Landstede Basketbal komt op matchpoint

| 14-05-2019

Genieten is het dinsdagavond in Zwolle tijdens de derde wedstrijd in de boeiende halve finale tussen Landstede Basketbal en New Heroes uit Den Bosch. De Zwollenaren spelen, onder het toeziend oog van een extatisch publiek, een geweldige wedstrijd en winnen met 76-68.

© André Rump
© André Rump

De energie is voelbaar in het Theater van de Sport. New Heroes moet het stellen zonder Payton Henson, maar met Jessey Voorn in de basisopstelling beginnen de Bosschenaren voortvarend. De snelle Voorn staat tegenover krachtmens Kayel Locke en dat is geen gelukkige combinatie. Eerst snelt Voorn voorbij Locke en daarna volgt een haarzuivere driepunter. Als Vernon Taylor voor 0-7 zorgt, staat het Zwolse publiek nog altijd te wachten op de openingsscore om daarna plaats te kunnen nemen. Als Ralf de Pagter Noah Dahlman bedient, kan de Zwolse supporter eindelijk plaatsnemen.

De Zwollenaren halen de achterstand snel in. Eerst wordt een dunk van Roel Aarts afgefloten vanwege een overtreding van de 24-seconde-regel, waarna Noah Dahlman en Kaza Kajami-Keane The Hammers op 12-10 zetten. Afgelopen zaterdag diende Bosschenaar Maarten Bouwknecht veelal vanaf de bank toe te kijken, maar nu laat hij zich gelden met een tweetal block shots op achtereenvolgens Kajami-Keane en Mike Schilder. De Zwollenaren zijn zuiniger op de bal, hebben meer steals en nemen na een opzettelijke fout van Keshun Sherrill via twee geslaagde vrijeworpen van Nigel van Oostrum met 17-14 de leiding.

© André Rump
© André Rump

De uitmuntende Sherron Dorsey-Walker en Jonathon Williams wisselen driepunters uit. De lange Zwolse mannen slagen er nog niet in het extra balvoordeel uit te buiten met een acht uit 23 score binnen de bucket. Als New Heroes bij een stand van 23-17 overgaat op een zoneverdediging, weet Landstede Basketbal zich aanvallend even geen raad. Ralf de Pagter schiet een fraaie driepunter, maar overtreedt net de 24-seconde-regel. De Brabanders hebben met een afsluitende driepunter van Maarten Bouwknecht een 0-10 run in petto, waarmee een 25-29 stand op het bord verschijnt. Onder luid en opluchtend gejuich zorgen driepunters van Kaza Kajami-Keane en Sherron Dorsey-Walker voor de ommekeer. Bij rust is het gelijk: 34-34.

Terwijl het tempo en de intensiteit stijgen in het Theater van de Sport, houden beide ploegen elkaar ook in het derde kwart in evenwicht. Vanaf de vrijeworplijn loopt New Heroes langzaam even weg van de thuisploeg, die geen bal door de ring krijgt. De Zwollenaren komen snel in foutenlast en Keshun Sherrill zorgt met twee haarzuivere vrijeworpen voor 39-45. Na een Zwolse time-out valt ineens het kwartje. In amper twee minuten volgt een 7-0 respons via Sherron Dorsey-Walker en Noah Dahlman.

© André Rump
© André Rump

In de tweede helft lukt het inside veel beter: van de zeventien schotpogingen slagen er dertien. New Heroes-coach Ivaca Skelin vlucht mede daarom in een time-out, maar Sherron Dorsey-Walker kleineert vervolgens Vernon Taylor alvorens een gepast antwoord volgt. Van 39-45 gaat het naar 50-45 en 52-51. En dan volgt een geluidsexplosie als wederom Sherron Dorsey-Walker in de buzzer een vernietigende driepunter voor 55-51 loslaat.

Het toch al enthousiaste publiek laat de stoel voor wat het is en kiest voor staanplaatsen in het slotkwart. “Het publiek was goed vanavond”, beaamt Landstede-coach Herman van den Belt. Keshun Sherrill opent met een drive die in elk leerboek mag worden opgenomen, maar de driepunter van - jawel - Dorsey-Walker en het midrange schot van Noah Dahlman zorgen voor gehuil en een 60-53 stand. Ruim buiten de 24-seconde-klok laat Jonathon Williams een driepunter los, maar het mag de pret niet drukken.

© André Rump
© André Rump

Landstede Basketbal heeft New Heroes bij de keel en laat niet meer los. Via ogenschijnlijk eenvoudige switches komen de lange Bossche mannen tegenover de kwikzilverachtige Zwolse spelers te staan en de Bosschenaren zijn kansloos. Dat komt ook doordat Stefan Wessels, die het verdedigende Bossche cement vertegenwoordigt, al naar de kant is met vijf persoonlijke fouten. Als Sherron Dorsey-Walker volkomen uit balans toch voor 72-62 zorgt, is het pleit definitief beslecht.

Herman van den Belt straalt één en al tevredenheid uit op de persconferentie. “Het was een stevige pot. Ik kan alleen maar complimenten kwijt.” Ivaca Skelin schuift wat later aan, na een wat langer verblijf in de kleedkamer. “Onze zone was even een oplossing. Verdedigend was het goed, maar aanvallend moeten we naar oplossingen zoeken.” Donderdag blijkt of Skelin en New Heroes de oplossingen hebben gevonden als wedstrijd nummer vier in de play-offs volgt.

Punten:
Sherron Dorsey-Walker 26; Noah Dahlman 19; Kaza Kajami-Keane 15; Kayel Locke 5; Ralf de Pagter 4; Olaf Schaftenaar 3; Mike Schilder en Nigel van Oostrum 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws