Landstede Basketbal troeft New Heroes af

| 16-03-2017

Landstede Basketbal heeft donderdagavond in eigen huis een prima overwinning geboekt op New Heroes. Even leefde in Den Bosch de gedachte te kunnen aanhaken bij de top van de DBL na de fraaie zege op Donar. Landstede Basketbal maakt duidelijk dat New Heroes geen aanspraak kan maken op de ware topposities. Gedecideerd sturen The Hammers de Bosschenaren met een 80-65 nederlaag terug naar huis.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

“We zijn vandaag eigenlijk nergens in problemen geweest. Het was een goede teamprestatie met een prima verdediging”, spint Landstede-coach Herman van den Belt. Daar is geen woord van gelogen. Het vuur spat uit de ogen van de Zwollenaren. New Heroes zoekt naar de driepunter waarmee het Donar versloeg, maar er komen gewoon geen vrije schoten. In de eerste helft vuren de Bosschenaren slechts zesmaal van heel ver, waarvan er vier ware noodschoten zijn. Er volgt slechts een schamele, gelukkige treffer.

Nick Oudendag en Charles Mitchell zoeken elkaar gelijk fysiek op. Beiden kleunen erin, beiden lopen tegen een fout op. Er ontspint zich direct een fysieke wedstrijd. Mitchell is gefrustreerd bij een wissel en de eerste van vele technische fouten is een feit. Het lukt Landstede Basketbal inmiddels gemakkelijker de vrije man te vinden en New Heroes heeft meer overtredingen nodig om verder gevaar te bezweren. Dat lukt slechts gedeeltelijk, want inside volgen er goede scores. De agressieve Mike Schilder valt de basket goed aan, waarna Nigel van Oostrum volgt. De pass waarmee Clayton Vette de insnijdende J.T. Yoho bedient, is de mooiste aanval van het eerste kwart. Als Yoho daaropvolgend eindelijk als eerste van ver treft, is het 18-10.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Basketbal is en blijft een sport van runs. New Heroes komt via de nodige klutsballen terug in de wedstrijd. De weergaloze assists van Van Oostrum op Vette en Oudendag wegen niet op tegen de alley-oop-pass van Charles Mitchell die de uitstekende Justin Watts weergaloos binnen dunkt. Maarten Bouwknecht brengt met twee vrijeworpen de stand in evenwicht: 25-25. Dan spreekt de beste zesde man van de vaderlandse competitie. In minder dan geen tijd schiet Olaf Schaftenaar drie driepunters binnen en het gat is hersteld. Het is rust bij 36-27.

Na de pauze opent dezelfde Schaftenaar met een leuk hoekschot inside en laat de driepunter in de buzzer ditmaal aan Clayton Vette. Justin Watts schiet als reactie zelfs netloos een driepunter binnen en oude bekende Steve McWhorter schiet fraai en drivet fraaier naar scores. Herman van den Belt breekt het momentum met een time-out. Daarna nivelleert ijskonijn J.T. Yoho de inhaalslag met een splijtende drive en een vlakke driepunter. J.T. Tiller provoceert een tikje té en ontvangt een technische fout. Dan doet Mike Schilder het beter: hij pakt een steal, scoort op de break en loopt juichend langs de Bossche bank waar assistent-coach en vader Schilder ongetwijfeld met gemixte gevoelens naar kijkt. De verder wat bleke D.J. Balentine wordt genadeloos afgeblokt door Nick Oudendag en begaat in de verdediging een fout die tot vrije worpen leidt. Toch revancheert Balentine zich met een verre en gave bom in de laatste seconde voor 59-44.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

In het slotkwart proberen de Bosschenaren op allerlei wijzen terug te keren in de wedstrijd. Watts schiet met scherp, McWhorter verrast J.T. Tiller back door, maar het is gewoon niet genoeg. Man of the match Mike Schilder blijft druk geven in de aanval en J.T. Tiller pakt eerst een gelukkige en daarna een zuivere driepunter. Het verschil blijft rond de tien punten hangen. The Hammers lopen nog iets uit als Yoho nog maar eens een driepunter pakt en Clayton Vette een uitroepteken achter de wedstrijd zet als hij spijkerhard en indrukwekkend dunkt en 79-65 op het bord zet. De mokkende en teleurgestelde Maarten Bouwknecht krijgt negen seconden voor het eind nog een technische fout. Het is dus niet het uitroepteken van Vette, maar het puntje van Yoho dat het geheel afrondt: 80-65.

Punten:
J.T. Yoho 20; Clayton Vette 15 (15 rebounds); J.T. Tiller 12; Olaf Schaftenaar 10; Mike Schilder 9; Nigel van Oostrum en Nick Oudendag 6 (10 rebounds); Freek Vos 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws