Landstede Basketbal domineert in eigen huis

| 26-05-2019

Landstede Basketbal is in een sfeervol en uitverkocht Theater van de Sport met 84-70 veel te sterk voor Donar Groningen in de derde finalewedstrijd om de landstitel. Hiermee nemen de Zwollenaren met 2-1 de leiding. Landstede-coach Herman van den Belt is en blijft een nuchter man: “Het is maar 2-1. Het was een aardige wedstrijd met een goede agressiviteit. We hebben genoten van het publiek.”

© André Rump
© André Rump
© André Rump

De Zwollenaren zijn energieker, gehaaider en veel meer een team dan de zoekende Groningers. Donar-coach Erik Braal heeft na de thuisnederlaag van donderdag enige trucs uit de hogehoed getoverd: in plaats van Thomas Koenis start Drago Pasalic en in plaats van de geblesseerde Rienk Mast is er ineens plaats voor Grant Sitton, die de vorige wedstrijd nog geen seconde binnen de lijnen verscheen. Het mag niet baten. Braal verwoordt het zelf helder en keihard: “We hebben ontzettend zwak gespeeld, finale onwaardig. Zwolle onttrok zich aan dit niveau en verdient volkomen verdiend.”

Na de sprongbal is het Jason Dourisseau die de enige Groninger voorsprong op het bord zet. Het zijn wederom The Hammers die het tempo van de wedstrijd bepalen. Dat betekent een gedegen uitgespeelde teamaanval en geen ruimte voor de snelle Groninger tegenstoten. Daarmee heeft Donar het uitermate moeilijk. Het Groninger teamspel leidt meestal tot een individuele actie en gemopper op elkaar en het arbitrale trio. Het wekt dan ook geen verbazing dat Donar tegen maar liefst drie technische fouten aanloopt wegens commentaar op de leiding. Arvin Slagter probeert fouten uit te lokken en wordt bestraft en laat uit onmacht zijn tranen na afloop de vrije loop. De Groninger dominantie is verleden tijd en Donar zal een ander strijdplan nodig hebben om een nieuwe titel aan de indrukwekkende lijst toe te voegen.

Donar en Landstede Basketbal zijn statistisch behoorlijk aan elkaar gewaagd, maar het Zwolse teambasketbal leidt tot veel meer vrije schoten. Voor rust schiet Landstede Basketbal tegen vijftig procent, terwijl de teller bij de opponent blijft steken op een schamele 29 procent. De Zwolse Canadees Kaza Kajami-Keane reageert met een driepunter op de openingsscore, waarna de Zwollenaren doorstomen naar 10-2 met een ster-rol voor Sherron Dorsey-Walker met een feilloze driepunter en een gehaaid schot over de ervaren Jason Dourisseau heen. Zo snel geven de Groningers zich niet gewonnen en het is de verguisde Grant Sitton die met een twee- en driepunter reageert. De Zwollenaren trekken echter aan de touwtjes en het publiek ontploft als in de slotaanval een alley-oop pass van Kaza Kajami-Keane door Kayel Locke door de ring geramd wordt voor een 19-15 kwartstand.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Ook in het tweede kwart is Landstede Basketbal scherper dan Donar. Kevin Bleeker profiteert van een mismatch en Ralf de Pagter legt binnen nadat hij zijn eigen aanvalsrebound heeft gepakt. Alhoewel de Zwollenaren snel vechten tegen de vijf verkregen teamfouten, is het Noah Dahlman die slim en op kousenvoeten geen punten sprokkelt, maar deze ruim blijft vergaren. Als Teddy Gipson Groningen op zeven punten zet, is het de broodnodige driepunter van Olaf Schaftenaar en de koelheid en accuratesse van Kaza Kajami-Keane. Bij rust is het verschil opgelopen tot veertien punten: 42-28.

Weliswaar opent de Groninger tank Lance Jeter met een twee- en driepunter, maar ‘de generaal’ kan geen leiding meer geven aan het dolende Donar. Dat kan Kaza Kajami-Keane dus juist wel. Eerst volgt een puntgave floater en daarna een perfecte assist op Noah Dahlman. Als Sherron Dorsey-Walker een driepunter binnen ramt, is de Groninger rappe start alweer weggepoetst. De onmacht bij Donar is zichtbaar als tot tweemaal toe eenvoudig balverlies wordt geleden door terug te spelen op eigen helft. Er bestaat geen vloeiend Groninger aanvalsspel, het is vechten en strijden tegen een ontketend Landstede Basketbal. Met een snoeiharde dunk na een pass van de jarige Mike Schilder zet Kevin Bleeker een overtuigende 61-44 op de borden.

Na een driepunter van Mike Schilder lijkt er even zand in de geoliede Zwolse machine te komen. Shane Hammink scoort, Kayel Locke maakt een opzettelijke fout en Thomas Koenis verzilvert beide vrijeworpen. Tot een zevenpuntaanval komt het echter niet: Kevin Bleeker veegt achteloos een schot van Thomas Koenis weg en de Zwollenaren zijn los. Tot driemaal toe kan Kaza Kajami-Keane in een eenvoudige pick-and-roll Noah Dahlman bedienen en als Sherron Dorsey-Walker weer van heel ver treft is het maar liefst 84-59. Doordat de Zwollenaren het wel geloven, kan Donar nog iets terugkomen.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Dinsdag is in Groningen wedstrijd vier en donderdag op Hemelvaartsdag volgt wedstrijd vijf in Zwolle. Landstede Basketbal is nog twee overwinningen verwijderd van het eerste landskampioenschap. Volgt dinsdag een nieuwe stap?

Punten:
Noah Dahlman 27; Kaza Kajami-Keane 16; Sherron Dorsey-Walker 13; Kayel Locke 9; Olaf Schaftenaar 7; Kevin Bleeker 6; Mike Schilder 4; Ralf de Pagter 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws