Landstede Basketbal overklast Den Helder

| 08-10-2017

Supercup-winnaar Landstede Basketbal is de competitie zondagmiddag begonnen met een klinkende overwinning op nieuwkomer Den Helder Suns. Voor de bezoekers valt er weinig te halen in het Theater van de Sport. De Zwollenaren zijn op elk niveau te goed voor de teruggekeerde Noord-Hollanders. Na tien minuten is de wedstrijd gespeeld en na veertig minuten staat er 87-47 op het scorebord.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Al vroeg kan Landstede-coach Herman van den Belt het zich veroorloven de diepte van zijn bank te testen. “Zwolle heeft een uitgebalanceerd en diep team en dat zie je. Ons doel is om te leren en per wedstrijd te verbeteren. We waren een aantal maten te klein. Dank voor de les”, is de realistische reactie van Suns-coach Peter van Noord. Al halverwege het tweede kwart mag Bart van Schaik debuteren. Hij luistert zijn debuut op met onder meer een puntgave driepunter en een fraaie floater. Aan Helderse zijde is het aantal debutanten vele malen groter. Diep in de tweede helft onderstreept jongeling Boyd van der Vuurst de Vries zijn ambities met een rits aan leuke scores. “Ik ben blij met de terugkeer van de Suns. Vandaag hebben wij kunnen werken aan onze eigen organisatie. De intensiteit van de verdediging stemt tot tevredenheid”, stelt Herman van den Belt.

Voor zeshonderd toeschouwers overdonderen The Hammers de Suns vanaf het eerste moment. Tweedejaars Zwollenaar Nigel van Oostrum domineert, stimuleert en accelereert wanneer het hem uitkomt. Hij opent met een krachtdadige drive de score, maar met name zijn passing is van een ongekend niveau. Op het scoresheet staan uiteindelijk ‘slechts’ tien assists. Ralf de Pagter mist een eenvoudige lay-up na een weergaloze behind-the-back-pass en verontschuldigt zich bij de goedlachse Engelse Nederlander. Van Oostrum haalt zijn schouders op, want een andere geniale pass rondt De Pagter netjes af. Center Noah Dahlman bedankt Van Oostrum met een dikke duim en een koppiekoppie-teken na een slimme assist.

Collega point guard Tjoe de Paula kan van dergelijke genegenheid slechts dromen. De Paula vecht en probeert zich vrije schot- en passposities te verwerven, maar moet zittend en mopperend op de grond snel met de witte handdoek zwaaien. De Zwolse verdediging is weer ongekend intens en vrijeschoten zijn een unicum. De Helderse ploeg valt met paniek in de ogen aan. Gemakkelijk passen kan niet, rustig aanleggen is een onmogelijkheid. Bij 13-2 hebben alle Zwolse starters gescoord en volgt de eerste time-out, bij 25-8 weten de Suns waar ze staan: aan het begin van een lange weg.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Ook in het tweede kwart dendert de Zwolse stoomwals door. Weliswaar zorgt de met een masker spelende Alex Laurent voor enig tegengas, maar het kwaliteitsverschil is gewoon te groot. Jordan Gregory schiet twee driepunters achter elkaar binnen, Sherron Dorsey-Walker passt harder en rent sneller dan de opponenten. Lenno Witteveen bedient Franko House prachtig onder de borden. Met een derde driepunter van Gregory is het rust: 49-20.

Na een driepunter van Olaf Schaftenaar na de thee valt het scorend vermogen wat terug. Van den Belt probeert zijn team wat scherper te krijgen en neemt een time-out. Het publiek sust wat weg, maar reageert enthousiast als Suns-center Quinterian McConico op de break de eerste dunk van de wedstrijd verzorgt. Dat bevalt Franko House minder: hij ramt de volgende bal spijkerhard door de ring. Als Van Oostrum dan de steal pakt en op de break voor 67-35 zorgt, spint het publiek van tevredenheid. In het slotkwart volgen nog wat krenten. House dunkt nog maar eens door, Gregory knalt er nog eens een driepunter in, Freek Vos gaat coast-to-coast, maar het is de puntgave dunk van Lenno Witteveen over de baseline die de meeste roering geeft. Zijn dunk zorgt tevens voor de 87-47 eindstand.

Punten:
Jordan Gregory en Franko House 16; Sherron Dorsey-Walker 10; Olaf Schaftenaar 9; Nigel van Oostrum, Ralf de Pagter en Noah Dahlman 8; Bart van Schaik 7; Freek Vos 3; Lenno Witteveen 2.

© André Rump
© André Rump

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws