Landstede Basketbal grijpt finale-ticket

| 11-05-2017

Landstede Basketbal heeft zich donderdagavond voor het tweede jaar op rij geplaatst voor de finalestrijd om de landstitel. In de allesbeslissende wedstrijd is Zwolse ploeg veel en veel beter dan Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse koppies kijken na het eerste kwart al naar de grond. Na de 83-56 eindstand weet Donar eindelijk wie de tegenstander is aanstaande zaterdag: Landstede Basketbal!

© André Rump
© André Rump

Dat The Hammers in veel harten van ex-spelers zitten, blijkt overduidelijk. Leon Williams, Ewoud Kloos, Kenrick Zondervan, Torben Tönjann en Tyson Hinz genieten mee met Landstede Basketbal. Op de persconferentie straalt Landstede-coach Herman van den Belt van oor tot oor. “ZZ Leiden speelde het beste basketbal aan het einde van het seizoen. Uiteindelijk vind ik ons breder en dieper. Alles wat er dinsdag niet was, was er nu wel. We speelden goed, agressief en los.” Het Zwolse publiek ondersteunt de uitspraak van de gelukkige Zwolse coach door Keegan Hyland tot man of the match te benoemen. De Zwolse Amerikaan die veel blessureleed heeft gekend, komt vanaf de bank en dirigeert mede zijn team naar de overwinning. Hij roept de spelers bijeen en het vuur zie je branden. Landstede Basketbal eist een finaleplaats op.

Iedereen verwacht een nerveuze, spannende en harde wedstrijd waarbij het nagelbijten wordt. Die nervositeit zie je in het begin, maar lang duurt het allemaal niet. Weliswaar is ZZ Leiden namens Thomas Koenis nadrukkelijk aanwezig in de openingsfase, maar deze wedstrijd is duidelijk een andere dan die van afgelopen dinsdag. Het Zwolse schot valt, de verdediging is intens, de Leidse schoten zijn geforceerd en missen elke richting. Het dodelijke driepuntschot van Rogier Jansen en Jessey Voorn is onschadelijk gemaakt. Daar staat tegenover dat Zwolse afstandsraketten op precisiebombardementen lijken. Tegen vijftig procent schieten de Zwollenaren de Leidse verdediging aan barrels. Met eigen middelen bestrijdt Landstede Basketbal ZZ Leiden: J.T. Yoho, J.T. Tiller en tweemaal Clayton Vette tergen de Leidse verdediging. Rotterdam-coach Armand Salamon, die door fileproblematiek te laat binnenkomt, vraagt wat er in de aanvangsfase is gebeurd. Aan de lichaamstaal van Jessey Voorn en Rogier Jansen valt af te leiden dat Leiden in last is. Die last komt later voor de camera’s van Ziggo expliciet naar voren. De Leidse aanval hapert en het afstandsgeschut produceert losse flodders. De eerste Zwolse klap is meer dan een daalder waard en met een laatste pijnlijke driepunter van J.T. Yoho staat het 22-11 na tien minuten.

© André Rump
© André Rump

Landstede Basketbal dendert voort en declasseert ZZ Leiden in het tweede kwart. Nick Oudendag blokt achteloos Mohamed Kherrazi en de aanval draait op volle toeren. In de eerst helft schiet Landstede Basketbal meer vanachter de driepuntlijn dan ervoor. J.T. Tiller tweemaal, Olaf Schaftenaar, Clayton Vette en tweemaal Keegan Hyland zorgen voor een ongelooflijke voorsprong. Met 49-22 breekt de rust aan. Wil ZZ Leiden nog een kans maken, dan dient het te vlammen direct na rust. Na amper vijf minuten rust staan de Leidenaren zich al intensief warm te spelen voor het vervolg. Het mag in eerste instantie niet baten. De J.T.’s (Tiller en Yoho) openen voortreffelijk. Dan volgt de enige periode waarin Leiden de overhand heeft. Via driepunters van Jessey Voorn, Daviyon Draper en Rogier Jansen pruttelen de Leidenaren even tegen. Driepunters van Olaf Schaftenaar en Keegan Hyland zorgen voor vernieuwde opluchting. Daviyon Draper verzet zich als de eenling Don Quichotte tegen de Zwolse overmacht, maar het verschil is gemaakt.

In het slotkwart, dat aanbreekt bij een 67-43 stand, probeert Landstede Basketbal de klok te gebruiken om de grote voorsprong naar het einde te leiden. Soms is de Zwolse eerzucht de klok te snel af. Nigel van Oostrum die soms hard wordt aangepakt en geen fouten meekrijgt, scoort achteloos met schijnbeweging, waarna hij weer temporiseert in de volgende aanval. Als de wisselspelers van beide partijen het veld betreden, is het wachten op het eindsignaal. Okke Hoornhout en Floris Versteeg schieten feilloos van afstand raak om de pijnlijke nederlaag nog iets te verzachten. De scores zijn voor de statistieken, de confetti voor de spelers, en de vreugde voor alles wat Landstede Basketbal een warm hart toedraagt. Zaterdag is de eerste finalewedstrijd in Groningen, waarna de Zwolse basketballers dinsdag een vol ondersteunend huis verdienen.

© André Rump
© André Rump

Punten:
J.T. Tiller 19; J.T. Yoho 17; Keegan Hyland 15; Clayton Vette 11 (13 rebounds); Olaf Schaftenaar 8; NIgel van Oostrum 6; Nick Oudendag 5 (11 rebounds); Mike Schilder 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws