Landstede Basketbal geeft zege cadeau

| 12-05-2018

Landstede Basketbal heeft zaterdagavond in eigen huis een onwaarschijnlijke nederlaag geleden. De Zwollenaren overheersen drie kwarten en geven alles weg in de laatste tien minuten. Door de 73-78 nederlaag komt opponent Zorg en Zekerheid Leiden op een 3-0 voorsprong én tevens matchpoint in de halve finale van de play-offs.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Vol ongeloof staart iedereen na afloop na het scorebord. Het wonder van Zwolle is geschied. Met agressief spel naar de basket toe spelen The Hammers de Leidenaren van het veld. De luide Leidse supporters zijn doodstil en aanvaarden de aankomende nederlaag. Landstede Basketbal heeft een ruime voorsprong van twintig punten opgebouwd. De Leidse spelers blijven geloven en Landstede Basketbal begaat in het slotkwart fout op fout. Ballen worden pardoes in de handen van de tegenstander gespeeld. De Zwollenaren blijven volharden in afstandsschoten die niet vallen en weigeren de basket aan te vallen. Landstede Basketbal speelt om niet te verliezen en krijgt het deksel op de neus.

Beide coaches zijn feitelijk net zo verrast als de 800 toeschouwers. Leiden-coach Paul Vervaeck erkent: “Zwolle brengt ons drie kwarten uit het spel. We speelden met schrik en rebounden niet goed. Het laatste kwart verdedigen we veel agressiever. Bij play-offs draait het vaak om het mentale aspect.” Landstede-coach Herman van den Belt kookt intern, maar houdt zich rustig: “We spelen gewoon drie kwarten goed. In het slotkwart geven we acht turn overs en daarmee gratis punten weg. Ze pakken acht aanvallende rebounds. Daar kan ik echt niet tegen. Mijn time-outs hadden geen enkel effect.” Dinsdag wacht de vierde wedstrijd in Leiden voor ongetwijfeld volle tribunes.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De Zwolse start is stroef. Sherron Dorsey-Walker raakt alleen lucht, terwijl Mohammed Kherrazi een gelukkig stuitje heeft. Na een turn over van Nigel van Oostrum scoort Kherrazi weer, waarna Worthy de Jong voor 0-6 zorgt. Dan lukt het toch. Franko House heeft een kruip-door/sluip-door-actie en Van Oostrum revancheert zich met twee fijne scores. Met een driepunter zet De Jong ZZ Leiden voor een heel lange tijd voor het laatst op voorsprong. De agressiviteit spat uit de ogen van alle spelers, maar net iets meer bij de Zwollenaren. ZZ Leiden schiet slechts 29 procent en na een driepunter van Olaf Schaftenaar stijgt het Zwolse moyenne snel. Het is dat Alexandru Olah de geest krijgt, want anders had er meer dan 19-14 op het scorebord gestaan.

Olah blijft scoren. Hij is goed voor negen punten op een rij. Landstede Basketbal varieert meer in de aanval: Jordan Gregory schiet een twee- en driepunter, Mike Schilder snelt langs dezelfde Olah, Franko House heeft een mooie spin move en Ralf de Pagter heeft zijn hoekschotje gevonden. Het arbitrale trio strooit inmiddels met opzettelijke fouten. De fraaiste score voor de rust komt op naam van Dorsey-Walker. Op de break dunkt hij knalhard voor de aanvliegende Worthy de Jong. Als Nigel van Oostrum met een loeiharde blinde pass Franko House vrij onder het bord zet, is de ruststand 44-29.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Na rust ragt Olaf Schaftenaar direct een nieuwe driepunter door de ring en met een mooi bekeken schot wordt het zelfs 49-29. Sterspelers Worthy de Jong en Carrington Love beginnen dan het netje te vinden met driepunters. Mohammed Kherrazi toont zijn kracht en souplesse met aanvalsrebounds en fraaie drives, maar Zwolse driepunters houden de marge intact. Als binnen dertig secondes Alexandru Olah uitgedaagd en verslagen wordt door Olaf Schaftenaar, krijgt Olah een aanvallende en technische fout tegen zich gefloten. De revanche is ook voor Olah, want hij krijgt een score plus bonus na goal tending van Freek Vos en schiet in de buzzer een driepunter binnen. Het is 66-51.

De eerste drie minuten verandert er weinig aan het spelbeeld. ZZ Leiden pakt een rebound extra, maar het verschil is na een drive van Franko House nog altijd erg ruim: 70-56. Dan volgt de totale ineenstorting aan Zwolse zijde. Per score krijgen de Leidenaren meer zelfvertrouwen. Na een 0-17 run schiet Franko House met een driepunter Landstede Basketbal nog langszij voor 73-73. De Zwollenaren weten het gewoon niet meer en ZZ Leiden triomfeert. Met de staart tussen de benen druipt Landstede Basketbal af, terwijl ZZ Leiden met haar supporters een feest bouwt van ongeloof en vreugde.

Punten:
Franko House 19; Olaf Schaftenaar 15; Ralf de Pagter 10; Sherron Dorsey-Walker en Jordan Gregory 8; Nigel van Oostrum 6; Noah Dahlman 5; Mike Schilder 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws