Landstede Basketbal slaat direct weer terug

| 23-05-2019

Landstede Basketbal wint donderdagavond in het Groningse MartiniPlaza in een keihard gevecht met 53-62 van Donar. Daarmee is de stand in de finaleserie weer in evenwicht: 1-1. Zondag is om 14.00 uur in het Theater van de Sport de derde wedstrijd in deze boeiende finale.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

In een bomvolle hal duurt het lang voor Teddy Gipson eindelijk de score opent. Zowel de Zwolse als de Groninger supporters produceren enorme decibellen geluid, waardoor het enige malen voorkomt dat spelers zich niet realiseren dat de 24-seconde-regel is overtreden. Het is een broeierige fantastische atmosfeer, waar de spelers het hoofd koel moeten houden en de spieren dienen te ballen. Dat lukt The Hammers het beste. Gedurende de wedstrijd ontstaat een enorm reboundoverwicht die de sleutel blijkt tot de overwinning.

De scores blijven moeizaam in het openingskwart totdat Kayel Locke doorkomt. De Amerikaan heeft het steeds beter naar zijn zin en scoort naar believen. Daarnaast plukt hij menig rebound van de ring en excelleert in de verdediging. Na de time-out van Donar-coach Erik Braal volgt een vernietigend block shot van Sherron Dorsey-Walker op Thomas Koenis, die in de eerste helft totaal niet uit de verf komt. Tot overmaat van ramp verzwikt Rienk Mast zich en later moet ook Shane Hammink noodgedwongen blijven toekijken. Aangezien Braal ook Grant Sitton aan de kant houdt, is de Groninger rotatie relatief smal. Met een uitwisseling van driepunters - Sean Cunningham en Kayel Locke - is de stand na tien minuten 13-19.

In het tweede kwart krijgen de Zwollenaren binnen 36 seconden drie persoonlijke fouten. Maar na een driepunter van Arvin Slagter stoomt Landstede Basketbal met een 0-7 run door naar 18-28. Erik Braal heeft commentaar op een gave actie van Kevin Bleeker en incasseert een technische fout. Met driepunters van Arvin Slagter en Teddy Gipson wordt het 26-30, waarna een geforceerd afstandsschot van Lance Jeter de totale terugkomst remt. Donar laat de aanvalsrebound voor wat het is, maar de Zwollenaren overschrijden tweemaal de maximale aanvalstijd. Noah Dahlman wordt fel op de huid gezeten en moet zich beperken tot het dienen van het team. Met 30-34 breekt de rust aan.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Met een bekeken score opent Ralf de Pagter na rust. Donar volhardt in het driepuntgeweld, maar faalt opzichtig; Teddy Gipson en tweemaal Arvin Slagter schieten geen deuk in een pakje boter. Het wordt nog rommeliger en harder. Landstede Basketbal is veel feller en veel meer bij de les. De spelers manen elkaar tot rust en wijzen constant op hun hoofd ‘koppiekoppie’. Er volgt een 0-9 run naar 37-47. Sherron Dorsey-Walker knalt een driepunter binnen, een fout op Olaf Schaftenaar betekent drie zekere vrijeworpen en de alley-oop van Kaza Kajami-Keane op Keven Bleeker is de troon op de run. Het is 41-50 na dertig minuten.

In het slotkwart is de spanning enorm. Olaf Schaftenaar lijkt het licht uit te schieten met een mooie driepunter. Na een drive van Mike Schilder is het zelfs 41-55. De verdediging blijft snoeihard, de rotaties zijn razendsnel, de schoten blijven weinig trefzeker. De Zwollenaren spelen slim lange aanvallen en pakken de tijd die ze kunnen pakken. Donar probeert, maar kan het Zwolse hart niet raken. Met twee geslaagde driepunters wordt de eindstand op het bord gezet. Eerst schiet uitblinker Kayel Locke binnen, waarna Lance Jeter - de Groninger met de meeste aanvallende dreiging - voor 53-62 zorgt.

Beide coaches zijn het na afloop roerend met elkaar eens: “Het was weer een gevecht. De stand is 1-1.” Landstede-coach Herman van den belt geeft iets meer inzicht: “In de rebound winnen we vandaag, want beide ploegen schoten niet goed.” Zondag wacht het vervolg.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Punten:
Kayel Locke (12 rebounds) en Noah Dahlman 12; Kaza Kajami-Keane 10; Olaf Schaftenaar 9; Sherron Dorsey-Walker 8; Kevin Bleeker 7; Mike Schilder en Ralf de Pagter (12 rebounds) 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws