Landstede Basketbal sluit jaar af met zege

| 23-12-2018

Landstede Basketbal zegeviert zondagmiddag in een goed gevuld Theater van de Sport overtuigend met 82-54 tegen Aris Leeuwarden. De Zwollenaren zijn met hun kwalitatief goede teambasketbal gewoonweg te sterk voor de Friezen.

© André Rump
© André Rump

In de laatste wedstrijd van 2018 ontbreekt aan Zwolse zijde de Amerikaan Sherron Dorsey-Walker, vanwege droevige familieomstandigheden. Dat betekent een basisplaats voor Olaf Schaftenaar, die direct zijn visitekaartje afgeeft met een puntgave driepunter. Schaftenaar schiet nog tweemaal van ver raak, maar verder schiet de Zwolse formatie hier wat te kort. Landstede-coach Herman van den Belt kan er niet echt mee zitten: “We deelden de bal, waren er zuinig op. Alle cijfers zijn goed, behalve het driepuntschot.”

Anne van Dijk, assistent-coach van Aris Leeuwarden, is vol lof over de Zwollenaren: “Ik houd van teambasketbal. Hier valt veel te genieten. Onze starters waren er niet vandaag. Ik ben - zeker als opleidingscoach - blij met de inbreng van onze Hollandse jongens: Bas Veenstra, Sjoerd Koopmans en Thijme van Dijk spelen goed basketbal hier.”

Afgelopen dinsdag troffen beide ploegen elkaar al in Leeuwarden voor de beker. Onder aanvoering van een excellerende Nigel van Oostrum waren The Hammers toen in alle facetten te sterk voor de Friezen. In Zwolle is dat ook het geval, maar een echte uitblinker aan Zwolse zijde is er niet. De spelers gunnen elkaar de bal en doen hun uiterste best iedereen op het scoresheet te krijgen. De verdediging blijft zoals vanouds intens, zodat Aris Leeuwarden blijft zoeken naar het breekijzer om een gaatje te vinden, maar er niet tot amper in slaagt de verdediging te breken, laat staan te slopen.

© André Rump
© André Rump

Opnieuw pakken de Zwollenaren een vroege voorsprong. Franko House is sterk in de bucket en man of the match Keven Bleeker pakt een stevige dunk en een mooie achterlangsscore om zijn aanwezigheid te tonen. Het staat al 17-7. Waar in Leeuwarden de scoremachine stokte en de Friezen er een stevige run uit persten, is en blijft het verschil nu gemaakt. Mike Schilder krijgt een bonus na een fluweelzachte drive en het is 23-12 na tien minuten.

Via een fors aantal driepunters blijft Aris Leeuwarden enigszins in zicht, maar Landstede Basketbal is gewoon breder en sterker. Freek Vos ontfutselt Griffin Kinney de bal en stuurt Franko House weg voor een score op de break. Noah Dahlman frutselt op onnavolgbare wijze zijn ballen door de ring. Hij mag dan als center kleiner zijn dan zijn tegenstrevers, maar hij is wendbaarder, gehaaider en geroutineerder. De voorsprong breidt zich langzaam uit en bij rust is het 42-26.

Voor rust staat spelverdeler Kaza Kajami-Keane slechts op twee schamele punten, verkregen uit vrijeworpen. Maar na de pauze is Kajami-Keane veel beter bij de les. Weliswaar slaagt tegenspeler Deividas Kumelis erin hem verdedigend enige malen te verschalken, maar aanvallend is het genieten van de Canadese guard. In de tegenaanval staat geen maat op zijn snelheid en accuratesse, en zijn assist op Franko House - gevolgd door een dunk - is zo fraai dat dit de actie van de wedstrijd is. Ex-Zwollenaar Craig Osaikhwuwuomwan zal zijn monsterdunk willen nomineren, maar helaas.

© André Rump
© André Rump

Alhoewel Bas Veenstra blijft scoren aan Friese zijde, loopt het verschil weer op. Het slotkwart breekt aan bij 66-40. Iedereen krijgt nog speelminuten in het slotkwart en de sfeer is zowel op als in het veld bijzonder goed. De Zwolse bank lacht, de spelers geven elkaar applaus en high fives en brengen de wedstrijd tot een goed einde. Aris-speler Sjoerd Koopmans mag met een felle drive de laatste score van 2018 op het wedstrijdformulier zetten. Het is tijd voor een kort kerstreces. Op zondag 6 januari wacht Zorg en Zekerheid Leiden en op 8 januari gaat Landstede Basketbal op bezoek bij New Heroes Den Bosch. Tijdens de Kerst mag de Zwolse ploeg genieten van de eerste plaats in de competitie.

Punten:
Kaza Kajami-Keane 14; Franko House 13 (12 rebounds); Noah Dahlman 12; Olaf Schaftenaar 11; Kevin Bleeker 9; Mike Schilder en Ralf de Pagter 6; Freek Vos, Jerom Oude Aarninkhof en Nigel van Oostrum 3; Bart van Schaik 2

Tekst: Remco van Vliet

Reactie Mike Schilder

Reactie Kevin Bleeker

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws