Landstede Basketbal doet wat het moet doen

| 15-04-2018

Landstede Basketbal heeft zondagmiddag zonder franje de voorlaatste reguliere competitiewedstrijd gewonnen. In eigen huis zegeviert de Zwolse ploeg tegen Basketball Academie Limburg (BAL) uit Weert met 88-65. Daarmee houden de Zwollenaren zicht op een gunstige positie in de play-offs. Aanstaande zaterdag wacht directe concurrent New Heroes uit Den Bosch.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Door blessures en verplichtingen elders ontbreken bij opleidingsploeg BAL enkele vaste waarden, maar dat neemt niet weg dat de jonge honden uit Limburg fel van zich afbijten. The Hammers weten dat ze een surplus aan kwaliteit hebben, maar ze zijn niet in staat dat kwaliteitsverschil direct in daden om te zetten. Daarover is Landstede-coach Herman van den Belt wat ontevreden: “We waren slordig, het was niet goed genoeg. We scoren boven ons gemiddelde en zij onder hun. Toch had het wat gemakkelijker gemogen.”

BAL-coach Radenko Varagic steekt de loftrompet af over zijn team: “Vandaag missen we wat ‘lange mannen’. We weren ons goed tegen een goed team. Ik wens Landstede Basketbal succes in de play-offs en na volgende week hebben onze spelers in de U20 en U24 nog mooie wedstrijden voor de boeg. Tot volgend seizoen.”

Landstede Basketbal opent nog redelijk scherp. Franko House banjert door de Limburgse verdediging en krijgt een bonus-vrijeworp mee. Noah Dahlman verzilvert ook. Dan stagneert het en neemt BAL onder leiding van Sam van Dijk en Daan Rösenmuller brutaal het heft in handen. Waar Jordan Gregory zijn scherpte mist, schieten de Limburgers in het eerste kwart tegen zeventig procent binnen. Driepunters van Olaf Schaftenaar en Nigel van Oostrum geven de Zwollenaren een kleine voorsprong.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De Amerikaanse inbreng is voor de rust niet echt zichtbaar aan Zwolse kant. Dan moeten de Nederlandse spelers maar leiden. Freek Vos beseft dit en zorgt voor vier scores op rij, waaronder een dunk. De Limburgers ondergaan dit alles en counteren via een scherpe Daan Rösenmuller en een buffelende Roel Aarts. Als Sam van Dijk direct scoort na een bal-inname volgt een time-out. “Wanneer gaan we nu echt verdedigen?” hoor je vertwijfeld vanaf de bank komen. Van 35-31 wordt het 41-33, maar dan gaat het in de slotminuut alsnog een tikje mis. Nadat Mike Schilder zijn drive in de slotseconde ziet mislukken, pakt Sam van Dijk de rebound en snelt over het veld om zwaar gehinderd de ruststand op 41-37 te zetten. De Limburgers gaan vrolijk kwetterend en de Zwollenaren met donderwolkjes boven hun hoofd richting kleedkamer.

De eerste twee minuten na rust verlopen gelijkmatig. Landstede Basketbal sprokkelt haar puntjes bijeen vanaf de vrijeworplijn en de Limburgse punten komen voort uit fraaie individuele acties. Dan is Van den Belt het zat en neemt een hernieuwde time-out. Deze heeft effect: er volgt een 11-2 run met fraaie driepunters van Mike Schilder en Olaf Schaftenaar. Met 58-45 is het gat daar. Freek Vos pakt binnen een minuut drie rebounds, wat zijn verkiezing tot ‘man of the match’ extra rechtvaardigt.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

In het slotkwart geven twee driepunters van Wietze Nossek en wederom een wonderschone score van Daan Rösenmuller wat Limburgse vreugde, maar de Zwolse machine draait hortend en stotend warm. Op 6.30 van het einde scoort Jordan Gregory eindelijk zijn eerste punten. Daarna explodeert de Amerikaan onder het toeziend oog van zijn ouders: twee driepunters en een vlotte lay-up na een splijtende pass van Olaf Schaftenaar volgen. Dezelfde Schaftenaar pakt zelf nog twee driepunters mee en profiteert van een heerlijke assist van een zeer nuttige Ralf de Pagter. Het Zwolse teambasketbal is goed voor een hernieuwde zege. Op weg naar de play-offs, op weg naar de volgende overwinning. Zaterdagavond wacht voor Landstede Basketbal de allesbeslissende wedstrijd tegen New Heroes uit Den Bosch.

Punten:
Mike Schilder en Noah Dahlman 15; Olaf Schaftenaar 14; Freek Vos en Jordan Gregory 11; Ralf de Pagter 10; Franko House 7; Nigel van Oostrum 4; Sherron Dorsey-Walker 1.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws