Landstede Basketbal naar finale play-offs

| 16-05-2019

In de buzzer schiet Noah Dahlman in de Maaspoort zijn eerste driepunter ooit in Zwolse dienst. Daarmee bezorgt hij Landstede Basketbal de minieme 74-75 overwinning. The Hammers winnen de halve finale tegen New Heroes Den Bosch met 3-1. Dinsdag opent Landstede Basketbal de finale met een thuiswedstrijd tegen Donar uit Groningen.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Beide ploegen zijn compleet en beide ploegen weten wat er op het spel staat. De opening is uitermate nerveus: New Heroes heeft de ene na de andere turn over en Landstede Basketbal krijgt de bal met geen mogelijkheid door de ring. De Zwollenaren zijn zorgvuldiger op de bal en vallen de ring meer aan. In de eerste helft schieten de Blauwvingers negen van de tien ‘gratis ballen’ binnen.

Vernon Taylor, die zichzelf heeft uitgeroepen tot onbetwist leider van de Bosschenaren, schiet een spaarzame driepunter, terwijl Kayel Locke en Sherron Dorsey-Walker sprokkelen vanaf de vrijeworplijn. Kaza Kajami-Keane heeft wederom een koude start. Voor de rust is hij slechts goed voor twee scores, maar later heeft hij het vizier scherper afgesteld. In het openingskwart schieten de Zwollenaren nul op vijf van afstand, waarna Bosschenaar Payton Henson met een wel geslaagde poging de 16-16 kwartstand vastlegt.

In het tweede kwart lijkt er sprake te zijn van een schietwedstrijd tussen Olaf Schaftenaar en Maarten Bouwknecht. Schaftenaar profiteert eerst van een mismatch tegen de veel kleinere Keshun Sherrill en schiet vervolgens een driepunter over Vernon Taylor heen. Maarten Bouwknecht reageert met twee driepunters, waarna hij forceert. Olaf Schaftenaar reageert met een twee- en een driepunter en mag zich winnaar noemen van deze wedstrijd binnen de wedstrijd. Intussen lopen de Zwollenaren met een zwoegende en zuiver van afstand schietende Ralf de Pagter op kousenvoeten weg van New Heroes. Helaas mist De Pagter in de slotseconde een nieuwe driepunter, zodat de voorsprong slechts 32-38 bedraagt. Op grond van het vele Bossche balverlies had de voorsprong veel groter kunnen en misschien zelfs moeten zijn.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De Zwolse ploeg komt goed uit de kleedkamer. Landstede Basketbal speelt gecontroleerd basketbal en na een hernieuwde driepunter van Olaf Schaftenaar neemt New Heroes-coach Ivica Skelin bij 32-44 een time-out. De maximale Zwolse voorsprong is bereikt. Dan staat Vernon Taylor op: hij is goed voor zeven punten op rij, maar ook hij forceert daarna. Desalniettemin breekt de beste Bossche fase aan. Er volgt een 20-7 run en na twee geslaagde vrijeworpen van Jonathon Williams heeft de thuisploeg een minieme 54-53 voorsprong. Het wordt 54-56, maar een buzzerbeatende driepunter van Vernon Taylor laat de zaal ontploffen en zet de kwartstand op 57-56.

Kaza Kajami-Keane brengt met een fraaie drive The Hammers weer op voorsprong. Zijn commentaar op de leiding leidt echter tot een technische fout, maar ‘leider’ Vernon Taylor vergeet het cadeautje uit te pakken. New Heroes probeert dit kwart met name van afstand te scoren. Dat lukt Jessey Voorn, Jonathon Williams en Payton Henson elk een keer, maar de Bosschenaren rebounden niet tot amper, zodat Landstede Basketbal vele rebounds kan pakken. De Zwollenaren proberen de ring te bereiken. Waar Sherron Dorsey-Walker in de vorige wedstrijd veel van afstand raakte, zoekt hij nu de ring op en met wil en kracht legt hij drives binnen. Na een interceptie dunkt hij snoeihard 68-69 op het bord.

Vanaf dat moment ontstaat een zenuwenspel. Turn over, overtreding van de 24-seconde regel, mislukte Zwolse driepuntpogingen van Kajami-Keane en Schaftenaar: de bal valt niet en de spanning stijgt. Payton Henson pakt een zeldzame aanvalsrebound en zorgt voor 70-69, Kaza Kajami-Keane schiet koel en haarzuiver een driepunter binnen voor 70-72. Dan vergrijpt Noah Dahlman zich aan Vernon Taylor en incasseert een opzettelijke fout. Taylor schiet beide vrijeworpen binnen en na de aansluitende aanval is het Jonathon Williams die twee vrijeworpen binnen legt voor 74-72. Er resteren elf seconden en het is Kaza Kajami-Keane die moet gaan scoren. Hij wordt perfect verdedigd en Kajami-Keane passt in nood naar Noah Dahlman. En dan is het feest!

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Punten:
Olaf Schaftenaar en Kaza Kajami-Keane 15; Noah Dahlman 14; Sherron Dorsey-Walker en Ralf de Pagter 12; Kayel Locke 4 (10 rebounds); Mike Schilder 3

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws