nu een opzettelijke fout en Noah Dahlman faalt niet vanaf de vrijeworplijn. Na een hernieuwde assist van Kajami-Keane op Dahlman is het rust bij 37-30.

© André Rump
© André Rump

Beide ploegen blijven erg lang in de kleedkamer. Snel wordt duidelijk dat Donar een plan heeft getrokken op Noah Dahlman, die na de rust nog maar vier punten aan zijn totaal kan toevoegen. Na een prachtig block shot van een tegenvallende Rienk Mast op Ralf de Pagter, volgt een driepunter van Lance Jeter. De Pagter revancheert zich met een driepunter en twee vrijeworpen.

Dan volgt een haarscherpe assist van Sherron Dorsey-Walker op Noah Dahlman en is het 48-37. Het Zwolse publiek juicht, maar het is Donar dat bloed ruikt en bewonderingswaardig knokt. De routiniers staan op en knallen Donar naast en voorbij Landstede Basketbal. Bij een 0-8 run volgt een Zwolse time-out, maar dezelfde spelers kunnen de run niet keren. Van 0-8 wordt het 0-10 met een 48-47 kwartstand en 0-18 met een 48-55 stand.

Bij de start van het vierde kwart mag Drago Pašalić onverdedigd twee driepunters binnenschieten. Na een hernieuwde time-out is het eindelijk Kaza Kajami-Keane die scoort. Olaf Schaftenaar schiet zijn enige driepunter. Thomas Koenis rammelt aan de poort, maar The Hammers gaan door. Na een onsportieve fout van dezelfde Koenis zet Sherron Dorsey-Walker de Zwollenaren weer op voorsprong. Via Schaftenaar en Dahlman wordt het zelfs 63-57.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Dan bepalen de nervositeit en de routine de wedstrijd. Landstede Basketbal lijkt in een zetel te zitten, maar kiest niet goed in de aanval. Waar Olaf Schaftenaar een driepuntpoging ziet afketsen op de ring, schiet Teddy Gipson in de tegenaanval wel van afstand binnen. Gipson torpedeert Noah Dahlman en komt ermee weg. In de volgende aanval schiet de 39-jarige Gipson weer een driepunter binnen. Kajami-Keane antwoordt, maar een verre late driepunter van Sean Cunningham zorgt voor 65-68.

Landstede Basketbal besluit snel fouten te maken om een Groninger aan de lijn te zetten. Dat pakt verkeerd uit. Shane Hammink is trefzeker voor 65-70 en ondanks vele time-outs en tactische aanwijzingen is de wedstrijd al beslist. Donar leidt met 1-0 en donderdag volgt in Groningen wedstrijd twee.

Punten:
Noah Dahlman 24; Ralf de Pagter 13; Kaza Kajami-Keane 10; Sherron Drorsey-Walker 9; Olaf Schaftenaar en Kayel Locke 5; Kevin Bleeker 2; Nigel van Oostrum 1

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws