Landstede Basketbal declasseert Donar

| 30-05-2019

In een kolkend Theater van de Sport is Landstede Basketbal donderdag veel te sterk voor Donar Groningen. De Zwollenaren domineren van begin tot eind en winnen afgetekend met 85-53. Hiermee komen The Hammers op matchpoint. Kunnen de Zwollenaren zaterdag de eerste landstitel in het hol van de leeuw behalen?

© André Rump
© André Rump
© André Rump

De Groningers treden weer aan met center Thomas Koenis, maar het is al direct duidelijk dat hij niet afdoende hersteld is van zijn griepaanval. Koenis werkt bikkelhard, maar mist de scherpte in beweging en schot. Het ongekende driepuntmoyenne blijkt nu onhaalbaar voor Donar. Tegenover de bijna zestig procent van afgelopen dinsdag komt er nu slechts 23 procent op het scoresheet. Aangezien Donar zeer ééndimensionaal speelt en te afhankelijk is van de driepunter, is daarmee het immense verlies grotendeels verklaard.

Donar-coach Erik Braal is na afloop helder: “We werden op elk terrein afgetroefd. We zijn weggespeeld op grond van de turn overs en punten die uit aanvallende rebounds ontstaan.” Landstede-coach Herman van den Belt vult aan: “We verdedigen de driepunter nu veel beter. Het was een goede wedstrijd van onze kant.”

Het uitverkochte Theater van de Sport gaat er eens goed voor zitten. Tot dusverre is elke finalewedstrijd van begin tot eind spannend geweest en het publiek rekent op een hernieuwd gevecht. De thuisploeg heeft echter geheel andere gedachten. Het stormt vanaf het begin en de Groningers bezwijken onder de slagregens aan driepunters. Lance Jeter gebruikt niet voor het eerst zijn puntige ellenbogen voor de openingsscore, maar het is en blijft de enige voorsprong die de Groningers koesteren. Landstede Basketbal is baas in eigen huis en vliegt voorbij de Groningers alsof ze er niet staan.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Sherron Dorsey-Walker bedient slim Noah Dahlman en verzilvert een driepunter na een steal van de toekomstige MVP Kaza Kajami-Keane. Keane heeft de smaak helemaal te pakken en zwiert met assists. Donar-coach Erik Braal vlucht in een time-out, maar het is water naar zee dragen. Sean Cunningham faalt vanachter de driepuntlijn en Kajami-Keane is wel trefzeker. Een zoneverdediging heeft geen enkel effect. Olaf Schaftenaar schiet back-to-back driepunters en het verschil neemt astronomische vormen aan. Als de rook is opgetrokken, staat het na tien minuten 30-13 en is duidelijk wie de baas is.

In het tweede kwart moeten beide partijen bijkomen van de waanzinnige eerste tien minuten. Donar probeert terug te knokken via het bekende recept. In dit kwart vallen zowaar drie driepunters binnen: de nuttige Grant Sitton treft evenals de zwakke Arvin Slagter en de zoekende Shane Hammink. Het is echter niet genoeg tegen de veelzijdigere Zwolse formatie. Zes verschillende Zwolse spelers komen op het scoresheet dit kwart. De Groningers knabbelen een enkel punt van hun immense achterstand af en de supporters lijken al te accepteren dat een nederlaag dreigt. De normaal luidruchtige Donar-fans buigen bedrukt het hoofd. Het is 45-29 bij rust.

Na de thee zoeken beide partijen naar het goede schot. Donar krijgt legio mogelijkheden de achterstand te verkleinen omdat achtereenvolgens Kayel Locke, Sherron Dorsey-Walker en Noah Dahlman missen. Donar heeft het gewoon niet: de scheidsrechters vergoelijken de loopfouten en second dribble-fouten van Arvin Slagter en Lance Jeter, maar Thomas Koenis heeft zijn dag niet en het afstandsschot is gewoon afwezig bij de Noorderlingen. Na een driepunter van Kayel Locke en een score na een aanvalsrebound van Noah Dahlman kunnen de Zwolse supporters alvast rustig doorademen. Het is 57-36.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

In het slotkwart zwaait Erik Braal na vier minuten met de witte vlag. Op dat moment brengt hij Tim Hoeve in die opent met een airbal. Als een paar minuten later Arvin Slagter een totale open lay-up ruim over de basket heen gooit, is wel duidelijk dat de Groningers de nederlaag accepteren en deze tot in hun botten voelen. Landstede Basketbal toont geen genade en vergroot via een aantal driepunters en snelle aanvallen het verschil. In de slotaanval laat jongeling Bart van Schaik de geroutineerde Lance Jeter zijn hielen zien om de eindstand op het bord te zetten. Landstede Basketbal is nog één overwinning verwijderd van het landskampioenschap. Op naar zaterdag...

Punten: Kaza Kajami-Keane 18; Olaf Schaftenaar 14; Sherron Dorsey-Walker 13; Noah Dahlman 12; Kayel Locke 11; Kevin Bleeker 5; Ralf de Pagter 4; Mike Schilder, Nigel van Oostrum, Jerom Oude Aarninkhof en Bart van Schaik

Tekst: Remco van Vliet

© André Rump
© André Rump
Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws