Landstede Basketbal knokt zich naar zege

| 08-01-2017

In de slag om de tweede plaats heeft Landstede Basketbal zondagmiddag een tik uitgedeeld aan Zorg en Zekerheid Leiden. Gedurende driekwart wedstrijd lijken de Leidenaren de wedstrijd te controleren, maar het zijn uiteindelijk de Zwollenaren die met spierballenbasketbal de wedstrijd beslissen: 81-74.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Ex-Zwollenaar Jessey Voorn lijkt de man van de wedstrijd te worden, maar blijkt uiteindelijk de schlemiel van diezelfde wedstrijd te zijn. Tijdens het inlopen valt geen schot bij Voorn, maar vanaf het begin schiet hij foutloos twee- en driepunters. Onder Voorns leiding nemen de Sleutelingen het heft in handen en lijken het niet meer af te staan. Dan loopt het toch geheel anders. In de zogeheten ‘money time’ mist Jessey Voorn bij 77-74 een cruciale driepunter, terwijl de Zwolse Amerikaan Keegan Hyland wel treft. Met Hyland is de stille Zwolse uitblinker van de dag genoemd. Taakgericht verdedigt hij fel, zijn lay-ups hebben overtuiging en zijn driepunters zijn dodelijk.

Na afloop vinden Leiden-coach Paul Vervaeck en Landstede-coach Herman van den Belt elkaar in hun analyse. Beiden zien nog veel verbeterpunten. Toch zijn er verschillen. “In Leiden hebben wij de structuur van Landstede Basketbal ontwricht, vandaag deden zij dat bij ons. Zij maken maar liefst veertig punten inside en op de break scoren zij 27 punten tegenover dertien van ons. Dat geeft geen goed beeld”, aldus Vervaeck. Herman van den Belt vervolgt: “In de tweede helft was het na de veertig bij rust verdedigend op orde. Ik ben blij met de terugkomst van Mike Schilder. Daarnaast laat Keegan zien wat hij kan en is Freek Vos verdedigend sterk op Jessey Voorn. Ik ben tevreden.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Bij aanvang lijkt Landstede Basketbal nog te moeten ontwaken uit het kerstreces. Weliswaar wint Nick Oudendag in twee keer de sprongbal, maar er wil geen bal vallen in de openingsfase. Als Jonathan Lee bij zijn tweede driepuntpoging de score opent, is het hek van de dam. Voorn met een loepzuiver schot en een eerste dunk van Thomas Koenis, gevolgd door vrijeworpen van Lee zorgen voor 0-9. The Hammers vluchten in een time-out en die heeft effect. De ingevallen Keegan Hyland treft tweemaal doel, onderbroken door een driepunter van J.T. Tiller. Steeds als de Zwollenaren naderen, vinden de Leidenaren een antwoord, maar na een driepunter van Olaf Schaftenaar en een frommelscore van Nick Oudendag staat Landstede Basketbal bij 17-16 voor het eerst aan de leiding. Het is echter nieuwkomer Leigh Enobakhare die met zijn eerste score het kwart naar Leiden brengt: 17-18.

Vanaf kwart twee hapert de 24-secondeklok. Dat leidt tot langdurige onderbrekingen. Jessey Voorn en Jonathan Lee vergroten wel de voorsprong als de klok het toestaat. Onder leiding van J.T. Tiller komen de Zwollenaren terug. Tiller heeft een lay-up, een driepunter, maar vooral schitterende assists op Clayton Vette. Vette is na afloop complimenteus: “Volgens mij kwamen al mijn punten tot stand na passes van J.T. Dat liep fantastisch.” Tegenover Tillers geldingsdrang staan driepunters van Lee en Jansen. Tegen de block shots van J.T. Yoho en Freek Vos op Thomas Koenis staat een ongelooflijke driepunter van Koenis die de ruststand op 35-40 zet.

Na de pauze wisselen goede en slechte momenten elkaar af. Jessey Voorn schiet twee weergaloze driepunters, terwijl Jonathan Lee onbedreigd tweemaal de bal over de zijlijn werpt. Nigel van Oostrum werkt vogelvrij onder de basket af, maar verlaat met een pijnlijke arm het speelveld om niet meer terug te keren. Aangezien het laatste balbezit weer niet verzilverd wordt, gaan de Leidenaren met een 51-55 voorsprong het slotkwart in, terwijl sterdrager Mohammed Kherrazi met slechts negen minuten speeltijd, drie persoonlijke fouten en nul punten vanaf de zijlijn toekijkt.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Jessey Voorn opent opnieuw met een score, maar dan is daar Keegan Hyland. Hij opent met een assist op Clayton Vette die prettig dunkt, scoort zelf, laat een driepunter aan Olaf Schaftenaar en schiet zelf van ver Landstede op voorsprong; 64-61. Jessey Voorn krijgt een opzettelijke fout, terwijl hij een break probeert te verhinderen. Rogier Jansen schiet met zijn specialiteit 65-64 op het bord. Thomas Koenis ziet bij een schot van Hyland goal tending tegen zich gefloten en de klok nadert het einde. Als Leiden mist, is de verdedigingsrebound voor de Zwollenaren; als Landstede Basketbal mist, zorgen aanvallende rebounds voor scores.

Met een onmogelijke bom schiet Jessey Voorn de Leidenaren voor het laatst op voorsprong: 69-70. Weliswaar dunkt Tomas Koenis nog twee scores binnen, maar de felheid en vechtlust van Landstede Basketbal is te veel. Voorn mist de beslissende driepunter en J.T. Tiller en Clayton Vette voltrekken het vonnis. Hyland en Tiller zijn eensgezind na afloop: “Het is een prima start van het nieuwe jaar.”

Punten:
Clayton Vette 18; J.T. Tiller 14 (10 assists); Keegan Hyland 14; J.T. Yoho 11; Olaf Schaftenaar 9: Nick Oudendag 7; Mike Schilder 4; Nigel van Oostrum 4.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws