Landstede Basketbal breekt Rotterdam

| 08-02-2018

Landstede Basketbal heeft donderdagavond een overtuigende zege geboekt op Forward Lease Rotterdam. In het Theater van de Sport overklast het team van coach Herman van den Belt de Rotterdamse formatie. Beide ploegen mogen evenveel punten hebben vooraf, maar het krachtsverschil is enorm. Met een nederlaag van 111-74 druipen de Rotterdammers nederig af.

© Ivonne de Bruin

Forward Lease Rotterdam heeft een slechte trainingsweek achter de rug. Michael Kok haakt af en velen zijn niet fit. Dat mag geen excuus zijn. Aan Zwolse zijde zitten Olaf Schaftenaar, Keime Helfrich, Bart van Schaik en Elay Wirjo aan de kant, terwijl Nigel van Oostrum nog niet honderd prcent wedstrijdfit is. Vanaf het begin pakken de Zwollenaren de Rotterdammers bij de strot en laten niet meer los. De vechtlust is enorm, de beleving intens. Als de kleine Jordan Gregory - goed voor maar liefst twaalf rebounds - de bal uit de handen poogt te grissen van de nieuwe Rotterdamse mastodont Michel Boyd, weet je hoe de uitslag zal zijn. Wie wil toont, wint.

De bewierookte Antwerpse guard Ordane Kanda kan zijn verdedigings-terriër Sherron Dorsey-Walker in het eerste kwart niet afschudden. Zonder aanvalsleider zijn de Rotterdammers nergens. Het schotpercentage toont een beschamende zeventien procent. Het duurt twee minuten voordat de Zwolse machine begint te draaien, maar dan is het direct full speed. De openings-vrijeworpen van dezelfde Dorsey-Walker staan genoteerd, maar vlotte scores van Noah Dahlman, Mike Schilder en alweer Dahlman zorgen voor 8-0 en de eerste time-out van Armand Salomon. Weliswaar scoren na de onderbreking nieuweling Marcel Boyd en ex-Landstede-speler Coen Stolk, maar het mag niet baten. De uitmuntende Noah Dahlman en de zeer trefzekere Jordan Gregory leiden The Hammers naar een 24-9 kwartstand, waarmee de wedstrijd al lijkt gespeeld.

In het tweede kwart is het meer een lange-mannen-strijd. De Zwollenaren hebben slimme, wendbare spelers, terwijl de Rotterdammers met Boyd en Robert Krabbendam meer gewicht en minder acceleratievermogen hebben. Na een score van Krabbendam, is het de beurt aan Franko House, maar langzaam komt Forward Lease Rotterdam een beetje in de wedstrijd. Ties Theeuwkens schiet zwaar gehinderd een buzzerbeatende driepunter, Boyd scoort net iets meer dan Dahlman en Michael Madanly schiet ook een drietje binnen. Het is 34-25, maar via driepunters van achtereenvolgens Gregory en Schilder lopen de Zwollenaren weer uit. Kanda kan eindelijk ontsnappen aan de straffe dekking en legt tweemaal meesterlijk met fraaie drives binnen. Het is 40-29 en rust.

© Ivonne de Bruin

Het is wederom Kanda die na de pauze scoort, maar dan is het over en uit. Landstede Basketbal sloopt de Rotterdamse ploeg. Aanvallen zijn snel en prachtig. Constant wordt de vrije man gevonden. De ene driepunter volgt op de andere: Sherron Dorsey-Walker, tweemaal Mike Schilder, Jordan Gregory en weer driemaal Mike Schilder schieten de Rotterdammers volledig aan gort. Als een driepunter niet valt, volgt een aanvalsrebound van bijvoorbeeld Jordan Gregory waarna Schilder in tweede instantie wel treft. Het is om gek van te worden en Rotterdam is volledig gebroken. Via een kwartstand van 34-18 is het 74-47 na dertig minuten.

In het slotkwart houdt Landstede-coach Herman van den Belt topscoorder Noah Dahlman het gehele kwart op de bank. Een beetje rust is met vijf wedstrijden in dertien dagen welkom. Ralf de Pagter neemt het scoren moeiteloos over. Man of the match Mike Schilder jast zijn zesde driepunter door de ring, terwijl Trevor Setty eindelijk eens van afstand treft. Na een aantal bloopers valt een afstandsschot eindelijk binnen. Na een Zwolse time-out geraakt Franko House op stoom. In amper zes minuten produceert hij veertien punten. Een eerste dunkpoging via een aanvallende rebound slaagt nog niet, maar de steal en vernietigende dunk bezorgen hem een staande ovatie. Het honderdste punt is voor Freek Vos, die hiermee de plicht aanvaardt voor het gebak te zorgen. Zijn enige punten houden deze traditie in stand. Bij 100 stokt de teller nog niet: goed verdedigd wordt er allang niet meer, bij 111-74 klinkt het eindsignaal.

Een beduusde Armand Salomon zoekt naar de analyse; “In het eerste kwart valt er niets. Er lijkt wel een deksel op de ring te liggen. Als Landstede in geen tijd uitloopt van tien naar 25 punten, zijn wij definitief gebroken. Het was misschien wel onze slechtste wedstrijd van het seizoen.” Herman van den Belt kijkt met een gelukkig gevoel terug: “Ik ben tevreden over de agressie. Na de rust hebben we maar één turn over. We vinden de vrije man. Met 26 assists mag je blij zijn. Er was een goede aanval, maar de verdediging kan nog iets beter. Zaterdag wacht Aris Leeuwarden.”

Punten:
Mike Schilder 22; Noah Dahlman 19; Jordan Gregory en Franko House 18; Ralf de Pagter 17; Sherron Dorsey-Walker 14; Freek Vos 3.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws