Landstede Basketbal naar de bekerfinale

| 08-03-2017

Landstede Basketbal heeft woensdagavond op zinderende wijze de finale van het bekertoernooi bereikt. De Zwollenaren verdedigden bij Forward Lease Rotterdam een voorsprong van vier punten, maar moesten nog vol aan de bak om het ticket voor de eindstrijd in de wacht te slepen. Dat lukte, want Landstede won met 71-72. “Ik denk dat we het publiek wel vermaakt hebben”, lacht Olaf Schaftenaar breeduit.

© André Rump

De eerste klap is een daalder waard, normaal gesproken. Landstede leek die twee weken geleden uit te delen in het thuisduel met Rotterdam en ook in de beginfase van de return. Want in het Rotterdamse Topsportcentrum namen de Zwollenaren de eerste voorsprong. Clayton Vette tilde zijn ploeg naar 0-4, waarna het ook nog eens 2-6 werd. Vanaf dat moment waren de eerder uitgedeelde klappen niets meer waard en mengde Rotterdam zich helemaal in de wedstrijd. Op 15-13 kwam de thuisploeg voor het eerst op voorsprong, waarna Herman van den Belt op 18-13 besloot te vluchten in een time-out. Het had niet het gewenste resultaat, want via 21-13 werd het uiteindelijk zelfs 26-17. Jermaine Marshall schoot wederom met scherp, net als eerder in Zwolle. Het deed Landstede doen wankelen.

Toch kwamen de Zwollenaren even terug. Het werd nog wel 30-20, maar vanaf dat moment liep de achterstand snel terug. Vooral J.T. Tiller nam zijn ploeg bij de hand en op 32-32 kwam Landstede langszij. Bij rust was Rotterdam er echter alweer vandoor: 42-35. “Zij startten heel erg sterk, met een hele hoge intensiteit. Het is ook een lastige ploeg om tegen te spelen, want ze beschikken over veel talenten. Kijk maar naar Marshall, die was weer lekker aan het schieten”, zegt Schaftenaar, die in de tweede helft eenzelfde wedstrijdbeeld zag. Landstede kwam aan de hand van Vette en Tiller terug tot op één punt, maar daarna was Rotterdam opnieuw de baas. Een 9-0 run bracht aan het einde van het derde kwart een 60-50 tussenstand op het bord.

Die marge bleef tot vijf minuten van het einde op de borden staan. Tiller spoorde zijn mannen nog maar eens aan en dat bleek de opmaat naar een comeback van jewelste. De voltooiing van die achtervolging kwam uiteindelijk op naam van Olaf Schaftenaar, die het bommetje van de dag afleverde. Voor zijn beslissende bal scoorde hij vrijwel niets, één op vijf driepunters welteverstaan. Maar de belangrijkste bal van de avond vloog erin, waarmee hij Landstede op 71-71 bracht. Er volgde zelfs nog een overwinning, om de feestvreugde helemaal te vergroten. Landstede is voor de derde keer in de clubhistorie bekerfinalist. Schaftenaar: “De bekerfinale, dat kan wel eens een leuke pot worden. Heerlijk dat ik die ene driepunter wel maak, toch een belangrijke. We zijn dicht bij elkaar gebleven en hebben zelfs nog gewonnen. Goh, wat lekker.”

Punten:
Clayton Vette 19; J.T. Tiller 17; J.T. Yoho 12; Nick Oudendag 9; Olaf Schaftenaar 9; Nigel van Oostrum 4; Mike Schilder 2.

Basketbal, Landstede Basketbal, Herman van den Belt, Olaf Schaftenaar

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws