Landstede Basketbal is landskampioen

| 01-06-2019

Landstede Basketbal is voor het eerst in de clubhistorie kampioen van Nederland. In een uitverkocht MartiniPlaza heerst de ploeg van coach Herman van den Belt zaterdag bijna het gehele duel. De Zwolse supporters overtreffen de Groningers en de spelers zijn gewoon beter. Na de 71-78 zege is het verdiende kampioenschap een feit.

In finalewedstrijd zes zijn de Groningers duidelijk gespannen. Dat zie je op het veld en dat zie je aan het aantal technische fouten die de ploeg incasseert. Het gaat zelfs zo ver dat Donar-coach Erik Braal al in de eerste helft de zaal moet verlaten na het verkrijgen van een tweede technische fout.

Net als de Goningers zijn ook de Zwollenaren in het eerste kwart nerveus. De eenvoudige ballen gaan mis en het duurt heel lang voordat de wedstrijd los komt. Grant Sitton dunkt verschrikkelijk mis. The Hammers vechten tegen zichzelf. Na een driepunter van Teddy Gipson voor 5-5 is Landstede Basketbal gelanceerd. De voorsprong komt snel en als MVP Kaza Kajami-Keane voor 7-15 zorgt, explodeert het Zwolse publiek. Een alley-oop pass van dezelfde Keane op Kevin Bleeker zorgt voor 10-18 en een zwijgende blauwe massa.

Landstede Basketbal drukt door in het tweede kwart. Een driepunter van Kaza Kajami-Keane, een dunk van Freek Vos en vele vrijeworpen vanwege flopping en andere nare Groninger fouten. Na een wereldpass van Kajami-Keane op Sherron Dorsey-Walker, die betaalt met een driepunter, is het rust bij 23-41.

© André Rump

Na rust knalt Sherron Dorsey-Walker er nog maar eens een drietje in. Dan volgt een fase van Groninger driepunters: Grant Sitton, Jason Dourisseau en Teddy Gipson treffen. De Zwollenaren verblozen niet en gaan onverdroten voort. Er volgen nog twee driepunters van Dorsey-Walker, er volgt een powerscore van Kayel Locke en Kajami-Keane zorgt met een driepunter voor 36-59. Inmiddels heeft Arvin Slagter zijn scorend vermogen gevonden, maar het baat niet. Na een behind-the-back-pass van Nigel van Oostrum legt Kayel Locke de tussenstand vast op 47-69.

Even krijgen de Zwollenaren de koude bibbers van het naderend kampioenschap en verliest de ploeg het hoofd. Donar toont veerkracht met een 14-0 run, maar dan is het voorbij. Na een geslaagde lay-up van Kaza Kajami-Keane klinkt het ‘campeone, campeone’. Het is zover. Het seizoen is voorbij met het eerste kampioenschap voor de Zwollenaren.

De reactie van Mike Schilder

Punten:
Kaza Kajami-Keane 22; Sherron Dorsey-Walker 20; Noah Dahlman 10; Kayel Locke 8; Kevin Bleeker 6; Ralf de Pagter 5; Nigel van Oostrum 3; Olaf Schaftenaar en Freek Vos 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws