Landstede Basketbal klopt weerloos Weert

| 01-04-2017

Landstede Basketbal heeft zaterdagavond voor eigen publiek met duidelijke cijfers gewonnen van BS Weert. De bezoekers uit Limburg startten weliswaar voortvarend in Zwolle, maar een echte wedstrijd werd het niet. Landstede Basketbal was gewoon sterker, breder en gewoon beter dan BS Weert. Uiteindelijk zegevierden de Zwollenaren met 98-66.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Dat de toekomst er voor beide ploegen anders uitziet, blijkt duidelijk op de aansluitende persconferentie. Weert-coach Radenko Varagic opent met een analyse van de wedstrijd en kijkt terug, terwijl Landstede-coach Herman van den Belt vooruit kijkt. Varagic opent: “Je speelt tegen een sterke tegenstander en moet dan controle krijgen over de rebound en het aantal turn overs beperken. Dat was in het tweede kwart erg slecht, terwijl we wel goed openden. Nou ja, we hebben dit seizoen veel goede wedstrijden gespeeld, maar er slechts drie gewonnen.” Dan tapt Herman van den Belt uit een ander vaatje: “We begonnen slordig. Drie kwarten waren de statistieken gewoon goed. We willen niet alleen winnen van Weert, maar we willen ook goed spelen. Het is nu gewoon een voorbereiding op de play-offs. Donderdag wacht Rotterdam en zaterdag sluiten we af tegen Leiden. We staan tweede en willen dat blijven.”

Terwijl bij het inlopen elke bal keurig valt bij BS Weert, dollen de Zwollenaren een beetje. Afgelopen zondag stonden alle koppies strak, maar er lijkt wat spanning te ontbreken. Die ontstaat snel, want de Limburgers zijn jong, rennen graag en vechten tot ze erbij neervallen. In een mum van tijd staat het 0-4 en 4-11. Dyon Halman neemt zes punten voor zijn rekening en Landstede Basketbal staat er wat beduusd bij. Dan neemt scorend man of the match Olaf Schaftenaar de Zwollenaren bij de hand. Hij lijkt van afstand niet te kunnen missen en onder meer met twee driepunters zorgt hij voor 16-16. De kwartwinst gaat echter mee naar Limburg als Rens van Ravensteijn twee vrijeworpen verzilvert. Het is verheugend te zien dat Keegan Hyland weer echt speelklaar is en de nodige minuten en scores voor zijn rekening neemt.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Daarna is het over en uit voor BS Weert. De Zwollenaren zijn scherp en schieten ook als zodanig. Er volgt maar liefst een 18-0 run, onderbroken door een Weertse time-out die geen soelaas biedt. Schaftenaar knalt gewoon alles raak en J.T. Yoho is geïnspireerd. Als de Hollandse scherpschutter even op zijn lauweren mag gaan rusten, neemt de Amerikaan het scherpschuttersstokje over en jaagt er twee driepunters achteraan. De verdediging is inmiddels veel scherper, wat leidt tot turn overs en snelle scores op de break van de J.T.’s. Van 16-18 wordt het 45-23. Een adempauze aan Zwolse kant leidt tot onvrede van Van den Belt tot een kleine counter van de Limburgers: Daan Rosenmuller neemt twee afstandsraketten en Jeroen van Vugt scoort ook meermalen. Halverwege is het 48-35.

Na de pauze is de start wat rommelig. Je kunt de Zwolse brigade soms vergelijken met een diesel. Deze pruttelt en sputtert even in de aanvangsfase, maar als hij eenmaal rijdt is er geen houden aan. Na een tweetal scoreloze minuten volgt razendsnel een 7-0 runnetje met scores op de break van Yoho, die zelf eerst de steal pakt en uiteraard een driepunter van… jawel, Olaf Schaftenaar. The Hammers krijgen veel kleine persoonlijke fouten tegen zich gefloten, waardoor vanaf de vrijeworplijn BS Weert niet volledig uit beeld verdwijnt. Opvallend is verder dat Landstede Basketbal het vrijeworpvizier op scherp heeft staan. Pas ver in het derde kwart mist Clayton Vette de eerste Zwolse vrijeworp. Na drie kwarten staat het 71-50.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Ook in het slotkwart is de Zwolse formatie veel sterker dan de Limburgse opponent. Nick Oudendag zet een stevig blok, waardoor Jaouad Darib kan scoren. Fraaier zal hij zelf de twee opeenvolgende dunks vinden die hij door de Limburgse basket ramt. De jeugd krijgt de nodige speeltijd, maar deze slaagt er net niet in de 100-punten-grens te slechten. Dat komt ook omdat BS Weert het rempedaal even intrapt. 98 Punten tegen is al erg genoeg.

Punten:
Olaf Schaftenaar 24; J.T. Yoho 19; Clayton Vette 15; Nick Oudendag 10; J.T. Tiller 10; Keegan Hyland 8; Lenno Witteveen 5; Nigel van Oostrum 3; Jaouad Darib 2; Freek Vos 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws